• Посилання скопійовано

Про виплату добових при направленні на курси підвищення кваліфікації (витяг)

Лист Міністерства соціальної політики України від 08.10.2019 р. №1253/0/204-19

Про виплату добових при направленні на курси підвищення кваліфікації (витяг)

Суттєво. Якщо зарплата працівника, що скеровується на навчання терміном більше одного місяця, перевищує 102 грн, стипендія в розмірі 20% добових йому не виплачується.

! Бюджетникам

Директоратом норм та стандартів гідної праці Міністерства розглянуто звернення і в межах компетенції повідомляється.

Гарантією для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, є вимоги статті 122 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), якою передбачено, що при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством.

На виконання вимог статті 122 КЗпП Урядом було прийнято Постанову Кабінету Міністрів України від 28.06.97 р. №695 «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» (далі — Постанова №695).

Пунктом 1 Постанови №695 для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання інших професій з відривом від виробництва (далі — навчання), зокрема, передбачено виплату добових за кожний день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень. Iногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добові виплачуються в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень, а в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, тим, хто одержує заробітну плату у розмірі менше 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виплачується стипендія в розмірі 20 відсотків добових.

Iншого нормативно-правовими актами з порушеного у зверненні питання не передбачено.

Виходячи з викладеного, у разі якщо працівник направляється на навчання терміном більш одного місяця та його заробітна плата в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, перевищує шість неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на цей час сума дорівнює 102 грн), стипендія в розмірі 20 відсотків добових відповідно до вимог Постанови №695 не виплачується.

При цьому зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, роз'яснювальний та рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Генеральний директор Директорату Ю. КУЗОВОЙ

До змісту номеру