• Посилання скопійовано

Щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 12.10.2020 р. №4253/IПК/99-00-04-05-03-06

Щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Суттєво. Фізичні особи — підприємці, які отримують пенсію за вислугу років, наразі сплачують єдиний внесок на загальних підставах, а з 01.01.2021 р. вони будуть звільнені від сплати ЄСВ за себе.

! ФОПам

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула <...> звернення <...> щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) та в межах компетенції повідомляє.

Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо необхідності сплачувати єдиний внесок фізичною особою — підприємцем, яка отримує пенсію за вислугу років.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №2464).

Дія Закону №2464 поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов'язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску.

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону №2464 платниками єдиного внеску є фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Згідно з п. 3 частини першої ст. 7 Закону №2464 базою нарахування єдиного внеску для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Єдиний внесок для платників, зазначених у ст. 4 Закону №2464, встановлюється у розмірі 22 відс. визначеної ст. 7 Закону №2464 бази нарахування єдиного внеску (частина п'ята ст. 8 Закону №2464).

Частиною четвертою ст. 4 Закону №2464 встановлено, що фізичні особи — підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 9 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Враховуючи викладене, фізичні особи — підприємці, які отримують пенсію за вислугу років, сплачують єдиний внесок на загальних підставах.

Додатково повідомляємо, що відповідно до змін, внесених Законом України від 13.05.2020 р. №592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників», з 01.01.2021 звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи — підприємці, які отримують пенсію за вислугу років.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру