• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства соціальної політики України від 08.10.2019 р. №1253/0/204-19

Цей лист стосується працівників бюджетної сфери.

Згідно зі ст. 122 КЗпП, при скеруванні працівників на підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством. От саме в Постанові №695 і уточнено ці самі виплати.

Відповідно до цієї постанови працівникам, скерованим на підвищення кваліфікації, за основним місцем роботи гарантовано:

збереження середньої зарплати за час навчання;

оплату вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;

виплату добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень;

— забезпечення гуртожитком готельного типу, а у разі його відсутності — відшкодування витрат, пов'язаних із наймом житлового приміщення, в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень;

— виплату іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добових у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень. У наступних місяцях тим, хто одержує заробітну плату у розмірі менше ніж 6 неоподатковуваних мінімумів (102 грн) доходів громадян, виплачується стипендія в розмірі 20 відсотків добових. У бюджетників розмір добових становить 60,00 грн.

Відшкодування витрат, пов'язаних із наймом житлового приміщення, на сьогодні становить 600,00 грн на добу.

Нагадаємо, до речі, що колись у листі від 29.06.2016 р. №813/13/84-16 фахівці Мінсополітики наголошували на такому:

1) скерування працівника на курси підвищення кваліфікації оформляється наказом (розпорядженням) за підписом керівника;

2) обліковування робочого часу працівника в табелі обліку робочого часу — на підставі наказу (розпорядження) про скерування працівника на курси підвищення кваліфікації в табелі обліку робочого часу можна зробити позначку «Iн» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством;

3) до трудової книжки необхідно внести відомості щодо часу, тривалості та місця проходження підвищення кваліфікації працівником за останні два роки перед звільненням (п. 4.1 Iнструкції №581);

1 Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. №58.

4) надання іншого дня відпочинку за навчання у вихідний день чинним законодавством не передбачено.

Отже, якщо іногороднього працівника бюджетної сфери скеровано на підвищення кваліфікації, йому гарантовано виплату добових лише у першому місяці навчання у розмірі 60 грн. I лише якщо цей працівник у наступних місяцях отримуватиме зарплату (так розуміємо — за місяць!!!) меншу ніж 102,00 грн, то може розраховувати на стипендію у розмірі 12,00 грн. А якщо його зарплата більша за 102,00 грн, то про таку стипендію й думати зась, бо йому згідно із законодавством вона не належиться.

Насправді хотілось би уточнити у фахівців Мінсоцполітики: а як же з дотриманням державних мінімальних гарантій в оплаті праці та дотриманням норм щодо прожиткового мінімуму? I чи це взагалі реально на сьогодні — зарплата у розмірі меншому ніж 102,00 грн? Очевидно, що норми Постанови №695 дуже застаріли, та все-таки вона залишається чинною. Однак про це в коментованому листі нічого не зазначається.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру