• Посилання скопійовано

Змінено порядок обліку платників ЄСВ

Наказом №436 (див. «ДК» №01-02/2020) до Порядку обліку платників ЄСВ внесено зміни, що стосуються порядку взяття на облік та зняття з нього членів фермерського господарства (далі — ФГ) та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність (далі — самозайняті особи).

Зміни для членів ФГ

За п. 2 Наказу №436 члени ФГ, які взяті на облік у контролюючих органах як платники ЄСВ до дня набрання чинності цим наказом, подають до ДПС за місцем проживання заяви за формою №12-ЄСВ з приміткою «Зміни» та підтвердні документи щодо дати набуття членства у ФГ (договір (декларація) про створення сімейного ФГ, статут ФГ тощо) протягом двох місяців з дня набрання чинності цим наказом.

Крім того, у новій редакції викладено:

— заяву про взяття на облік платника єдиного внеску (форма №1-ЄСВ);

— заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску (форма №7-ЄСВ);

— заяву про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) (форма №12-ЄСВ).

Отже, з дати набрання чинності Наказу №436, члени ФГ для взяття на облік подаватимуть заяву за ф. №12-ЄСВ (додаток 2) та підтвердні документи щодо дати набуття членства у ФГ (договір (декларація) про створення сімейного ФГ, статут ФГ тощо) протягом 10 к. д. після внесення змін до установчих документів ФГ. Це передбачено новим п. 3 розд. III Порядку №1162.

Зміни для самозайнятих осіб

Новим п. 7 розділу III Порядку №1162 запроваджуються правила взяття на облік особи, яка зареєстрована як підприємець, але одночасно провадить ще й незалежну професійну діяльність.

Така фізособа обліковуватиметься в контролюючому органі як фізична особа — підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

Зверніть увагу! Така ознака встановлюватиметься на підставі поданих до ДПС за місцем проживання:

— заяви за формою №1-ЄСВ з приміткою «Зміни»;

— та копії документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності;

— або відомостей (даних) відповідного уповноваженого органу чи реєстру, яким забезпечується реєстрація незалежної професійної діяльності;

— або заяви та документів, поданих відповідно до пп. 4 п. 6.7 розділу VI Порядку №1588.

Зміни у знятті з обліку самозайнятих осіб та фермерів

За новими правилами зняття з обліку відбуватиметься на підставі заяви за ф. №7-ЄСВ та копій документів:

— відомостей (витягу) відповідного реєстру про припинення або зупинення незалежної професійної діяльності, або зміну організаційної форми відповідної діяльності з незалежної (індивідуальної) на іншу;

— документа, що підтверджує дату виходу зі складу членів ФГ, дату, з якої особа підлягає страхуванню на інших підставах, дату звільнення від сплати єдиного внеску відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ.

Увага! Згадані платники ЄСВ можуть не подавати заяву за формою №7-ЄСВ та решту зазначених документів, якщо таким платником до контролюючого органу подано заяву та документи для зняття з обліку в контролюючих органах відповідно до розділу XI Порядку №1588. У такому разі датою подання заяви для зняття з обліку платника єдиного внеску вважається дата, що відповідає даті подання заяви згідно з Порядком №1588.

Також для зняття з обліку в контролюючих органах членів ФГ вже не потрібні будуть довідки від ПФУ та ФСС про наявність або про відсутність заборгованості зі сплати страхових коштів за ф. №8-СК.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру