• Посилання скопійовано

Якою датою складати ПН при зарахуванні коштів на транзитний рахунок?

Від іноземних представництв (консульства, посольства) надходять кошти в гривнях на проміжні рахунки. Яким чином виписується податкова накладна? На дату зарахування коштів на поточний чи проміжний рахунок?

Відповідно до пп. «а» та «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Своєю чергою, згідно з п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг;

б) дата відвантаження товарів, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Згідно з наведеним в Iнструкції №4921 визначенням, поточний рахунок — рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

До поточних рахунків також належать рахунки зі спеціальним режимом їх використання, що відкриваються у випадках, передбачених законами України або актами КМУ (наприклад, рахунок для зарахування коштів від ФСС з ТВП).

Водночас, як зазначено у пп. 8 п. 2 Iнструкції №892, транзитні рахунки — рахунки, що використовують для обліку платежів на час до перерахування їх за призначенням згідно з нормативно-правовими актами НБУ з питань бухгалтерського обліку або договорами.

1 Iнструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492.

2 Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджена постановою Правління НБУ від 11.09.2017 р. №89.

При цьому зауважимо, що платник податку на таких транзитних рахунках не може зберігати кошти та вільно ними розпоряджатися. Тобто такі транзитні рахунки належать банку і керуються ним. Тому вважаємо, що ПЗ з ПДВ, якщо першою подією є передоплата, виникають саме на дату зарахування коштів на поточний рахунок платника податку, а не на транзитний.

Отже, ПН слід виписувати саме на дату зарахування коштів на поточний рахунок постачальника.

Аналогічний підхід висловлювали і податківці у ЗIР (підкатегорія 114) у ситуації з надходженням валютної виручки на розподільчий транзитний рахунок: датою надходження виручки в іноземній валюті є дата надходження коштів на поточний рахунок резидента, який здійснив експортну операцію. Проте наразі, через зміну п. 5.3 Iнструкції №492, це роз'яснення переведено до статусу нечинних.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру