• Посилання скопійовано

Доступ до матеріалів на сайті нерезидента

Юридична особа (платник податку на прибуток, платник ПДВ) оформила передплату на сайті резидента США. За умовами передплати передплатник отримує право завантажити 50 будь-яких фотографій на місяць та використовувати їх на умовах ліцензії. Які податки в Україні необхідно сплачувати юрособі-передплатнику при сплаті періодичних платежів нерезиденту?

Податок на додану вартість

Згідно з п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2 — 7 пп. 14.1.225 ПКУ.

За умовами запитання згідно з ліцензійною угодою нерезидент надає передплатнику неексклюзивне, що не підлягає передачі іншим особам, чинне у всіх країнах світу безстрокове право на використання, зміну (за винятком вочевидь забороненого в цьому документі) і відтворення візуальних матеріалів з урахуванням умов відповідної ліцензії та обмежень, описаних у ліцензійному договорі (оферта).

А саме згідно з окремим пунктом договору: «Стандартна ліцензія на зображення надається для особистого некомерційного використання передплатником (не для перепродажу, завантаження, розповсюдження або будь-якого іншого способу комерційного використання)».

З огляду на це вважаємо, що платежі за доступ на сайті для завантаження фото (тобто мова про операції з програмною продукцією — сайтом) не є роялті, адже передплатник унаслідок такого доступу придбаває примірники (копії, екземпляри) об'єктів інтелектуальної власності — фото, у т. ч. в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання. А це умови невизнання платежів роялті згідно з абз. 4 пп. 14.1.225 ПКУ.

З 01.01.2018 р. у п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ уточнено, що під звільнення ПДВ потрапляє не лише постачання інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів, а й доступ до них.

Утім, податківці висувають певні правила щодо такого доступу. Так, згідно з IПК від 16.05.2018 р. №2183/6/99-99-15-03-02-15/IПК, від 16.05.2018 р. №2185/6/99-99-15-03-02-15/IПК і від 05.04.2018 р. №1384/6/99-99-15-03-02-15/IПК така ПДВ-пільга з операції щодо доступу до інформаційного продукту на сайті діє тільки в тому разі, якщо, скориставшись доступом до контенту, інтернет-сайта або онлайн-сервісу, покупець отримує програмну продукцію (її копію).

Програмна продукція

Для потреб п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ до програмної продукції належать:

— результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;

— примірники (копії, екземпляри) комп'ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп'ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп'ютерної програми чи в іншій формі;

— будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;

— криптографічні засоби захисту інформації.

Якщо ж доступ обмежується тільки наданням права на пошук, обробку, отримання інформації та інші дії без фактичного постачання програмної продукції (її копії), то така операція вважається операцією з надання послуг з пошуку, обробки, отримання інформації (пп. «в», «д» п. 186.3 ПКУ) і, відповідно, оподатковується ПДВ у загальному порядку — за ставкою 20%. При отриманні від нерезидента послуг з надання доступу до інформаційних продуктів, які розташовані на вебсайтах, через Iнтернет резидент — отримувач таких послуг, згідно з п. 180.2 ПКУ, є відповідальною особою за нарахування та сплату ПДВ до бюджету.

Ясна річ, що фото не є програмною продукцією, а є об'єктом інтелектуальної власності.

А тому, якщо дотримуватися фіскальної позиції ДПС, слід нараховувати ПДВ за ставкою 20% на суму передплати, адже внаслідок доступу до сайта резидент завантажує інформацію, яка не є програмною продукцією.

Погодитися з позицією податківців ми не можемо. Адже в абз. 1 п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ сказано про звільнення від ПДВ операції з програмною продукцією, а це і є сайт, плата за який не вважається роялті згідно з абз. 2 — 7 пп. 14.1.225 ПКУ.

А надалі в абз. 3 п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ уточнюється, що йдеться також про доступ до інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів.

Жодної вимоги про необхідність за наявності доступу завантажувати програмну продукцію у п. 26-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ немає. Тому вважаємо, що оплата доступу до сайта для завантаження фото є операцією з програмною продукцією, плата за яку не вважається роялті згідно з абз. 4 пп. 14.1.225 ПКУ, а тому така операція є звільненою.

Крім того, наголосимо, що суд визнав недійсною IПК від 05.04.2018 р. №1384/6/99-99-15-03-02-15/IПК щодо розмежування на завантаження та просто пошук інформації на сайті при доступі до сайта для потреб ПКУ та зазначив, що слід виходити з того, чи є платіж роялті, чи ні.

Позиція суду

...оскільки операції ТОВ ... з надання дозволів (ліцензій) на використання об'єкта права інтелектуальної власності комп'ютерної програми «Система ...» (інформаційно-аналітичної системи пошуку і обробки інформації у сфері господарської та інших видів діяльності «...», що являє собою комп'ютерну програму у віддаленому доступі в мережі Iнтернет) на умовах ліцензійних договорів для використання «кінцевими споживачами», які були поставлені до 31.12.2017 р.(включно) звільняються від оподаткування податком на додану вартість, що передбачено пунктом 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України.

У даній правовій ситуації ДФС України хоча і послалась у податковій консультації на наведені правові норми, проте аналізу їм не надала, а обмежилась припущеннями зазначивши, що «якщо згідно з умовами ліцензійного договору …».

Крім того, відповідач не надав відповіді на питання: «Чи вважатимуться відповідно до підпункту 14.1.225 пункту 14.1 статті 14 ПК України «роялті» виплати на користь автора програми?».

За таких обставин слід погодитися з висновком суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення позову.

Постанова Шостого апеляційного адмінсуду від 25.07.2019 р. у справі №826/8167/18

З огляду на вищевикладене радимо отримати власну IПК і при отриманні негативної відповіді, скориставшись вищенаведеними аргументами суду, оскаржити її у судовому порядку.

Або відразу не оподатковувати ПДВ такі операції й доводити свою правоту під час перевірки чи вже у суді.

Податок на репатріацію

Позаяк вище ми визначили, що платежі за доступ на сайт не є роялті, то вважаємо, що це виручка нерезидента за надання послуг із доступу на сайт.

Таким чином, згідно з винятком пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ доходи нерезидента у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента, не є доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, а тому не підлягають оподаткуванню на території України.

Докладно про доходи нерезидента у вигляді виручки та необхідність отримання довідки від такого нерезидента ми писали в «ДК» №23-24/2019.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру