• Посилання скопійовано

Зняття у Звіті з ЄСВ додаткової бази нарахування

Зовнішньому суміснику (0,5 ставки) у листопаді та грудні 2019 р. нараховано зарплату в сумі 2100 грн, а також здійснено доплату ЄСВ до мінімального розміру. Чи потрібно проводити таку доплату? Як подати уточнюючий розрахунок з ЄСВ у разі надлишково нарахованих/перерахованих коштів?

Відповідно до абз. 2 п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ1, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Водночас при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізособам із джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру (абз. 3 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Тобто на заробітну плату зовнішнього сумісника не потрібно здійснювати доплату ЄСВ до мінімального розміру. У цьому разі ЄСВ нараховують на фактично нараховану зарплату за ставкою 22% (або 8,41% для особи з інвалідністю) в межах максимальної величини для нарахування ЄСВ.

Iз запитання видно, що зовнішньому працівнику було нараховано ЄСВ на фактично нараховану суму, а потім ЄСВ нараховано на додаткову базу — різницю між МЗП і загальним доходом, нарахованим за місяць. Сума різниці була зазначена в таблиці 6 Звіту з ЄСВ окремим рядком у графі 19 з кодом «13» у графі 10.

Позаяк зовнішньому суміснику доплату нарахували помилково, то підприємство має зняти зайво перерахований ЄСВ із додаткової бази нарахування.

Виявлену помилку у Звіті з ЄСВ за попередній період виправляють за поточний період з обов'язковим зазначенням у ньому періоду, в якому припустилися помилки.

У таблиці 6 на працівника, щодо якого припустилися помилки:

— у графі 10 зазначають код типу нарахувань «3» — якщо помилку виявили самостійно і зменшено зайво нараховану суму ЄСВ;

— у графі 11 — місяць і рік, у якому припустилися помилки, що виправляється;

— у графі 19 «сума різниці» та у графі 21 «сума нарахованого єдиного внеску»;

— тип нарахування «13» вже не застосовується.

Крім того, виправлення такої помилки вплине на рядки 5, 5.1, 5.1.1 та 5.4 таблиці 1 Звіту з ЄСВ.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру