• Посилання скопійовано

Що нового

З 2021 року запроваджується єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ

! Платникам податків

У газеті «Голос України» 30.10.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Єдиний рахунок — це рахунок, відкритий у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з ПДВ, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через електронний кабінет.

Платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.

Закон України від 04.10.2019 р. №190-IX набирає чинності з 01.01.2021 р.


Державі-агресору закрили доступ до цифрового телебачення України

! Провайдерам цифрового ТБ

У газеті «Голос України» 29.10.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям».

Закон вносить до законів «Про телебачення і радіомовлення» і «Про телекомунікації» зміни, відповідно до яких в Україні забороняється засновувати і брати участь у провайдерах програмної послуги:

— органам держвлади та органам місцевого самоврядування, юрособам, які вони заснували на всіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами провайдера програмної послуги, якщо рішення про їх створення або положення про них не передбачає повноважень засновувати провайдерів програмної послуги;

— фізичним та юридичним особам, зареєстрованим в офшорних зонах, перелік яких затверджений КМУ, а також особам без громадянства;

— фізичним і юридичним особам, які є резидентами країни, визнаної ВРУ державою-агресором або державою-окупантом, а також юрособам, учасниками (акціонерами) яких є такі юридичні або фізичні особи, на всіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами провайдера програмної послуги та кінцевим вигодоодержувачем;

— політичним партіям, профспілковим, релігійним організаціям та юрособам, які вони заснували, на всіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами телерадіоорганізації або провайдера програмної послуги;

— громадянам, які за вироком суду відбувають покарання у місцях позбавлення волі або визнані судом недієздатними.

Додаткові вимоги встановлюються для провайдера програмної послуги багатоканальної цифрової ефірної телемережі з загальнонаціональним покриттям — його кінцевим бенефіціарним власником (кінцевими бенефіціарними власниками) може бути виключно громадянин України (громадяни України).

Закон України від 03.10.2019 р. №158-IX набере чинності 30.11.2019 р.


Приватним підприємствам дозволили займатися космічною діяльністю

! СГ

У газеті «Голос України» 29.10.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання космічної діяльності», який набере чинності через три місяці після цієї дати.

Зокрема, із ч. 2 ст. 4 Закону «Про підприємництво» вилучено обмеження на провадження госпдіяльності суб'єктами космічної діяльності приватної форми власності.

Змінами до абз. 4 ст. 1 Закону «Про космічну діяльність» визначено, що суб'єктами космічної діяльності можуть бути підприємства, установи та організації будь-якої форми власності та організаційно-правової форми. Вилучено положення стосовно здійснення ліцензування космічної діяльності та передбачено необхідність подання суб'єктом космічної діяльності України приватної форми власності, який має намір здійснювати космічну діяльність, до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізацію державної політики у сфері космічної діяльності, декларації про провадження господарської діяльності у сфері космічної діяльності (нова ст. 9-1).

Новою редакцією ст. 10 встановлено, що здійснення окремих видів космічної діяльності провадиться на підставі дозволу.

Дозволи надаються на такі види космічної діяльності:

— випробування (окрім комп'ютерних) ракет-носіїв, у тому числі їх агрегатів та складових частин і космічних апаратів;

— запуски ракет-носіїв та/або космічних апаратів;

— управління космічними апаратами на навколоземній орбіті або в космічному просторі;

— повернення космічних апаратів та/або їх складових частин, що повертаються, з навколоземної орбіти або космічного простору на Землю.

Закон України від 02.10.2019 р. №143-IX набере чинності 29.01.2020 р.


Оновлено Порядок відчуження об'єктів державної власності

! Учасникам приватизації

Кабмін виклав у новій редакції Порядок відчуження об'єктів державної власності, затверджений постановою КМУ від 06.06.2007 р. №803.

Дія цього Порядку поширюється на відчуження майна, що передано казенним підприємствам, державним комерційним підприємствам (їх об'єднанням), установам та організаціям (у тому числі у процедурі ліквідації за рішенням суб'єкта управління); майна, переданого Національній та національним галузевим академіям наук у безстрокове безоплатне користування.

Відчуження майна здійснюється шляхом його продажу на електронному аукціоні.

Відчуження майна може здійснюватися лише за умови врахування особливостей правового режиму окремого майна, наявності встановлених законодавчими актами обтяжень чи обмежень стосовно розпорядження майном.

Дія Порядку не поширюється на відчуження:

— цілісних майнових комплексів державних підприємств, їх структурних підрозділів;

— індивідуально визначеного майна, що в установленому порядку включене до переліків об'єктів, які підлягають приватизації відповідно до законодавства з питань приватизації;

— майна, на яке відповідно до законодавства встановлена заборона на відчуження;

— майна, порядок відчуження якого визначається окремим законом;

— майна, що не увійшло до статутного капіталу господарських товариств у процесі приватизації (корпоратизації), але перебуває на їх балансі, і відчуження якого здійснюється шляхом приватизації;

— майна, переданого в оренду у складі цілісних майнових комплексів державних підприємств, організацій (їх структурних підрозділів), відчуження якого здійснюється державними органами приватизації відповідно до законодавства про приватизацію;

— об'єктів житлової нерухомості, право власності на які набуте Державною іпотечною установою з метою передачі у фінансовий лізинг громадянам України.

Відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи визначено державне підприємство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖI», що належить до сфери управління Мінекономіки.

Водночас втратив чинність Порядок реалізації пілотного проекту щодо організації електронних торгів (аукціонів) з використанням електронної торгової системи ProZorro.Продажі, затверджений постановою КМУ від 06.09.2017 р. №717.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 р. №884 чинна з 26.10.2019 р.


У 2020 році нас чекає лише одне перенесення робочих днів

! Працедавцям і працівникам

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 р. №995-р.

З метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2020 році 7 січня — Різдва Христового Кабмін рекомендував керівникам підприємств, установ та організацій (крім органів ПФУ, «Укрпошти», Казначейства та банківських установ) для працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести у 2020 році в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочий день із понеділка 6 січня на суботу 11 січня.

Спеціальний режим роботи банків і їх установ у зазначений день встановлює Нацбанк.

Розпорядження КМУ від 23.10.2019 р. №995-р чинне з 23.10.2019 р.


Облікову ставку понижено до 15,5%

! Усім

Правління Нацбанку вирішило установити з 25.10.2019 р. облікову ставку в розмірі 15,5% річних. Попередній розмір облікової ставки, встановлений рішенням Правління НБУ від 05.09.2019 р. №645-рш, становив 16,5%.

Як повідомляється в прес-релізі НБУ, стрімкіше зниження фундаментального інфляційного тиску та незмінність балансу ризиків створили підстави для дещо швидшого пом'якшення монетарної політики цього року, ніж передбачав попередній макроекономічний прогноз.

Прогнозний сценарій Нацбанку передбачає подальше зниження облікової ставки до 8% на кінець 2021 року за умови стійкого зниження інфляції до цілі 5%.

Новий детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано в Iнфляційному звіті 31.10.2019 р.

Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 12.12.2019 р.

Рішення Правління НБУ від 24.10.2019 р. №797-рш чинне з 25.10.2019 р.


З 5 листопада фізособи зможуть купувати валюту та банківські метали без обмежень

! Фізособам

Продовжуючи валютну лібералізацію, Нацбанк затвердив Зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5.

Змінами скасовано обмеження на купівлю іноземної валюти та банківських металів фізособами в еквіваленті 150 тис. грн на день через касу банку, фінансової установи або в системах онлайн-банкінгу. Також припиняє діяти вимога щодо подання фізособами до банків документів, що підтверджують підстави для проведення операцій з купівлі безготівкової іноземної валюти.

Постанова Правління НБУ від 29.10.2019 р. №125 набере чинності 05.11.2019 р.


«Укрсоцбанк» приєднано до «Альфа-Банку»

! Клієнтам банків

Нацбанк відкликав банківську ліцензію та вилучив АТ «Укрсоцбанк» з Державного реєстру банків. Це пов'язано із завершенням реорганізації АТ «Укрсоцбанк» шляхом приєднання до АТ «Альфа-Банк». Правонаступником активів та зобов'язань АТ «Укрсоцбанк» з 15.10.2019 р. стало АТ «Альфа-Банк».

Рішення Правління НБУ від 24.10.2019 р. №799-рш чинне з 24.10.2019 р.


Нацбанк увів в обіг банкноту номіналом 1000 гривень

! Усім

Нацбанк 25.10.2019 р. увів в обіг банкноту номіналом 1000 гривень.

Як повідомляє НБУ, нова банкнота замістить в обігу частину банкнот номіналами 100, 200 і 500 гривень, що зменшить середню кількість банкнот, які доводиться носити зі собою, і спростить розрахунки та заощадження.

Банкнота містить понад 20 сучасних елементів захисту від підроблення. Найсучаснішим елементом захисту є оптично-змінний елемент SPARK у вигляді квітки-кристалу, який при зміні кута огляду має поступово змінювати колір від золотистого до нефритового і навпаки.

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського — одного із засновників і першого президента Української академії наук.

На звороті надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

За розміром (75х160 мм) і основним кольором (блакитний) нова банкнота помітно відрізняється від банкнот інших номіналів.

Рішення Правління НБУ від 20.06.2019 р. №417-рш чинне з 20.06.2019 р.


Нові великі платники податків повинні стати на облік до 15 листопада

! Великим платникам податків

До реєстру великих платників податків на 2020 рік включено 1660 платників, що на 187 більше, ніж у 2019 році. Тому ДПСУ нагадує, що платники податків, включені до Реєстру великих платників податків на 2020 рік, зобов'язані стати на облік за основним місцем обліку у контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр, та за неосновним місцем обліку у такому контролюючому органі або його територіальних підрозділах щодо наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, або його територіальних підрозділів об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність такого великого платника податків.

Для цього необхідно в термін до 15 листопада поточного року надіслати до Офісу великих платників податків або його територіальних управлінь заяву про взяття на облік за ф. №1-ОПП.

Заяву можна подати виключно в паперовій формі нарочно або надіслати поштовим відправленням за адресами, зазначеними на сайті ОВПП ДПСУ.

Наказ ДПС України від 26.09.2019 р. №98 чинний з 26.09.2019 р.


З 1 лютого 2020 року скасовується форма статзвіту №1-субсидії (місячна)

! Органам місцевої влади

З метою приведення своїх нормативних актів у відповідність до законодавства Держстат визнав таким, що втрачає чинність з 01.01.2020 р., свій наказ від 26.12.2018 р. №285, яким було затверджено форму державного статистичного спостереження №1-субсидії (місячна) «Звіт про надання населенню субсидій». Подавати її були повинні не пізніше 5 числа місяця, наступного за звітним періодом, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.

Наказ Держстату від 21.10.2019 р. №349 чинний з 21.10.2019 р.


Держстат скасував звіт про травматизм на виробництві (ф. №7-тнв)

! Підприємствам

З метою приведення своїх нормативних актів у відповідність до законодавства Держстат визнав таким, що втрачає чинність з 01.01.2020 р., свій наказ від 18.08.2014 р. №242, яким затверджено форму державного статистичного спостереження №7-тнв (річна) «Звіт про травматизм на виробництві у 20__ році».

Подавати її повинні були юридичні особи щорічно не пізніше 28 лютого. Отже, подавати цю форму за 2019 рік вже не потрібно.

Наказ Держстату від 21.10.2019 р. №348 чинний з 21.10.2019 р.


Процедура погодження АМК проєктів Правил професійної етики у конкуренції

! СГ

Антимонопольний комітет затвердив Порядок погодження Правил професійної етики у конкуренції.

Цей Порядок встановлює процедуру погодження Антимонопольним комітетом проєктів Правил професійної етики у конкуренції, розроблених суб'єктами господарювання для відповідних сфер господарської діяльності, а також для певних галузей економіки, та змін до Правил. Правила можуть використовуватися під час укладання договорів, розроблення установчих та інших документів суб'єктів господарювання.

Розпорядження АМКУ від 08.08.2019 р. №14-рп чинне з 01.10.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру