• Посилання скопійовано

Щодо надання податкової консультації

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 31.03.2020 р. №1319/6/99-00-05-06-01-06/ІПК

Щодо надання податкової консультації

Суттєво. Законодавство не вимагає складати документ, що підтверджує факт відключення електроенергії, але ДПС рекомендує скласти розпорядчий документ, де зазначити час відключення електроенергії та час її відновлення.

! СГ, які застосовують РРО

Державна податкова служба України розглянула запит <…> щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Щодо дій підприємства, яке скасувало або не реєструвало книгу обліку розрахункових операцій (далі — КОРО), у випадку виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) або відключення електроенергії (питання 1 та 2).

Закон України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265) визначає правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія цього Закону поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно до Закону №265, наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. №547 затверджено «Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги)» (далі — Порядок застосування РРО) та «Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій» (далі — Порядок ведення КОРО).

Пунктом 2 розділу III Наказу №547 передбачено, що суб'єкт господарювання може прийняти рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, про що зазначає у реєстраційній заяві. У такому випадку суб'єкт господарювання має право не реєструвати та не зберігати КОРО та розрахункові книжки. Для таких РРО контролюючим органом за місцем реєстрації РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «КОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється». Такі суб'єкти господарювання не мають права здійснювати розрахункові операції у разі виходу з ладу РРО або тимчасової відсутності електроенергії.

Враховуючи зазначене, чинне законодавство не вимагає від суб'єкта господарювання обов'язкового складання будь-якого документа, що підтверджує факт відключення електроенергії.

У разі відновлення електроенергії в інший робочий день, коли була відкрита зміна, «Z-звіт» буде знятий у наступний робочий день, коли суб'єкт господарювання розпочне роботу. Разом з тим ДПС вважає за доцільне у такому випадку скласти акт або будь-який інший розпорядчий документ, у якому зазначити час відключення електроенергії та час її відновлення.

Щодо відповідальності у разі незняття «Z-звіту» при відключенні електроенергії (питання 3).

Чинним законодавством не передбачені штрафні (фінансові) санкції за нероздрукування «Z-звіту» протягом зміни у разі відключення електроенергії. Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру