• Посилання скопійовано

Облік внесків до ТОВ при його створенні

Учасниками ТОВ 2 є ТОВ 1 та фізособа. ТОВ 1 вже перерахувало кошти для формування статутного капіталу ТОВ 2. Які бухпроведення будуть у ТОВ 1 та ТОВ 2?

Облік у ТОВ 2 — емітента корпоративних прав

Насамперед ТОВ 2 має показати у своєму обліку формування статутного капіталу. Для цього використовується така кореспонденція рахунків:

Д-т 46 «Неоплачений капітал» — К-т 401 «Статутний капітал».

Зверніть увагу: сальдо на субрахунку 401 має відповідати розміру статутного капіталу, зафіксованому у статуті такого ТОВ.

Аналітичний облік статутного капіталу підприємство має вести за видами капіталу за кожним засновником (учасником), а неоплаченого капіталу — за кожним засновником (учасником).

Безпосереднє внесення засновником грошових внесків до статутного капіталу ТОВ відображають за кредитом рахунку 46 на суму такого внеску. Тобто відбувається погашення заборгованості засновника за внесками до статутного капіталу. А в товариства одночасно збільшується сума коштів у його касі (субрахунок 301) або на поточному рахунку (субрахунок 311).

Таким чином, на дату реєстрації статуту ТОВ 2 слід відобразити проведення:

Д-т 46/ТОВ 1 К-т 401/ТОВ 1,

а на дату отримання внеску:

Д-т 311 К-т 46/ТОВ 1.

Зауважимо!

Засновники можуть зробити внески ще до дати реєстрації формування статутного капіталу, тоді їхні внески пройдуть у кореспонденції із субрахунком 404 «Внески до незареєстрованого статутного капіталу». За цим субрахунком узагальнюють інформацію про внески, які надходять для формування статутного капіталу після його оголошення, але ще до реєстрації відповідних змін в установчих документах. Сальдо субрахунку 404 після реєстрації статутного капіталу в установленому порядку списують у кореспонденції Д-т 404 К-т 401.

Облік у ТОВ 1 — власника корпоративних прав

Власники (учасники), роблячи внесок до статутного капіталу підприємства, втрачають щось, що раніше належало їм, але в обмін на це «щось» набувають корпоративних прав, емітованих таким підприємством. По суті, ця операція — не що інше, як пряма фінансова інвестиція. I така інвестиція, як правило, є довгостроковою. Адже корпоративні права отримуються з метою отримання доходу протягом часу, що перевищує 1 рік. Такі інвестиції слід відображати за дебетом рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції».

Який саме субрахунок вибрати з рахунку 14 (а їх три: на субрахунку 141 відображають інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі, на субрахунку 142 — інші інвестиції пов'язаним сторонам, а на субрахунку 143 — інвестиції непов'язаним сторонам), залежить від того, чи є ТОВ 1 та ТОВ 2 пов'язаними особами.

Пов'язані сторони — це особи, відносини між якими обумовлюють можливість однієї сторони контролювати іншу або здійснювати суттєвий вплив на прийняття фінансових і оперативних рішень іншою стороною (п. 4 П(С)БО 23).

При цьому контроль — це вирішальний вплив на фінансову, господарську та комерційну політику підприємства з метою отримання вигід від його діяльності (п. 4 П(С)БО 19).

Своєю чергою, під суттєвим впливом розуміють повноваження брати участь у прийнятті рішень з фінансової, господарської та комерційної політики об'єкта інвестування без здійснення контролю цієї політики. Так, однією з ознак суттєвого впливу п. 3 П(С)БО 12 називає володіння 20% і більше статутного капіталу підприємства.

Якщо ТОВ 1 та ТОВ 2 — не пов'язані особи, то облік фінансової інвестиції ведеться на субрахунку 143, якщо ж пов'язані особи, то слід визначитися з методом обліку інвестицій. У цьому допоможе П(С)БО 12.

Так, П(С)БО 12 передбачає декілька методів оцінки фінансових інвестицій на дату балансу, які в разі тих чи інших обставин можуть бути застосовані:

— за справедливою вартістю;

— за амортизованою собівартістю;

— за методом участі в капіталі.

Відповідно до норми п. 8 П(С)БО 12, фінансові інвестиції (крім інвестицій, що утримуються підприємством до їх погашення або обліковуються за методом участі в капіталі) на дату балансу відображають за справедливою вартістю. А якщо справедливу вартість фінансової інвестиції достовірно визначити неможливо, слід керуватися нормою п. 9 П(С)БО 12, яка дозволяє таку інвестицію відображати на дату балансу за собівартістю з урахуванням зменшення корисності цієї інвестиції.

У п. 10 П(С)БО 12 зазначено, що фінансові інвестиції, які утримуються підприємством до їх погашення, необхідно відображати на дату балансу за амортизованою вартістю фінансових інвестицій.

Згідно з п. 11 П(С)БО 12, фінансові інвестиції в асоційовані, дочірні підприємства та у спільну діяльність слід ураховувати за методом участі в капіталі.

Винятком із цього правила є фінансові інвестиції в асоційовані, дочірні та спільні підприємства, які:

— придбані й утримуються лише для продажу протягом 12 місяців із дати придбання (п. 17, 22 П(С)БО 12);

— або здійснені в підприємства, які провадять свою діяльність в умовах, що обмежують їх здатність передавати кошти інвестору протягом періоду, який перевищує 12 місяців (п. 17, 22 П(С)БО 12).

Такі фінансові інвестиції потрібно враховувати за справедливою вартістю. Якщо справедливу вартість визначити неможливо, то за собівартістю з урахуванням зменшення корисності.

Щодо первісної вартості придбаної інвестиції, то наголосимо на такому.

Згідно з вимогами п. 4 П(С)БО 12, фінансову інвестицію первісно оцінюють і відображають у бухобліку за собівартістю, яка складається з:

— ціни її придбання;

— комісійних винагород;

— мита, податків, зборів, обов'язкових платежів;

— інших витрат, безпосередньо пов'язаних з придбанням фінансової інвестиції.

Відображати набуті корпоративні права в балансі необхідно на дату одержання над ними контролю, тобто на дату переходу права власності на них.

Отже, на дату перерахування коштів до статутного капіталу слід зробити таке проведення:

Д-т 141 К-т 311;

або із застосуванням субрахунку 377, якщо дата перерахування коштів та дата отримання інвестицій різні:

Д-т 377 К-т 311

Д-т 141 К-т 377.

Послуги, пов'язані з придбанням фінансової інвестиції, відображатимуться так:

Д-т 141 К-т 685.

Нормативна база

  • П(С)БО 12 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції», затверджене наказом Мінфіну від 26.04.2000 р. №91.
  • П(С)БО 19 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 19 «Об'єднання підприємств», затверджене наказом Мінфіну від 07.07.99 р. №163.
  • П(С)БО 23 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 23 «Розкриття інформації щодо пов'язаних сторін», затверджене наказом Мінфіну від 18.06.2001 р. №303.

Катерина КАЛАШЯН, ACCA DipIFR

До змісту номеру