• Посилання скопійовано

Внесення виправлень до трудової книжки

Працівниця перебувала на обліку в Центрі зайнятості. Фахівець центру закреслив у трудовій книжці «Відомості про нагородження», від руки написав «про роботу» і зробив запис на цій сторінці. Кадровик продовжила на цій сторінці свій запис. Чи буде це помилкою, і якщо так, то як її виправити?

До трудової книжки вносяться:

— відомості про працівника: прізвище, ім'я та по батькові, дата народження;

— відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення;

— відомості про нагородження і заохочення: про нагородження державними нагородами України та відзнаками України, заохочення за успіхи у роботі та інші заохочення відповідно до чинного законодавства України;

— відомості про відкриття, на які видано дипломи, про використані винаходи і раціоналізаторські пропозиції та про виплачені у зв'язку з цим винагороди (п. 2.2 Iнструкції №581).

1 Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. №58.

До трудових книжок працівників у розділ «Відомості про нагородження» вносяться відомості про нагородження державними нагородами України та відзнаками України.

До розділу «Відомості про заохочення» вносяться відомості про заохочення за успіхи у праці.

До трудових книжок не заносяться відомості про премії, які передбачені системою заробітної плати або виплата яких має регулярний характер.

Порядок внесення відомостей про нагороди і заохочення такий: у графі 3 відповідного розділу трудової книжки пишеться у вигляді заголовка назва підприємства, нижче у графі 1 зазначається порядковий номер запису (нумерація, що зростає протягом усього періоду трудової діяльності працівника).

У графі 2 ставиться дата нагородження або заохочення.

У графі 3 записується, ким нагороджений або заохочений працівник, за які досягнення та якою нагородою або заохоченням.

У графі 4 зазначається, на підставі чого зроблено запис (із посиланням на дату, номер та назву документа) (п. 2.25 Iнструкції №58).

А відомості про роботу вносяться до відповідних призначених для цього розділів, що є в трудовій книжці.

Також, згідно з п. 3.1 Iнструкції №58, у разі коли у трудовій книжці будуть заповнені всі сторінки відповідних розділів, її доповнюють вкладишем.

Вкладиш вшивається у трудову книжку, заповнюється і ведеться власником або уповноваженим ним органом за місцем роботи працівника у такому самому порядку, що і трудова книжка.

Так, внесення записів про роботу до невідповідного розділу вважаємо порушенням. I таку помилку слід виправити згідно з нормами Iнструкції №58, а саме:

— у графі 1 зазначити черговий номер, наступний за порядком за номером останньо-го (у цьому випадку — неправильного) запису;

— у графі 2 — дату створення виправляючого запису;

— у графу 3 вписати: «Запис за № таким-то недійсний як внесений помилково до іншого розділу трудової книжки».

Далі слід завести вкладиш до трудової книжки. У розділі «Відомості про роботу» вкладиша під порядковим номером, наступним за номером останнього запису в розділі «Відомості про роботу» трудової книжки, повторити запис, який було помилково включено до розділу «Відомості про нагородження».

Помилку, якої припустився фахівець Центру зайнятості, виправляти не потрібно, виправити слід лише свою помилку.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру