• Посилання скопійовано

Що нового

Набрав чинності Закон №466, він же законопроєкт №1210

! Платникам податків

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 22.05.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», більше відомий як законопроєкт №1210. Він був прийнятий Верховною Радою 16.01.2020 р. і направлений на підпис Президенту 11.02.2020 р., але підписання дочекався аж 21.05.2020 р.

Деякі положення Закону набирають чинності з 01.07.2020 р., а деякі — з 01.01.2021 р.

Про те, що змінює цей закон для платників податку на прибуток, ПДВ, ЄП, а також про штрафи, читайте у «ДК» №22-23/2020, про адміністрування податків та перевірки ДПС — «ДК» №22-23/2020, а про місцеві податки — «ДК» №22-23/2020.

Закон України від 16.01.2020 р. №466-IX чинний з 23.05.2020 р.


Набрав чинності «антиколомойський» закон

! Банкам

У зв'язку з офіційним опублікуванням в газеті «Голос України» 22.05.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності» (прозваний у пресі «антиколомойським»).

Закон передбачає низку змін, спрямованих на вдосконалення діяльності банків, зокрема шляхом зміцнення корпоративного управління, та врегулювання особливостей судового провадження у справах щодо виведення банків з ринку. Також запроваджуються оновлені механізми виведення банків з ринку, які спрямовані на удосконалення ліквідаційної процедури та задоволення вимог якомога більшої кількості кредиторів банку, що ліквідується, а також удосконалення механізмів можливої участі держави у виведенні банку з ринку.

Як повідомляється, реалізація положень Закону допоможе підвищити якість та ефективність виконання Нацбанком своїх функцій у сфері банківського регулювання та нагляду, завершити процедури виведення банків з ринку/ліквідації тих банків, рішення щодо яких скасовані судами.

Прийняття цього закону було однією з умов для нової програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Закон України від 13.05.2020 р. №590-IX чинний з 23.05.2020 р.


Податкові карантинні пільги продовжено і розширено

! Платникам податків

27 травня Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (законопроєкт №3329-д).

Законом продовжено дію податкових пільг та спрощених адміністративних процедур до закінчення карантину, зокрема:

строк незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства з 1 березня до останнього календарного дня місяця, в якому уряд оголосить про закінчення дії карантину;

строк ненарахування пені;

мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок;

строк дії Закону «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків».

Підприємців звільнено від сплати ЄСВ до 31.05.2020 р.

Крім того, тимчасово суми ПДФО, що утримуються з доходів у вигляді доплат до заробітної плати, які нараховані за періоди з 1 до 31 травня та з 1 до 30 червня 2020 року медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров'я державної та/або комунальної власності, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню COVID-19 та лікуванні пацієнтів із випадками COVID-19, компенсуватимуться таким працівникам у повній сумі за рахунок коштів державного бюджету України.

На період з 02.04.2020 р. і до місяця завершення карантину включно до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО не включатимуться доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до статті 47-1 Закону про зайнятість.

Також тимчасово, на період до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, зупиняється перебіг строків, установлених:

статтею 56 ПКУ (в частині процедури адміноскарження) щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або від'ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, та/або які не розглянуті станом на 18.03.2020 р. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених ст. 56 ПКУ;

статтями 52 — 53 ПКУ щодо надання письмових IПК;

статтями 73 та 78 ПКУ щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (крім запитів контролюючих органів щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або від'ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) платникам податків до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Закон України від 13.05.2020 р. №591-IX
набере чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 27.05.2020 р. офіційно не опублікований


Карантин продовжили до 22 червня, але з послабленнями

! Усім

Кабмін продовжив на всій території України дію карантину, встановленого постановою КМУ від 11.03.2020 р. №211.

Водночас протиепідемічні заходи буде послаблено на території регіонів зі сприятливою епідемічною ситуацією — тих, які одночасно відповідають таким ознакам:

інцидентність (загальна кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тис. населення) становить менше ніж 12 осіб на 100 тис. населення;

завантаженість ліжок у закладах охорони здоров'я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить менш як 50%;

середня кількість тестувань методом ПЛР та IФА становить більше ніж 12 на 100 тис. населення протягом останніх 7 днів.

Рішення про послаблення протиепідемічних заходів переглядається не рідше одного разу на 7 днів з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

У регіонах, в яких здійснюється послаблення протиепідемічних заходів, дозволяється:

з 22 травня:

проведення спортивних заходів без глядачів за участі не більш ніж 50 осіб (більше — за погодженням із МОЗ);

проведення релігійних заходів за умови перебування не більше однієї особи на 10 м2 площі будівлі;

діяльність готелів (крім ресторанів у готелях);

пасажирські автоперевезення у межах кількості місць для сидіння;

з 25 травня:

перевезення пасажирів метрополітенами з використанням ЗIЗ, зокрема респіраторів або захисних масок;

відвідування закладів дошкільної освіти;

з 1 червня:

робота спортивних закладів (крім занять з кількістю учасників більше ніж 10 осіб);

освітня діяльність у групах не більш ніж 10 осіб;

залізничні перевезення пасажирів, міжобласні пасажирські автоперевезення — у межах кількості місць для сидіння, а в разі перевезення до регіону, в якому не діють карантинні послаблення, — у межах 50% кількості місць для сидіння за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду, позаду;

з 10 червня:

діяльність закладів харчування за умови дотримання протиепідемічних заходів;

діяльність закладів культури за умови перебування не більше однієї особи на 5 м2 площі приміщення;

діяльність закладів, що надають послуги з розміщення;

з 15 червня — пасажирські авіаперевезення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 р. №392 чинна з 21.05.2020 р.


ЗНО під час карантину: є Тимчасові рекомендації

! Навчальним закладам, абітурієнтам, батькам

Головний державний санітарний лікар України затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування в період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), які набрали чинності 22 травня 2020 року.

Перед початком тестування всі учасники тестування та залучені особи проходять термометрію. Особи, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних хвороб, не допускаються до виконання службових обов'язків або проходження тестування.

Допуск учасників до будівлі, в якій організовано тестування, здійснюється після проведення термометрії, оцінки наявності ознак респіраторних хвороб та за умови одягнення захисної маски / респіратора (без клапана) так, щоб були покриті ніс та рот.

Респіратори можуть використовуватись протягом всього тестування, захисні маски повинні змінюватись кожні 3 години або якщо маска забруднилась / стала волога.

Постанова Головного держсанлікаря від 21.05.2020 р. №24 чинна з 22.05.2020 р.


Протиепідемічні заходи у дитсадках

! Закладам дошкільної освіти, батькам

Головний державний санітарний лікар України затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам закладу дошкільної освіти. Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов'язків.

Температурний скринінг дітей проводять при вході у заклад та кожні 4 години. Діти, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, ізолюються.

На період карантину забороняється використання багаторазових (тканинних) рушників, м'яких іграшок, килимів з довгим ворсом, перебування у вуличному взутті в приміщенні, проведення масових заходів за участі дітей з більш ніж однієї групи та за присутності глядачів, проведення батьківських зборів (крім дистанційних).

Засновник повинен забезпечити працівників 5-денним запасом ЗIЗ та дезінфекційних засобів, наявність рідкого мила та паперових рушників у санвузлах, дезінфекцію поверхонь не рідше ніж кожні 2 години та відразу після закінчення занять, вологе прибирання з використанням мийних та дезінфекційних засобів, провітрювання приміщень протягом не менше 15 хвилин перед відкриттям та почергове провітрювання кімнат протягом дня.

Постанова Головного держсанлікаря від 21.05.2020 р. №25 чинна з 25.05.2020 р.


Протиепідемічні заходи при перевезенні пасажирів

! Усім

Головний державний санітарний лікар України затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при наданні послуг з перевезення пасажирів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Рекомендації не поширюються на перевезення метрополітеном.

Перевізник має визначити відповідальну особа, яка проводить температурний скринінг усім працівникам перед початком робочої зміни. Працівники з температурою тіла понад 37,2° C або ознаками респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов'язків.

Усі члени екіпажу ТЗ повинні бути у респіраторах (без клапана) або медичних масках. Забороняється перевезення пасажирів, які не використовують респіратор або захисну маску. Перевезення пасажирів здійснюється в межах кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою ТЗ або визначених в реєстраційних документах на ТЗ, якщо інше не встановлено правилами карантину.

У разі перевезення з/до регіону, в якому не застосовується послаблення протиепідемічних заходів, дозволяється перевезення в межах 50% кількості місць для сидіння, за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду, позаду.

Перед кожним рейсом проводиться вологе прибирання ТЗ з використанням мийних та дезінфекційних засобів, у тому числі місць контакту рук пасажирів (поручні, місця сидіння тощо).

Постанова Головного держсанлікаря від 21.05.2020 р. №23 чинна з 22.05.2020 р.


Протиепідемічні заходи в готелях

! Готелям

Головний державний санітарний лікар України затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в готелях на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Має бути визначена відповідальна особа, яка проводить температурний скринінг усім працівникам перед початком робочої зміни. Працівники з температурою тіла понад 37,2° C або ознаками респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов'язків.

На вході в готель і в коридорах (вестибюлях) необхідно:

розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики COVID-19;

організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками.

Дозволяється одночасне перебування відвідувачів у вестибюлі не більше однієї особи на 10 м2. Допуск відвідувачів та перебування у готелі (за межами кімнати) дозволяється лише у респіраторі або захисній масці так, щоб були покриті ніс та рот.

Адміністрація готелю має не допускати утворення черг, у місцях потенційного скупчення відвідувачів має бути нанесене тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,5 метра.

На рецепції готелю встановлюється захисний екран між персоналом та відвідувачами.

До зняття відповідних обмежень у готелях забороняється робота конференц-залів, фітнес- та спа-центрів, ресторанів тощо.

Харчування в готелях може бути організоване шляхом доставки їжі в кімнати за попереднім замовленням відвідувачів або в ресторанах (кафе) готелів лише на відкритих (літніх) майданчиках на відкритому повітрі, у т. ч. під тентами, на верандах, за умови дотримання відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як чотирьох відвідувачів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).

Постанова Головного держсанлікаря від 21.05.2020 р. №22 чинна з 22.05.2020 р.


Перевірки Держпраці — за новими критеріями

! Працедавцям

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду Державною службою з питань праці.

Віднесення СГ до високого, середнього або незначного ступеня ризику у відповідній сфері держнагляду (контролю) здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатках 3, 4 до постанови, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — середнього;

від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи держнагляду (контролю) здійснюються щодо СГ, що віднесений до:

високого ступеня ризику — не частіше ніж один раз на 2 роки;

середнього — на 3 роки;

незначного — на 5 років.

У разі коли за результатами планових та позапланових заходів держнагляду (контролю) протягом останніх 3 років для СГ, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх 5 років для СГ, які віднесені до незначного ступеня ризику, у СГ не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства та/або проведено аудит охорони праці, наступний плановий захід держнагляду (контролю) щодо такого СГ проводиться не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений у 1,5 разу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 р. №383 чинна з 27.05.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру