• Посилання скопійовано

Код УКТ ЗЕД у митній декларації та висновку ТПП різний: які наслідки?

Підприємство отримало висновок ТПП з кодом УКТ ЗЕД товару (зазначеним в інвойсі нерезиденту). При експорті товару у МД було зазначено інший код УКТ ЗЕД. Які наслідки такої різниці у кодах? Як вийти з цієї ситуації?

Згідно з рішеннями суду1 складання митної декларації (зокрема, зазначення в ній відомостей щодо товару та його коду УКТ ЗЕД) — це обов'язок декларанта. I відповідно декларант визначає код УКТ ЗЕД товару, що підлягає постачанню. Тобто при складанні МД платник податку — декларант не зобов'язаний використовувати код УКТ ЗЕД, який визначено ТПП (звертаємо увагу, що наразі ТПП не надає ніякої інформації ДПС з приводу надання своїх висновків).

1 Постанова ВС від 20.06.2019 р. у справі №826/7208/16.

При цьому різниця між кодами УКТ ЗЕД у інвойсі та митній декларації не тягне за собою якихось фіскальних наслідків.

Проте не варто забувати, що платник податку при експорті товару мав скласти і податкову накладну. Відповідно до пп. «г» п. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку з вивезення товарів за межі митної території України.

Водночас, згідно з пп. «б» п. 187.1 ПКУ, в разі експорту товарів датою виникнення ПЗ з ПДВ є дата оформлення митної декларації. Така митна декларація засвідчує факт перетину кордону України.

Позаяк об'єктом оподаткування є саме операція з експорту, а первинним документом на експорт є митна декларація, то вважаємо, що податкову накладну необхідно складати виходячи з номенклатури, зазначеної у такій митній декларації.

Позиція податківців щодо питання визначення коду УКТ ЗЕД періодично змінюється. Зокрема, спочатку в IПК ДФСУ від 12.03.2018 р.№961/6/99-99-15-03-02-15/IПК вони зазначали, що при отриманні платником ПДВ висновку ТПП (її регіональних відділень) з питання визначення коду УКТ ЗЕД його слід обов'язково застосовувати, у т. ч. при складанні податкових накладних.

Потім їх підхід змінився, і в IПК від 25.10.2018 р. №4553/6/99-99-15-03-02-15/IПК вони вже наполягали на «верховенстві» митної декларації при визначенні коду УКТ ЗЕД для податкової накладної. I от в останньому роз'ясненні в IПК від 22.02.2019 р. №682/6/99-99-15-03-02-15/IПК вони знову повернулися до визначення коду УКТ ЗЕД у ПН з висновком ТПП у разі його отримання.

Звертаємо увагу, що це лише роз'яснення податківців в IПК, яка має законну силу тільки для платників податку, які цю консультацію отримали. Тому, на нашу думку, найбезпечніший варіант — звернутися до податківців для отримання власної IПК щодо визначення коду УКТ ЗЕД у ПН на експорт, якщо коди УКТ ЗЕД у МД та у висновку ТПП відрізняються.

Висновок: вважаємо, що позаяк внесення змін щодо коду УКТ ЗЕД у МД є доволі проблематичним, то найбезпечніший варіант — скласти ПН із кодами УКТ ЗЕД, зазначеними саме у МД, а також внести відповідні зміни до кодів УКТ ЗЕД, зазначених у інвойсі. Адже, на нашу думку, користування висновком із ТПП є правом платника податку, а не його обов'язком, тож визначити код УКТ ЗЕД у МД він має право самостійно (тож і інші первинні документи мають відповідати такій МД).

Проте усе ж таки радимо звернутися до податківців за індивідуальним роз'ясненням щодо цього питання.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру