• Посилання скопійовано

Оплата використання лаунж-зони готелю: чи буде оподатковуваний дохід?

Директора підприємства спрямовано у відрядження до Києва для пошуку приміщення для нового офісу, зустрічі з контрагентами, підбору працівників тощо. Під час проживання у готелі оплачувалося користування лаунж-зоною готелю, в якій проводилися всі необхідні зустрічі. Чи є вартість лаунж-зони додатковим благом працівника?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно із п. 170.9 ПКУ (пп. 165.1.11 ПКУ).

При цьому в листі ГУ ДФС у м. Києві від 10.03.2017 р. №5087/10/26-15-13-01-12 із посиланням на Наказ №10261 роз'яснюється, що до представницьких належать витрати, пов'язані з проведенням офіційного прийому (сніданку, обіду, вечері) представників, транспортним забезпеченням, заходами культурної програми, буфетним обслуговуванням під час переговорів, оплатою послуг перекладача, який не перебуває у штаті установи, оплатою номерів у готелях.

1 Наказ Мінфіну від 14.09.2010 р. №1026 «Про затвердження Норм коштів на представницькі цілі бюджетних установ та порядку їх витрачання».

Таким чином, для уникнення включення вартості оплати до оподатковуваного доходу такого платника податку необхідно оформити ці витрати як представницькі шляхом складання таких документів, як, зокрема:

— наказ про проведення представницьких заходів шляхом використання лаунж-зони готелю;

— план проведення заходів (зазначити інформацію про зустрічі або конференц-зв'язки, які планується проводити в межах використання лаунж-зони);

— (за можливості) запрошення для конкретних контрагентів або інших осіб;

— звіт про проведення представницьких заходів, у якому зазначити результати переговорів та зустрічей.

Тобто якщо підприємство зможе підтвердити, що компенсація вартості лаунж-зони пов'язана з госпдіяльністю підприємства (зокрема, для представницьких потреб), то сума такої компенсації не включається до оподатковуваного доходу платника податку.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру