• Посилання скопійовано

Турагент — платник ЄП: на якій групі можна працювати?

Чи має право турагент — платник III групи ЄП без ПДВ продавати туристам тури за кордон шляхом їх закупівлі в туроператорів, які зареєстровані в Україні?

Відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 5 Закону від 15.09.95 р. №324/95-ВР «Про туризм», туристичні агенти — це юрособи, створені згідно із законодавством України, а також ФОПи, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів і туристичних послуг інших суб'єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг.

Посередницьку діяльність не заборонено на спрощеній системі оподаткування, адже її немає серед діяльності, зазначеної у п. 291.5 ПКУ. До речі, КВЕД для такої діяльності — 79.11 «Діяльність туристичних агентств».

ФОП може бути турагентом на III групі ЄП без будь-яких обмежень. Такі обмеження передбачено для II групи. Адже відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ ФОП II групи має право надавати послуги, у тому числі побутові, виключно платникам ЄП та/або населенню.

А турагент є посередником та надає послуги щодо продажу турів саме туроператору, тобто турагент надає послуги не покупцям турпродуктів та турпослуг, а навпаки — туроператорам. I таким чином виходить: щоб не порушувати умов перебування на ЄП, ФОП на ЄП II групи у статусі турагента має право продавати турпродукти та турпослуги тільки туроператорів — платників ЄП.

Підсумуємо і повторимо, що таких обмежень немає для ФОПів III групи. А тому ФОП — платник ЄП III групи без ПДВ може продавати туристам тури за кордон шляхом закупівлі в туроператорів, які зареєстровані в Україні, незалежно від системи оподаткування останніх. При цьому обов'язково має бути відкритий КВЕД 79.11.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру