• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Головного управління ДПС у Вінницькій області від 29.04.2020 р. №1733/IПК/02-32-33-02

У коментованій IПК податківці наголошують, що вартість мийних і знешкоджувальних засобів, а також спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець тимчасово забезпечує працівників, не підлягає оподаткуванню виключно за умови дотримання вимог пп. 165.1.9 ПКУ.

Позиція податківців зрозуміла: вони можуть надавати роз'яснення лише в межах чинного законодавства. Окремої статті, яка б звільняла від оподаткування ПДФО видачу ЗIЗ на час карантину, до ПКУ не внесли.

Але ж забезпечити ними усіх працівників, які виходять на роботу (хоча б найпростішими масками і антисептиками), від роботодавця вимагають. I це стосується навіть звичайної роботи в офісі (постанова головного санлікаря від 09.05.2020 р. №16, див. «ДК» №18-19/2020).

До того ж, зокрема, статтею 6 Закону про охорону праці передбачено, що умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

Крім того, згідно з п. 1 розділу II наказу Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. №1804, для забезпечення безпеки та захисту здоров'я працівників роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) засобів індивідуального захисту. Також вимоги до забезпечення працівників захистом обличчя, очей, рук в окремих видах діяльності, які дозволено здійснювати під час карантину, визначено у постанові КМУ від 11.03.2020 р. №211.

Тому, хоча останні зміни до ПКУ і не торкнулися пп. 165.1.9 ПКУ, вважаємо, що дотримання вимог Уряду роботодавцями у нинішній ситуації дає право посилатися саме на цей підпункт ПКУ щодо звільнення від оподаткування наданих працівникам ЗIЗ та знешкоджувальних засобів.

При цьому кожному СГ, якому дозволено працювати під час карантину, варто розробити Положення про захист персоналу та дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів. Також слід затвердити норми безплатної видачі ЗIЗ, зокрема респіраторів або захисних масок (такі норми можна встановити самостійно, якщо вони не встановлені чинним законодавством).

У ф. №1ДФ вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування та іншого майна, якими роботодавець забезпечує платника податку відповідно до Закону «Про охорону праці», спеціального (форменого) одягу та взуття, що надаються роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах, зазначається під ознакою «136».

Своєю чергою, якщо роботодавцем буде надано засоби, що не підпадають під звільнення від оподаткування згідно з пп. 165.1.9 ПКУ (зокрема, це засоби, що не є обов'язковими для забезпечення працівників), то їх вартість вважатиметься додатковим благом і повинна бути оподаткована ПДФО та ВЗ на загальних підставах із застосуванням натурального коефіцієнта (в ф. №1ДФ такий дохід тоді потрапить під ознаку «126»).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру