• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 31.03.2020 р. №1319/6/99-00-05-06-01-06/ІПК

У коментованій ІПК розглядається питання щодо дій підприємства у випадку відключення електроенергії або виходу з ладу РРО та проведення розрахункових операцій.

Закон про РРО визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. СГ, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі, зокрема приймання від покупця платіжних карток, зобов'язані проводити такі операції через зареєстровані РРО. Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім ПКУ, не допускається.

У випадку виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії розрахункові операції згідно зі ст. 5 Закону про РРО проводяться:

— з використанням книги обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) та розрахункової книжки;

— або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.

Тож СГ, які здійснюють розрахункові операції у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані зареєструвати КОРО. Використання КОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає:

— наявність книги на місці проведення розрахунків, де встановлено РРО;

— у разі виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії — здійснення записів за обліком розрахункових квитанцій (п. 6 гл. 4 розділу ІІ Порядку ведення КОРО).

Проте СГ має право скасувати і не застосовувати КОРО, якщо ним прийнято таке рішення (п. 1 гл. 1 розділу ІІ Порядку ведення КОРО). Таке рішення затверджується власними розпорядчими документами, приміром, наказом по підприємству. У наказі зазначається, що у разі виходу з ладу РРО або відключення електроенергії розрахункові операції не здійснюються до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії.

У разі прийняття розпорядчого документа, якщо КОРО була зареєстрована раніше, скасування реєстрації КОРО на РРО за місцем реєстрації здійснюється за заявою СГ (п. 1 гл. 3 розділу ІІ Порядку ведення КОРО).

У такому випадку СГ має право не реєструвати та не зберігати КОРО та РК. Для таких РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «Книга ОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється». Проте зверніть увагу, що у разі виходу з ладу РРО або тимчасової відсутності електроенергії такі продавці не мають права здійснювати розрахункові операції (п. 2 розділу ІІІ Порядку застосування РРО).

Якщо на період виходу з ладу РРО або в разі відключення електроенергії розрахункові операції проводяться з використанням КОРО та РК, після встановлення відремонтованого (резервного) РРО або відновлення постачання електроенергії необхідно провести через РРО суми розрахунків за час роботи з використанням розрахункової книжки, а також відповідно до контрольної стрічки (у випадку обнулення оперативної пам'яті) — за час роботи, що передував виходу РРО з ладу або відключенню електроенергії, окремо за кожною ставкою ПДВ, акцизного податку, після чого слід виконати Z-звіт1. За потреби виконується операція «службове внесення» на суму готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків (п. 10 розділу ІІІ Порядку застосування РРО).

1 Z-звіт — денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам'яті РРО.

Як повідомляється у коментованій ІПК, немає законодавчих вимог підтверджувати документально факт відключення електроенергії. Проте податківці все ж таки рекомендують скласти акт довільної форми (або інший розпорядчий документ довільної форми), в якому зафіксувати час відключення та відновлення постачання електроенергії. Пов'язано це з тим, що Z-звіт буде закрито в інший день після відкриття зміни2, якщо постачання електроенергії відновлено в іншій день.

2 Зміна — період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту за період роботи одного касира.

Штрафні санкції за несвоєчасне роздрукування Z-звіту протягом зміни у разі відключення електроенергії або виходу з ладу РРО не передбачено. Але головне — дотримуватись правил, які зазначені в коментарі.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру