• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 12.05.2020 р. №1949/6/99-00-04-03-03-06/IПК

Нагадаємо, що 18.03.2020 р. набрав чинності Закон від 17.03.2020 р. №533, яким платників податку на час карантину було звільнено від плати за землю та податку на нерухомість на період з 1 березня до 30 квітня (тобто на два місяці). Але з 02.04.2020 р. набрав чинності Закон від 30.03.2020 р. №540, який обмежує період дії пільги лише березнем. При цьому, щоб скористатися пільгою з плати за землю, має виконуватись умова — така земельна ділянка використовується у господарській діяльності платника податку.

Але як бути, якщо земельна ділянка розташована під нерухомістю? Чи поширюватиметься на таку земельну ділянку звільнення?

На це запитання податківці у коментованій IПК відповідають, що для цілей оподаткування використання у господарській діяльності передбачає залучення земельних ділянок до реалізації видів діяльності, заявлених підприємством при реєстрації.

Наприклад, підприємство має вид діяльності за кодом 47.11 «Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами». За земельні ділянки, на яких розташовані торговельні центри та магазини, таке підприємство може не платити земельний податок за період з 1 березня до 31 березня 2020 року.

А що зі звільненням земельних ділянок, на яких ведеться будівництво? Тут податківці також зазначають, що виходити необхідно з призначення нерухомості, що будується на такій земельній ділянці. Якщо згідно із затвердженою технічною документацією на будівництво призначення об'єктів нерухомості відповідатиме видам діяльності, заявленим підприємством, то за такі земельні ділянки підприємство може скористатися наданим правом на звільнення від плати за землю у березні 2020 року.

Найважливіший висновок з цієї IПК — це те, що податківці аналізуватимуть види діяльності суб'єкта господарювання, внесені до ЄДР. А не те, чи справді він здійснює ці види діяльності. Це важливо, наприклад, для вже згаданих підприємств роздрібної торгівлі, які під час карантину фактично зупинили свою торговельну діяльність.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру