• Посилання скопійовано

Які основні моменти слід врахувати при організації роботи кафе-кондитерської?

ФОП (III група ЄП, 5%, КВЕД 68.20 (оренда) основний) планує відкрити кондитерську за договором франшизи. Як правильно організувати облік у «єдинника»? Які наслідки з оподаткування при купівлі ОЗ для кондитерської? Чи треба відкривати ФОПа або підприємство для суміщення діяльності?

По-перше, слід визначитися з тим, яку організаційну форму обрати для ведення цього бізнесу — ФОП чи юридична особа, загальна система чи спрощена. Для цього потрібно врахувати якомога більше факторів, що впливають на вибір:

— обсяг виручки, що її планується отримувати;

— склад, кількість та вартість основних засобів, що їх планується придбавати;

— приміщення — чи використовуватиметься на умовах оренди, чи буде придбано у власність, чи вже є власне приміщення;

— РРО — чи планується використовувати його з самого початку ведення бізнесу, чи є можливість скористатися п. 296.10 ПКУ: ФОП-«єдинник» може не використовувати РРО, якщо річний обсяг виручки не перевищує 1 млн грн (докладніше див. «ДК» №44/2019);

— персонал — скільки потрібно та який фонд заробітної плати планується;

— виручка та прибуток — як планується їх використовувати тощо.

Для обрання організаційно-правової форми (ФОП або юридична особа) та системи оподаткування слід зробити відповідні розрахунки, використовуючи бізнес-план, а саме: показники щодо виручки, вартості основних засобів та витрат, яких потребуватиме цей бізнес. На підставі цих даних розрахувати суми податків, які сплачуватимуться за кожної системи оподаткування. Чим якіснішим буде бізнес-план, тим достовірнішим буде розрахунок податків. А отже, зроблено вдалий вибір організаційно-правової форми та системи оподаткування — чи це буде ФОП або юридична особа, загальна система (у тому числі ФОП на загальній системі) чи спрощена система для ФОПа або юрособи.

Зокрема, вибір ФОПа на загальній системі буде виправданий, коли сума податків з чистого доходу (18% ПДФО та 1,5% військового збору з різниці між доходами та витратами) буде меншою від суми єдиного податку зі всієї виручки без вирахування витрат. ФОП на загальній системі може враховувати поточні витрати та амортизацію основних засобів (див. п. 177.4 ПКУ). Але він потребує ретельнішого підходу до обліку та звітності, тому що треба вести достовірний облік витрат і їх документування. Як правило, для цього потрібні послуги стороннього спеціаліста. Загалом правила оподаткування ФОПа на загальній системі прописано у ст. 177 ПКУ.

Недоліком ФОПа на єдиному податку є неможливість врахувати витрати на придбання основних засобів та взагалі будь-які витрати на ведення бізнесу.

Головним недоліком юридичної особи є неможливість вільного використання готівкових коштів та прибутку — прибуток потрібно буде виводити через дивіденди зі сплатою ПДФО та військового збору, а витрати готівки — оформляти касовими документами. Цих проблем не має ФОП. Проте юрособа на єдиному податку може зменшувати об'єкт оподаткування на суму понесених витрат і амортизації.

На нашу думку, юридична особа на єдиному податку найменше відповідає такій сфері, як кондитерська, позаяк немає можливості враховувати витрати й амортизацію ОЗ, є обов'язок застосовувати РРО від самого початку роботи, неможливо вільно використовувати готівку та прибуток — при виплаті дивідендів юрособою-«єдинником» треба ще сплатити 9% ПДФО та 1,5% військового збору.

По-друге, потрібно зареєструвати нові КВЕДи, крім КВЕДу 68.20, які відповідають новому виду діяльності.

Зокрема, ФОП-«єдинник», який має тільки КВЕД 68.20, не може розпочати продаж кондитерських виробів, доки не зареєструє відповідного КВЕДу в держреєстратора та в реєстрі платників єдиного податку. Точніше, фізично він це може зробити, але це буде порушенням правил перебування на єдиному податку.

Основні засоби

Якщо йдеться про рухоме майно (обладнання, інвентар, меблі тощо), то придбання таких ОЗ ніяк не відображається в обліку ФОПа — платника єдиного податку. Сума єдиного податку визначається залежно від обсягу доходу і не враховує витрат на придбання ОЗ. Це буде його власність як фізособи.

ФОП на загальній системі оподаткування може включати до витрат амортизацію основних засобів за правилами, прописаними у пп. 177.4.9 ПКУ. У разі відкриття кондитерської амортизувати можна вартість придбаного у власність приміщення (група 2, мінімальний строк 10 років), машин, обладнання та інвентаря (група 3, мінімальний строк 5 років).

Якщо ФОП розглядає питання про придбання приміщення, то таке приміщення придбавається у власність фізособи і реєструється на фізособу. На оподаткування ФОПа-«єдинника» придбання приміщення ніяк не впливає, а ФОП на загальній системі може амортизувати його.

А ось орендувати приміщення фізособа може й від імені ФОПа. Але витрати на оренду також не впливають на оподаткування єдиним податком.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру