• Посилання скопійовано

Експедитор-резидент та перевізник-нерезидент: оподаткування ПДВ

Підприємство (платник ПДВ на загальній системі оподаткування) інколи виступає експедитором в перевезенні вантажів, де замовник є резидентом (платником ПДВ), а перевізник — нерезидентом. Замовник-резидент оплачує експедитору всі послуги (перевезення та експедиторські послуги), а потім експедитор оплачує нерезиденту послуги перевезення. Що з ПДВ?

Якщо послуги перевезення надає перевізник-нерезидент, який не має постійного представництва на митній території України, то операції з постачання таких послуг не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ, незалежно від того, чи замовнику-резиденту, чи замовнику-нерезиденту надаються такі послуги.

Про це податківці говорять у відповіді на запитання 9 та 10 УПК №6101. УПК №610 на сьогодні є чинною та може використовуватися платником податку у його госпдіяльності (IПК від 25.10.2018 р. №4557/6/99-99-15-03-02-15/IПК).

Тож якщо перевізником є нерезидент, то операція з перевезення не є об'єктом оподаткування ПДВ. А отже, в отримувача послуг — резидента ПЗ з ПДВ не виникають, а тому йому не потрібно виписувати податкову накладну у порядку, визначеному ст. 208 ПКУ.

1 Узагальнююча податкова консультація щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. №610.

Зазначене вище правило не діє, якщо нерезидент надає експедиторські послуги. Втім, відповідно до умов запитання, експедиторські послуги надає резидент, а ось послуги із перевезення — саме нерезидент.

Тепер щодо необхідності нарахування ПДВ у частині послуг перевезень від нерезидента, які надаються у складі транспортно-експедиційних послуг резиденту — платнику ПДВ.

Так, відповідно до відповіді на запитання 1 в УПК №610 базою оподаткування ПДВ у експедитора є вартість наданих транспортно-експедиторських послуг (винагорода експедитора) та вартість послуг з перевезення, за умови що перевізник є платником ПДВ. Якщо перевізник не є платником ПДВ, то вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ в експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовнику.

Таким чином, позаяк відповідно до умов запитання перевізник є нерезидентом (тобто неплатником ПДВ), то ПЗ з ПДВ в експедитора з вартості послуг з перевезення не виникають. Тобто вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора під час надання транспортно-експедиторських послуг замовнику-резиденту — платнику ПДВ. А от транспортно-експедиторські послуги підлягають оподаткуванню ПДВ.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру