• Посилання скопійовано

Отримано довідку від нерезидента: чи утримувати податок?

Юрособа — платник ЄП (неплатник ПДВ) отримав послугу від юрособи-нерезидента. Для уникнення подвійного оподаткування нерезидент надав витяг (офіційно затверджену довідку) про те, що він є платником податку у своїй державі. Чи повинен резидент у такому разі утримувати податок із доходу нерезидента і в якому порядку?

Питанням утримання податку на доходи нерезидентів присвячено п. 141.4 ПКУ.

Згідно з пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ не потрапляють під оподаткування податком на доходи нерезидента доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента (постійного представництва). Тому «класичний» імпорт послуг не потрапляє під оподаткування податком на доходи нерезидентів (IПК ДФС від 12.07.2017 р. №1137/6/99-99-15-02-02-15/IПК, див. «ДК» №14/2019, коментар «ДК», лист ДФС від 31.03.2017 р. №6610/6/99-99-15-02-02-15). Докладніше про оподаткування доходів нерезидента див. у «ДК» №23-24/2019.

Але якщо надані послуги знайдуться у переліку оподатковуваних «нерезидентських» послуг, які згадуються у п. 141.4 ПКУ (наприклад, послуги з інжинірингу, послуги з оренди майна, послуги з реклами, послуги з фрахту тощо), то в такому разі українське законодавство говорить, що доходи від таких послуг оподатковуються податком за ставкою 15%, якщо інше не передбачено міжнародним договором, ратифікованим ВРУ.

Чи потрібна довідка для неутримання податків? Податківці роз'яснюють, що потрібна (див., наприклад, IПК ДФСУ від 08.02.2019 р. №445/6/99-99-15-02-02-15/IПК).

Також зазначимо, що відповідно до п. 103.9 ПКУ особа, яка виплачує доходи нерезидентові, зобов'язана у разі здійснення у звітному періоді (кварталі) виплат нерезидентам доходів із джерелом їх походження з України подавати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) звіт про виплачені доходи, утримані та перераховані до бюджету податки на доходи нерезидентів у строки та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Форма звіту — це декларація з податку на прибуток разом із додатком ПН. Додаток ПН заповнюється окремо щодо кожного нерезидента, якому виплачуються доходи.

Роз'яснень щодо того, чи слід подавати декларацію у разі виплати нерезидентові саме виручки за надані послуги, немає. Але хоча у нормі п. 103.9 ПКУ й сказано, що звітність подається, якщо виплачуються доходи, вважаємо, що тут маються на увазі саме оподатковувані нерезидентські доходи. Адже навіть за формою додатка ПН заповнюються лише суми оподатковуваних доходів. Тож вважаємо: якщо нерезидентові виплачується виручка за надані послуги, то звітність (декларація з податку на прибуток і додаток ПН) про виплачені доходи нерезиденту не подається.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит», ACCA DipIFR

До змісту номеру