• Посилання скопійовано

Щодо порядку застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (витяг)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 09.10.2020 р. №4212/IПК/99-00-05-06-02-06

Щодо порядку застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (витяг)

Суттєво. Якщо назва товару відповідає назвам товарів, зазначених у Переліку №224, то операції з постачання цього товару на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ з 17 березня 2020 року.

! Виробникам та постачальникам засобів індивідуального захисту

Державна податкова служба України розглянула звернення <...> щодо порядку застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та, керуючись статтею 52 Кодексу, повідомляє.

Як зазначено у зверненні, платник податку є виробником та постачальником засобів індивідуального захисту, зокрема, захисних багаторазових масок.

<...>

Законом України від 30 березня 2020 року №540-IХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» викладено в новій редакції пункт 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу.

Згідно з пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу (з урахуванням внесених змін) тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, від оподаткування податком на додану вартість звільняються такі операції:

з ввезення на митну територію України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України;

з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

У разі здійснення операцій, звільнених відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, положення пункту 198.5 статті 198 розділу V Кодексу та положення статті 199 розділу V ПКУ не застосовуються щодо таких операцій.

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року №224 та доповнено окремими товарними позиціями постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2020 року №271 (далі — Перелік №224, Постанова №271).

Режим звільнення від оподаткування застосовується:

— з 17 березня 2020 року до операцій з постачання товарних позицій, включених до Переліку №224 (у редакції до внесення доповнень Постановою №271);

— з 15 квітня 2020 року до операцій з постачання всіх товарних позицій, включених до Переліку №224, у тому числі з урахуванням Постанови №271.

Операції з постачання товарів на митній території України, які здійснюються починаючи з 17 березня 2020 року (15 квітня 2020 року для товарних позицій, включених до Переліку №224 Постановою №271), звільняються від оподаткування незалежно від періоду, коли такі товари було виготовлено чи придбано на митній території України або ввезено на митну територію України (до дати запровадження пільги з оподаткування чи після такої дати).

Для цілей Переліку №224 термін «засоби індивідуального захисту» вживається у значенні, наведеному в Технічному регламенті засобів індивідуального захисту, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008 року №761 («Офіційний вісник України», 2008 р., №66, ст. 2216), або Технічному регламенті щодо медичних виробів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 року №753 («Офіційний вісник України», 2013 р., №82, ст. 3046).

Головним критерієм для застосування пільги з оподаткування, встановленої пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, є включення товару до Переліку №224.

До розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку №224 включено засоби індивідуального захисту, зокрема:

медична маска, респіратор FFP2 або FFP3, маски, не оснащені змінними фільтрами (за кодом згідно з УКТ ЗЕД 6307 90 98 00);

повнолицьова маска / напівмаска (за кодом згідно з УКТ ЗЕД 3926 90 97 90, 9020 00 00 00);

захисна напівмаска (за кодом згідно з УКТ ЗЕД 9020 00 00 00);

респіратори, маски, оснащені легкозмінними після використання фільтрувальними або абсорбувальними елементами-фільтрами (за кодом згідно з УКТ ЗЕД 9020 00 00 00).

Щодо питання 1

Якщо товар, про який йдеться у зверненні (захисна маска багаторазова), відповідає назвам товарів, зазначених у розділі «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку №224, то операції з постачання їх на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ з 17 березня 2020 року.

З метою визначення назви товарів, зазначених у зверненні, та їх відповідності назвам товарів (назва товару (основного компоненту)), зазначених у Переліку №224, ДПС пропонує звернутися за отриманням висновку (підтвердного документа) до Міністерства охорони здоров'я України.

Щодо питання 2

Податкові накладні, які були складені із застосуванням ставки податку 7 відс. або 20 відс. за операціями з постачання товарів, включених до Переліку №224, у періоді дії режиму звільнення від оподаткування ПДВ таких товарів, вважаються такими, що складені з порушенням (не відповідають вимогам) пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу.

Платникам податку, які в періоді дії режиму звільнення від оподаткування ПДВ товарів, включених до Переліку №224, здійснювали постачання таких товарів з нарахуванням ПДВ, слід забезпечити проведення коригування податкових зобов'язань з ПДВ, відображених у таких податкових накладних.

При цьому платники податку мають провести перерахунки, згідно з якими сума ПДВ, що була нарахована у складі вартості товарів та відображена в податкових накладних, складених щодо операцій із такими товарами, які відбулися в період дії режиму звільнення від оподаткування ПДВ, має бути або повернута покупцям, або зарахована в рахунок оплати вартості наступних поставок.

При проведенні такого коригування:

— платник податку — постачальник повинен скласти розрахунок коригування до податкової накладної, яка була складена з нарахуванням ПДВ, в якому вказати зі знаком «мінус» показники щодо поставлених товарів із Переліку №224. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) отримувачем (покупцем) товарів;

— платник податку — постачальник повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на операцію з постачання товарів з Переліку №224, яка звільняється від оподаткування, без нарахування ПДВ.

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язані самостійно декларувати свої податкові зобов'язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані Кодексом.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру