• Посилання скопійовано

Коментар

До інформаційного листа Державної податкової служби України від 16.04.2020 р. №10

Наш коментар — радше коротка інструкція щодо дій платника ПДВ у разі постачання/придбання медтоварів. Стосується це не тільки продавців, а й покупців.

1. Постачання товарів1 із Переліку №224 звільняється від оподаткування ПДВ. Пільга діє тимчасово починаючи з 17.03.2020 р., проте норма оновленого п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ набрала чинності 02.04.2020 р.2

1 А також ввезення таких товарів на митну територію України.

2 Законом від 30.03.2020 р. №540 п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ викладено в новій редакції з уточненням, що норми застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17.03.2020 р.

Слід зауважити, що до Переліку №224 з 08.04.2020 р. вносилися зміни. Тож постачання позицій лікарських засобів, медвиробів, які були додані до цього Переліку при його оновленні, звільняються від ПДВ з дати внесених змін!

2. З дати запровадження пільги платник ПДВ, який здійснював постачання таких товарів з нарахуванням ПДВ, тобто в період з 17.03.2020 р. до 02.04.2020 р., повинен провести коригування. Ця вимога застосовується незалежно від того, чи містять договори та первинні документи, складені на постачання таких товарів, положення щодо необхідності нарахування ПДВ, чи ні, а також незалежно від дати укладення таких договорів.

3. Покупцям — платникам ПДВ суми сплаченого податку можна за домовленістю із продавцем повернути або зарахувати в рахунок оплати вартості наступних поставок. Важливий момент для покупця — платника ПДВ: суми податку, зазначені у таких ПН, не можуть бути включені до складу ПК будь-якого звітного періоду!

4. Постачальник складає РК датою повернення сум податку покупцям, а у разі зарахування таких сум у рахунок майбутніх поставок — на дату такого зарахування.

Слід «обнулити» складену раніше ПН на всю номенклатуру пільгованих товарів, їх кількість та обсяг. У графі 1.2 РК зазначається № з/п рядка податкової накладної, що коригується, а у графі 2.1 — код коригування 103 «Повернення товару або авансових платежів».

Під час коригування передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів, тому в ЄРПН такий РК буде реєструватись покупцем.

5. ПН на звільнені операції повинні бути складені на дату першої події! Тож дати у ПН, які підлягають коригуванню (з нарахуванням суми ПДВ), та у ПН, що складені на цю саму операцію із зазначенням пільги, не повинні відрізнятися. За невчасну реєстрацію ПН та РК в ЄРПН штрафи за ст. 120-1 ПКУ не застосовуються3.

3 Не застосовуються штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК з датою складання з 16 лютого до 15 травня 2020 року, додатково див. тут, а також інформаційний лист ДПСУ від 20.03.2020 р. №7 у рубриці «Документи для роботи» «ДК» №13/2020.

Про звільнення від оподаткування у ПН свідчитиме код ставки 903 у графі 8 та у графі 9 — код пільги 14060544 згідно з Довідником №98/2 станом на 02.04.2020 р.

6. У випадку роздрібного продажу таких товарів неплатникам ПДВ, зокрема кінцевим споживачам, коригування ПН не здійснюється. Тож сума ПДВ, одержаного від неплатників податку, враховується за відповідний звітний період у загальному порядку.

7. На момент постачання таких товарів ціна їх була з ПДВ. На баланс товар зараховує бухгалтер за первісною вартістю, до якої входить сума, сплачена постачальникам. Пізніше з'ясувалося, що товар цей підпадає під пільгу. Що робити з сумою сплаченого ПДВ?

Якщо покупець — платник ПДВ, то він має сторнувати суму нарахованого раніше ПК (про що ми говорили вище). Якщо поки що немає складеного РК, це можна зробити на підставі бухгалтерської довідки. При цьому сума такого ПДВ потрапить до первісної вартості товару.

Якщо покупець — неплатник ПДВ, то суму такого податку він при оприбуткуванні зарахував до первісної вартості товару. Там вона і залишатиметься до перегляду ціни на такий товар.

Якщо із продавцем буде укладено додаткову угоду і ціна товару буде зменшена на суму ПДВ, то ця подія теж буде відображена в обліку покупця. На підставі нової бухгалтерської довідки первісна вартість товару буде зменшена на суму зниження ціни. Але зробити це можна буде лише в тому випадку, якщо товар ще перебуває на балансі в покупця. Якщо ж його вже списано на витрати, то доведеться визнавати інший операційний дохід (К-т 719).

8. Операції, звільнені від ПДВ, декларуються у рядку 5.1 декларації. Але спочатку слід заповнити додаток Д6, де у таблиці 2 здійснюється розрахунок сум податку, не сплаченого до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг.

9. Якщо декларацію вже подано, проте слід показати коригування, доведеться подати уточнення. Зауважимо, що подання уточнюючого розрахунку не призводить до нарахування штрафних санкцій, оскільки немає факту заниження податкових зобов'язань з ПДВ.

10. Слід пам'ятати, що умовний продаж за загальним правилом п. 198.5 та ст. 199 ПКУ у разі здійснення операцій згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ не здійснюється.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру