• Посилання скопійовано

Оплата праці у вихідний день за графіком змінності

На підприємство на роботу влаштовується зовнішній сумісник з графіком роботи з понеділка до п'ятниці з 7:00 до 9:00 та в суботу з 8:00 до 17:00. На підприємстві встановлено 5-денний графік роботи (з понеділка до п'ятниці з 8:00 до 17:00, субота і неділя — вихідні). Чи потрібно суміснику оплачувати роботу в суботу в подвійному розмірі як за роботу у вихідний день?

Відповідно до листа Мінсоцполітики від 25.04.2018 р. №184/0/22-18/13 у вихідні дні (за графіком, визначеним на основному підприємстві) працювати за сумісництвом дозволяється повний робочий день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Відповідно до умов запитання зовнішній працівник працює за підсумованим обліком робочого часу, адже виходить на роботу за індивідуальним графіком.

Для працівників з підсумованим обліком робочого часу вихідні дні встановлюються графіком виходу на роботу (змінності), і вони можуть не збігатися із загальними вихідними днями на підприємстві.

Це означає, що якщо за графіком змінності працівник повинен вийти на роботу, наприклад, у суботу (вихідний день для інших працівників підприємства, установи, організації), то для нього такий день вважатиметься звичайним робочим днем й оплачуватиметься, відповідно, як звичайний робочий день.

А от якщо працівник вийде на роботу в день, який згідно з його індивідуальним графіком є для нього вихідним, то тут вмикаються «компенсаційні положення», передбачені ст. 72 КЗпП.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит», ACCA DipIFR

До змісту номеру