• Посилання скопійовано

Щодо податкових наслідків для торгової мережі при здійсненні нею зборів благодійних внесків громадян на користь благодійного фонду

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 08.05.2020 р. №1898/6/99-00-07-03-02-06/IПК

Щодо податкових наслідків для торгової мережі при здійсненні нею зборів благодійних внесків громадян на користь благодійного фонду

Суттєво. На погляд ДПСУ, збирання торговою мережею благодійних внесків громадян на користь благодійного фонду є операцією, що оподатковується ПДВ за ставкою 20%.

! Благодійникам, платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо податкових наслідків для торгової мережі при здійсненні нею зборів благодійних внесків громадян на користь благодійного фонду та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, платник здійснює реалізацію «благодійних карток», які належать благодійній організації, через власну торговельну мережу. Отримані кошти від реалізації таких карток за вирахуванням банківської комісії перераховуються благодійній організації.

Відповідно до підпунктів «а» та «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Згідно з визначенням, наданим підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, постачання товарів — це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Таким чином, лише при здійсненні операцій, які є об'єктом оподаткування ПДВ, а саме постачання товарів чи послуг, у платника податку виникатимуть зобов'язання з ПДВ.

Згідно з підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 ПКУ звільняються від оподаткування операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації.

У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

Таким чином, відповідно до вимог підпункту 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, операції з реалізації платником «благодійних карток» покупцям та отримання за таку реалізацію грошових коштів, за якими відбувається перехід права власності на картки, є продажем товарів, за якими для платника настають податкові наслідки, визначені пунктом 185.1 статті 185 ПКУ, з нарахування податкових зобов'язань з ПДВ.

Водночас зауважуємо, що надання будь-яких висновків щодо кожного конкретного випадку виникнення податкових взаємовідносин, у тому числі й тих, про які йдеться у зверненні, можливе за результатами аналізу документів та матеріалів, що дозволять ідентифікувати предмет запиту, тобто під час документальної перевірки господарської діяльності суб'єктів господарювання.

Оцінка правомірності відображення в податковому обліку господарських операцій може бути здійснена лише в межах податкової перевірки відповідно до вимог ПКУ.

Таким чином, у розумінні вимог підпункту 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ передача благодійною організацією «благодійних карток» платнику податку є операцією з постачання товарів, а тому ця операція не підпадає під дію вимог підпункту 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 ПКУ та підлягає оподаткуванню у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру