• Посилання скопійовано

Що нового

Ліквідовано корупційну схему у сфері оцінки нерухомості

! Суб'єктам ринку нерухомості

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.12.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та прозорості реалізації майна».

Закон скасовує необхідність сплати коштів за формування довідок і звітів про оцінку об'єктів нерухомості на користь приватних електронних майданчиків.

Запроваджується нова, спрощена модель оцінки об'єктів нерухомості. Будь-яка особа може отримати довідку про автоматичну оцінку об'єкта нерухомого майна та на її підставі укласти угоду.

У разі незгоди з вартістю об'єкта нерухомого майна, визначеною модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку автоматично, особа має право звернутися до суб'єкта оціночної діяльності (оцінювача) і провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

З 31 січня 2020 року авторизовані електронні майданчики мають бути відключені від Єдиної бази даних звітів про оцінку. Суб'єкти оціночної діяльності (оцінювачі) та нотаріуси отримають прямий, безперешкодний та безкоштовний доступ до цієї бази.

Згідно із Законом інформація з Єдиної бази звітів про оцінку є відкритою. Всі дані про об'єкт нерухомості та його вартість автоматично оприлюднюватимуться в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження (крім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна).

Доступ, внесення, перевірка інформації з Єдиної електронної бази здійснюються безоплатно. Формування електронних довідок про очікувану вартість об'єкта нерухомості також безоплатне.

Пункти 2 — 5 розд. I (принципові положення Закону) набирають чинності з першого числа місяця, що настає за днем оприлюднення ФДМУ рішення про введення в промислову експлуатацію програмного забезпечення Єдиної бази даних звітів про оцінку, але не пізніше 1 липня 2020 року.

Закон України від 05.12.2019 р. №354-IX чинний з 27.12.2019 р.


Тиск на бізнес з боку органів ринкового нагляду має зменшитися

! СГ

У газеті «Голос України» 26.12.2019 р. було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду», який набере чинності через три місяці з цієї дати.

Закон усуває дублювання контролю за окремими видами продукції та уніфікує різновиди перевірок нехарчової продукції, встановлює чіткі й прозорі вимоги до інспекторів органів ринкового нагляду та суб'єктів господарювання щодо переліку та строків надання документів під час проведення перевірки.

Згідно із Законом перевірка характеристик продукції у її виробників здійснюється лише в разі, якщо є документально підтверджені підстави вважати, що продукція є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає визначеним вимогам унаслідок дій чи бездіяльності виробника такої продукції.

Під час проведення перевірок продукції певного виду (типу), категорії та/або групи забороняється перевіряти продукцію іншого виду (типу), категорії та/або групи.

Строк проведення перевірки характеристик продукції не може перевищувати у розповсюджувача цієї продукції 4 р. д., у виробника — 5 р. д. Скасовується «вилка штрафів».

Докладніше про новації в ринковому нагляді читайте в наступному номері «ДК».

Закон України від 12.12.2019 р. №367-IX набере чинності 27.03.2020 р.


Нульову ставку ПДВ для підприємств осіб з інвалідністю продовжено

! ГО осіб з інвалідністю

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 24.12.2019 з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємств та організацій, заснованих громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю».

Законом передбачено продовження до 1 січня 2025 року строку застосування пільги з ПДВ за операціями з постачання деяких товарів та послуг, що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю (п. 8 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ). До змін застосування цієї пільги мало закінчитися 1 січня 2020 року.

Закон України від 05.12.2019 р. №344-IX чинний з 25.12.2019 р.


Внесено зміни до ПКУ у зв'язку з ратифікацією FATCA

! Фінустановам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.12.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з ратифікацією Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)».

Законом визначено поняття «підзвітний рахунок», «фінансовий агент» та «фінансовий рахунок». Так, фінансовим агентом є банк або небанківська фінустанова, які відповідно до вимог ПКУ та інших актів законодавства зобов'язані подавати до ДПСУ звіт про підзвітні рахунки та нести відповідальність за порушення покладених на них обов'язків.

Також законом визначено особливості подання звітності за підзвітними рахунками, збору та отримання податкової інформації контролюючими органами від фінансових агентів.

Передбачено, що неподання, подання з порушенням встановленого строку, подання не в повному обсязі або з недостовірними відомостями чи з помилками фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки — тягнуть за собою накладення штрафу у 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Закон України від 03.12.2019 р. №323-IX чинний з 29.12.2019 р.


П'яний за кермом — це ще не злочин

! Водіям

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.12.2019 з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Змінами на півроку перенесено набрання чинності згаданим Законом — з 01.01.2020 р. на 01.07.2020 р.

Зазначений Закон від 22.11.2018 р. №2617-VIII передбачає запровадження інституту кримінальних проступків та встановлення кримінальної відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Закон України від 03.12.2019 р. №321-IX чинний з 20.12.2019 р.


Внесено зміни до законів у зв'язку з ратифікацією FATCA

! Фінустановам і їхнім клієнтам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.12.2019 з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)».

Зміни внесено до двох законів, а саме:

Закон «Про банки і банківську діяльність» доповнено нормою, згідно з якою інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у випадках та в обсязі, визначених Угодою між Урядом України та Урядом США для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) та іншими міжнародними договорами, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, згоду на обов'язковість яких надано ВРУ, або укладеними на їх підставі міжвідомчими договорами. Порядок розкриття такої інформації встановлює НБУ;

Закон «Про депозитарну систему України» доповнено нормою, відповідно до якої інформація, що міститься у системі депозитарного обліку, надається у випадках та в обсязі, визначених Угодою між Урядом України та Урядом США для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) та іншими міжнародними договорами, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, згоду на обов'язковість яких надано ВРУ, або укладеними на їх підставі міжвідомчими договорами. Порядок розкриття такої інформації встановлює НКЦПФР за погодженням з Мінфіном і ДПС.

Закон України від 03.12.2019 р. №322-IX чинний з 27.12.2019 р.


Оновлено Закон про оренду державного та комунального майна

! Учасникам договорів оренди

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.12.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон від 03.10.2019 р. №157-IX «Про оренду державного та комунального майна».

Закон регулює:

— правові, економічні та організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна, що перебуває в державній та комунальній власності, майна, що належить АРК, а також передачею права на експлуатацію такого майна;

— майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання майна, що перебуває в державній та комунальній власності, майна, що належить АРК.

Дія цього Закону не поширюється на відносини концесії державного та комунального майна.

Законом передбачено створення двох переліків: Переліку першого типу (перелік об'єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні) та Переліку другого типу (перелік об'єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону).

Закон вводиться в дію з 01.02.2020 р., за винятком окремих положень.

Закон України від 03.10.2019 р. №157-IX чинний з 27.12.2019 р.


Постачання електроенергії з РФ здебільшого заборонено

! Учасникам ринку електроенергії

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.12.2019 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії».

Змінами, зокрема, визначено, що гарантований покупець зобов'язаний спрямовувати різницю між доходами та витратами, що виникла під час виконання ним спеціальних обов'язків, на забезпечення покриття власних витрат на виконання спеціальних обов'язків із купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом та за аукціонною ціною або інших спеціальних обов'язків.

Законом заборонено продаж та/або постачання електричної енергії, імпортованої з РФ, за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку. Однак з метою уникнення надзвичайної ситуації в об'єднаній енергетичній системі України КМУ має право скасовувати цю заборону, визначивши термін поновлення її дії.

У разі істотного коливання цін на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку та відповідно до методики, визначеної НКРЕКП, регулятор має право встановлювати граничні ціни (тимчасові мінімальні та/або максимальні цінові межі) на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку для кожної торгової зони з відповідним обґрунтуванням. Рівень граничних цін має впливати на формування вільної (ринкової) ціни у мінімальний спосіб. Доцільність встановлення і рівень граничних цін у разі їх встановлення мають переглядатися НКРЕКП не менше одного разу на шість місяців.

Граничні ціни встановлюються НКРЕКП після консультацій з АМК.

До 1 квітня 2020 року НКРЕКП має право встановлювати на рівні не нижче собівартості тариф на відпуск електричної енергії виробникам, що здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, у випадках, передбачених рішенням КМУ про покладання спеціальних обов'язків за зверненням такого виробника.

Закон України від 04.12.2019 р. №330-IX чинний з 27.12.2019 р.


Діють зміни до Правил надання послуг пасажирського автотранспорту

! Легковим автоперевізникам

Кабмін вніс зміни до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КМУ від 18.02.97 р. №176, — вилучив положення про необхідність мати ліцензійну картку на автомобіль для надання послуг таксі (п. 86) та послуг з перевезення легковими автомобілями на замовлення (п. 104).

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 р. №1089 чинна з 26.12.2019 р.


Доступ маломобільних до банків поліпшиться, але не так швидко

! Банкам і маломобільним особам

Нацбанк вніс зміни до п. 4 своєї Постанови від 22.12.2018 р. №149 «Про затвердження Положення про ліцензування банків».

Відповідно до змін банки зобов'язані забезпечити відповідність приміщень, у яких ними здійснюється обслуговування клієнтів, вимогам гл. 28 розд. IV Положення щодо забезпечення доступу маломобільних груп населення до послуг, що надаються банками, згідно з таким графіком:

до 1 січня 2021 року — мінімум 50% всіх приміщень у Києві та містах з населенням понад 300 тис. чоловік та мінімум 30% всіх приміщень, розташованих в інших населених пунктах України;

до 1 січня 2022 року — всіх приміщень у Києві та містах з населенням понад 300 тис. чоловік та не менше 70% приміщень у інших населених пунктах України;

до 1 січня 2023 року — банки повинні забезпечити відповідність усіх приміщень.

Постанова Національного банку України від 16.12.2019 р. №152 чинна з 22.12.2019 р.


Уряд намагається протидіяти гральному бізнесу

! Розповсюджувачам лотерей

Кабмін розпорядженням «Про протидію гральному бізнесу» скасував наказ Держпідприємництва та Мінфіну від 12.12.2002 р. №128/1037 у частині діяльності розповсюджувачів лотерей та визначення поняття «електронна система».

Нацполіція та ДФС (підкреслимо, не ДПС) мають забезпечити вжиття заходів до припинення функціонування розповсюджувачів лотерей, діяльність яких не віднесена до організації та проведення лотерей, не заборонених Законом «Про заборону грального бізнесу в Україні».

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.12.2019 р. №1325-р чинне з 20.12.2019 р.


Визначено механізм реалізації товарів на митних аукціонах та редукціонах

! Учасникам торгів

Кабмін затвердив Порядок реалізації товарів на митних аукціонах, редукціонах.

Відповідно до Порядку реалізація товарів на митних аукціонах та редукціонах здійснюється в електронній торговій системі.

Дія цього Порядку поширюється на товари, зазначені у ч. 1, 4 — 6 ст. 243 МКУ, вартість однієї облікової одиниці (або об'єднаних в один лот) яких перевищує 20 мінімальних розмірів заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року, а також ТЗ, повітряні, морські та річкові судна незалежно від їх вартості.

Реалізація товарів, зазначених у ч. 2 ст. 243 МКУ, здійснюється у порядку, встановленому законодавством про виконавче провадження.

Відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи з реалізації товарів на митних аукціонах та редукціонах — адміністратором електронної торгової системи визначено державне підприємство «Прозорро.Продажі».

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 р. №1050 чинна з 21.12.2019 р.


Відправлення «EMS» пересилатиме Укрпошта

! Усім

Міністерство інфраструктури України визначило АТ «УКРПОШТА» оператором поштового зв'язку, на якого покладаються функції з пересилання відправлень «EMS» (міжнародних реєстрованих поштових відправлень з вкладенням документів та/або товарів, що приймаються, перевозяться і доставляються найшвидшим способом).

Наказ Мінінфраструктури від 22.11.2019 р. №824 набирає чинності 28.03.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру