• Посилання скопійовано

Що нового у звітності в 2020 році

Кожен Новий рік приносить бухгалтеру під ялинку не тільки подарунки і святковий настрій, а ще й зміни в оподаткуванні та формах звітності.

Фінансова звітність за 2019 рік для новостворених підприємств

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік, звітним періодом для складання фінзвітності є календарний рік. Однак для новостворених підприємств цей період буде іншим.

Так, першим звітним періодом для підприємств, що створені у IV кварталі 2018 або у 2019 році, може бути:

1) період менший ніж 12 місяців — коли державна реєстрація підприємства відбулася протягом 2019 року, а тому звітувати про перші результати господарської діяльності новостворене підприємство має за період від дати реєстрації до останнього дня календарного року — 31.12.2019 р.;

2) період більший ніж 12 місяців, але менший ніж 15 місяців — для підприємств, які були зареєстровані в останньому кварталі 2018 року в період з 1 жовтня до 31 грудня.

Що таке «календарний рік»?

Визначення терміна «календарний рік» у нашому законодавстві немає. А суди* визначають це поняття так: календарний рік — це проміжок часу з 1 січня до 31 грудня, який триває 365 або 366 (у високосному році) календарних днів.

* Постанови ВСУ від 16.04.2013 р. у справі №21-94а13, від 06.11.2013 р. у справі №21-372а13, ухвали ВАСУ від 12.07.2017 р. №К/800/35783/16, від 10.06.2013 р. №К-19823/10.

Наприклад, підприємство, зареєстроване у листопаді 2018 року, могло не подавати річну фінансову звітність за 2018 рік, а включити показники листопада та грудня 2018 року до фінансового звіту вже за 2019 рік (див. лист Держкомпідприємництва від 18.01.2007 р. №332). I якщо підприємство є платником податку на прибуток, то йому доведеться складати фінзвітність від дати реєстрації до кінця відповідного календарного року, бо до річної декларації з податку на прибуток додається і фінзвітність (пп. «а» п. 137.5, п. 46.2 ПКУ). Для декларації з податку на прибуток не діє правило збільшення звітного періоду. Проте новостворені юрособи-«єдинники» можуть складати фінзвітність за звітний період понад 12 місяців, але менш як 15 місяців.

Новоутворені підприємства для визначення відповідності критеріям мікро-, малого, середнього чи великого підприємства застосовують показники на дату складання річної фінансової звітності за поточний звітний рік (ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік). А це означає, що до такої дати проміжну квартальну фінзвітність новоутворені підприємства складати не зобов'язані.

Отже, зареєстроване у 2019 році підприємство — платник податку на прибуток зобов'язане скласти річну фінзвітність за 2019 рік. Тим часом проміжну фінзвітність у 2020 році підприємство складатиме, якщо його річний дохід за 2019 рік перевищив 20 млн грн і/або воно відповідає критеріям малого, середнього або великого підприємства згідно зі ст. 2 Закону про бухоблік.

Про застосування скороченої за показниками фінзвітності мікро- та малими підприємствами згадано у ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік. П(С)БО 25 передбачає дві форми скороченої фінзвітності:

1) фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (ф. №1-м і ф. №2-м);

2) спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (ф. №1-мс і ф. №2-мс).

Таким чином, новостворене підприємство визначає тип фінзвітності на дату складання балансу:

— ф. №1-мс і ф. №2-мс, якщо підприємство на дату балансу належить до мікропідприємств;

— ф. №1-м і ф. №2-м — для малих підприємств;

усі форми: ф. №1, ф. №2, ф. №3 або ф. №3-н, ф. №4, ф. №5, ф. №6 — для середніх та великих підприємств.

У цих формах фінзвітності змін не відбулося.

Звіт про суми податкових пільг — востаннє за 2019 рік

2019 рік — останній, за який необхідно подавати Звіт про суми податкових пільг. Про його заповнення ми писали в «ДК» №30/2018. Постановою КМУ від 31.10.2018 р. №891 з 2020 року скасовується подання окремого звіту про суми податкових пільг. Суб'єкт господарювання, який не сплачує податки та збори у зв'язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та відображає інформацію про їх суми у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки, встановлені ПКУ.

Постанова №891 набирає чинності з 1 січня 2020 року, тому з цієї дати вже немає обов'язку подавати до контролюючого органу окремий звіт про суми податкових пільг.

Відтепер облік сум податкових пільг, отриманих суб'єктами господарювання, буде здійснюватись контролюючими органами на підставі інформації, наявної в поданих платниками податкових деклараціях. Відповідні зміни уже внесено до декларації з акцизного податку — за новою формою ми звітували вже за вересень 2019 р., а зараз настав час змін до декларацій з ПДВ та з податку на прибуток (про них — далі).

Облік податкових пільг ведеться контролюючими органами на підставі податкової звітності.

Статистична звітність у 2020 році

Держстат України оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2020 році. Станом на 30.12.2019 р. він налічує 93 звіти. Проте фахівці Держстату зауважують, що перелік ще може доповнюватися у міру реалізації цих форм в електронному вигляді.

Кожне підприємство може отримати інформацію про те, які форми державних статистичних спостережень воно має подавати упродовж поточного року до органів державної статистики, за посиланням http://rsp.ukrstat.gov.ua/edrpou.

Декларація з податку на додану вартість

У зв'язку з вищенаведеним Мінфін України видав Наказ від 20.11.2019 р. №488 «Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року №167». Цей наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» 27.12.2019 р., і тому він набрав чинності 01.01.2020 р. Декларація з ПДВ за новою формою буде подаватися починаючи зі звітного (податкового) періоду за січень 2020 року.

Зокрема, вносяться зміни до:

— самої форми податкової декларації з ПДВ;

— уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

— розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Розрахунок сум ПДВ, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, здійснюватиметься у додатку Д6 до податкової декларації з податку на додану вартість «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю».

У декларації з ПДВ з'явилися нові рядки: 2.1 (вказуються обсяги операцій з вивезення товарів за межі митної території України, що оподатковуються за нульовою ставкою відповідно до вимог пп. 195.1.1 та п. 195.2 ПКУ) та 2.2 (вказуються обсяги операцій з вивезення товарів за межі митної території України, які звільнені від оподаткування відповідно до розділу V, підрозділу 2 розділу XXПКУ та міжнародних договорів (угод)) з назвами відповідно: «операції, що оподатковуються за нульовою ставкою» та «операції, що звільнені від оподаткування».

З рядка 5 декларації з ПДВ (де ми відображаємо звільнені від ПДВ та необ'єктні операції) тепер будемо виокремлювати звільнені операції в новий підрядок 5.1 «у тому числі операції, що звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))».

Симетричні зміни внесено і до уточнюючого розрахунку з ПДВ.

Додаток Д6 до декларації з ПДВ тепер має назву «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю (Д6)» — у ньому (у таблиці 2) тепер зазначатимемо суми податкових пільг з ПДВ.

У таблиці 2 додатка Д6 будемо зазначати: найменування податкової пільги, код податкової пільги (згідно з довідником пільг; наразі діє Довідник пільг №95/1 та 95/2 станом на 01.01.2020 р.), суму ПДВ, не сплачену до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги, обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг та обсяги операцій з придбання товарів/послуг за ставками 20%, 7% та 0% і звільнені операції.

До Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість додано новий розділ V-1, у якому визначено порядок розрахунку сум ПДВ, не сплаченого платником податку до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг.

Для розрахунку податкових пільг з сум ПДВ, що не сплачені до бюджету при здійсненні звільнених від ПДВ операцій, запропоновано універсальну формулу:

еПП = V пост. зв. х 20% - (Vприд. з ПДВ20% + Vприд. з ПДВ7% + Vприд. з ПДВ0%/зв.) х 20% ,

де: еПП — сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги;

Vпост. зв. — обсяги операцій з постачання на митній території України товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ;

Vприд. з ПДВ20%, Vприд. з ПДВ7% — обсяги операцій з придбання товарів/послуг, необоротних активів без урахування ПДВ, нарахованого (сплаченого) під час придбання таких товарів/послуг, необоротних активів, що оподатковуються за основною ставкою або за ставкою 7%, які використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ, та на такі операції платником податку нараховано податкові зобов'язання відповідно до п. 198.5 ПКУ;

V прид. з ПДВ0%/зв. — обсяги операцій з придбання товарів/послуг, необоротних активів, які звільнені від оподаткування та/або оподатковуються за ставкою 0 відсотків, які використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ.

Обсяги операцій з придбання товарів/послуг на митній території України у осіб, які не зареєстровані як платники податку, необоротних активів (без ПДВ), що використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ, не враховуються у такому розрахунку.

Декларація з податку на прибуток

Мінфін наказом від 14.11.2019 р. №481 затвердив зміни до декларації з податку на прибуток. Зокрема, внесено зміни до додатків РI, ПН, ВП та впроваджено новий додаток ПП (щодо податкових пільг). У новому додатку ПП відображаються суми податку на прибуток, не сплачені суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг.

Зміни в основній частині декларації

У новій редакції викладено рядок за кодом 26 «Збільшення (зменшення) податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється (позитивне (від'ємне) значення (рядок 19 — рядок 19 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, яка уточнюється, або рядок 35 — рядок 35 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, яка уточнюється)), або рядок 26 таблиці 2 додатка ВП до рядків 26 — 29, 31 — 33, 35 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (+, -)».

Додано нові рядки такого змісту:

— 35 «Сума збільшення податкового зобов'язання за порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування коштів відповідно до пунктів 142.1 — 142.3 статті 142 розділу III, пункту 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України»;

— 36 «Штрафні санкції за порушення положень пункту 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України»;

— 37 «Пеня, нарахована на виконання вимог статті 123-1 глави 11 розділу II, пунктів 142.1 — 142.3 статті 142 розділу III, пункту 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України».

Позицію «Наявність додатків10» викладено у новій редакції, адже змінилися самі додатки.

Новий додаток ПП та зміни у наявних додатках до декларації

У новому додатку ПП відображаються суми податку на прибуток, не сплачені суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг.

Також змінюється зміст податкових різниць у додатку РI щодо збільшення фінрезультату:

— на суму 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг, придбаних у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого придбання, крім випадків, коли сума вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, та крім бюджетних установ Накопичувального фонду, недержавних пенсійних фондів і неприбуткової організації, яка є об'єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону;

— на додатну різницю між сумою будь-яких виплат (винагород) страховим посередникам та іншим особам за надані послуги щодо укладання (пролонгації) договорів страхування та сумою нормативу витрат на виплати страховим посередникам, розрахованих за методикою, визначеною уповноваженим органом, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Змін також зазнали:

— додаток ПН щодо заповнення відомостей про нерезидента;

— додаток ВП щодо можливості подання платником податку на прибуток фінансової звітності за звітний період, що уточнюється, якщо уточнення показників здійснюється у складі декларації за будь-який наступний податковий період відповідно до положень пп. «б» п. 50.1 ПКУ;

— у додатку РI підкориговано назви деяких різниць.

А саме: у додатку ПН зазначається повне найменування нерезидента, місцезнаходження нерезидента, що зазначені у контракті/ договорі. Назва країни резиденції нерезидента, код країни резиденції — відповідно до Статистичної класифікації країн світу, затвердженої наказом Державної служби статистики України від 30 грудня 2013 року №426 (зі змінами), або назва вільної економічної зони.

Також додаток ВП доповнено новим рядком з кодом 35 такого змісту: «Сума збільшення податкового зобов'язання за порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування коштів відповідно пунктів 142.1-142.3 статті 142 розділу III, пункту 41 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України».

У додатку РI викладено в новій редакції назви різниць, що виникають відповідно до пп. 140.5.4 ПКУ — у зв'язку з тим, що власне текст цього підпункту ПКУ було змінено з 1 січня 2019 року.

Новий додаток ПП до декларації з податку на прибуток дуже схожий на колишній звіт про суми податкових пільг. Як і раніше, зазначатимемо код та найменування пільги згідно з довідником податкових пільг, власне суму пільги, строк користування пільгою та суму пільги, що використана за цільовим призначенням.

Наказ №481 набрав чинності з дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» — 27.12.2019 р.

Позаяк Наказ №481 опубліковано в грудні 2019 року, то відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тому за правилами ПКУ вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати:

— платникам з квартальним звітним періодом — за I квартал 2020 року;

— платникам з річним звітним періодом — за 2020 рік.

Зверніть увагу!

За позицією ДПС, видання Наказу №481 обумовлено змінами в податковому законодавстві з 01.01.2019 р., то платникам податку на прибуток рекомендовано подавати декларацію за 2019 рік за оновленою формою.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру