• Посилання скопійовано

Суть справи

Як формується ліміт реєстрації ПН/РК?
СЕА ПДВ та її головна формула скоро святкуватимуть свій п'ятирічний ювілей — вони запрацювали з 1 липня 2015 року. Але в платників ПДВ ще досі виникають запитання про те, як працює ця формула ліміту і чим ліміт реєстрації ПН відрізняється від залишку коштів на ПДВ-рахунку. Відповідаємо на найпопулярніші з цих запитань.

Пільги та гарантії для працюючих жінок
Крім усіх тих гарантій та пільг, які встановлені для чоловіків, працюючі жінки мають і свої власні. Їм присвячено главу ХII КЗпП. Нагадаємо їх.

Резерв на оплату відпусток
Забезпечення створюються для відшкодування майбутніх витрат, у т. ч. на оплату відпусток працівникам. Сума забезпечення визначається щомісячно як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотка, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці. Пропонуємо розглянути такі моменти в обліку.

Електронні сигарети та зберігання пального
Закон №465 (колишній законопроєкт №1209-1) вносить зміни до низки законів. Одним з них є Закон №481, який регулює операції з алкоголем та тютюном. Проаналізуємо ці зміни докладніше.

Продаж повністю амортизованого ОЗ
Пропонуємо розглянути ситуацію, коли автомобіль повністю амортизований, проте є шанс його продати. Як визначити вартість старенького активу? Який порядок відображення операції продажу в обліку? Чи є особливість у податковому обліку?

Розлив алкоімпорту
У полку безглуздих IПК чергове поповнення — IПК ДПСУ від 24.02.2020 р. №762/6/99-00-17-01-01-06/IПК (див. «ДК» №10/2020). На три конкретні запитання щодо імпорту алкогольних напоїв податкова відповіла, що треба дотримуватися чинних нормативних документів, а порушники притягатимуться до відповідальності.

Чи дисконтувати відсоткову заборгованість?
Нерезидент у 2013 році надав позику в іноземній валюті. Термін повернення — 01.08.2023 р. Відсоткова ставка — 2%. Погашення відсотків і позики — наприкінці терміну. Чи потрібно дисконтувати таку заборгованість? Як вибрати ринкову ставку? Чи можна не дисконтувати, якщо за позикою нараховуються відсотки?

Погашення недоїмки з ЄСВ за Законом №465
Розглянемо зміни за новим Законом №465, які стосуються адміністрування ЄСВ. Основна їх частина запрацює щойно з 1 липня.

Наслідки невиконання судового рішення
Судові рішення у нашій країні мають стійку тенденцію до невиконання. Втім, відразу бігти до ЄСПЛ, на нашу думку, не потрібно. Спочатку слід випробувати доволі дієвий, як свідчить практика, спосіб примусу — судовий контроль за виконанням судового рішення.

До змісту номеру