• Посилання скопійовано

Суть справи

Застосування норм природних втрат зерна
В Україні затверджено Норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядок їх розрахунку (Норми №316 і Порядок №316). Кого стосуються ці норми і як їх застосовувати?

Курс валюти та зміна ціни у договорі
Зважаючи на нестабільність валютних курсів, українські СГ прагнуть убезпечитися від втрат, тому доволі часто у господарських договорах застосовується прив'язка до курсу іноземної валюти. Проаналізуймо, що відбувається в обліку сторін, враховуючи що курс інвалюти може не тільки зрости, а й знизитись.

Зняття з реєстрації трудових договорів
Працівник працевлаштований у ФОПа у 2012 році. Працівник подав заяву на звільнення. ФОП видав трудову книжку із записом про звільнення. Проте працівник має на руках трудовий договір, зареєстрований у центрі зайнятості. А ФОП відмовляється реєструвати припинення договору, каже, що вже не потрібно. Як змусити його це зробити?

Відшкодування збитків від контрагента
ДФС вкотре наполягає, що операція з відшкодування збитків оподатковується ПДВ, адже, на думку податківців, такі кошти є компенсацією вартості майна від контрагента (див. IПК ГУ ДФС у Закарпатській області від 23.05.2019 р. №2335/IПК/07-16-12-01-10 у «ДК» №32/2019). З'ясуймо докладніше, чи обґрунтовані такі висновки ДФС, що з податком на прибуток, а також як це все відображається у бухобліку.

Продаж ОЗ платником ЄП
На балансі майже кожної юрособи є необоротні активи. Iноді вони визнаються утримуваними для продажу. Тож розглянемо, як все відбувається на практиці, якщо юрособа є платником єдиного податку. Дохід у податковому обліку визначається за певними податковими правилами. Не забудемо і про МНМА.

Дисконтувати чи ні — ось у чім питання
Останнім часом податківці чи не на кожній перевірці хочуть бачити дисконтування безвідсоткової заборгованості. То треба чи не треба дисконтувати заборгованість суб'єкту господарювання, що веде облік за П(С)БО? З'ясуймо це на найпоширенішій ситуації — надання/отримання поворотної фінансової допомоги.

Неустойка за договором: роз'яснює Мінфін
Аби перестрахуватися, щоб контрагент виконав усі взяті на себе зобов'язання за договором, зазвичай у тому ж договорі прописують умови застосування неустойки (штрафів, пені). Як обліковувати таку неустойку? Коли визнавати дохід та витрати як у підприємства — пред'явника претензії, так і у підприємства, яке їх сплачує (порушника)?

Представницькі витрати і продаж ТЗ — що з ПДФО?
Платники податків уже звикли до того, як легко в актах перевірок та згодом у судах фіскали відступають від своїх позицій, викладених у листах та IПК. Але коли йдеться про донарахування ПДФО з представницьких витрат та з продажу ТОВ власного автомобіля, тут норми П(С)БО та ПКУ є надто очевидними, на чому й наголосив Верховний Суд.

Відмова у реєстрації ПН має бути мотивованою
Розглянемо на конкретному прикладі алгоритм дій платника податку у разі блокування реєстрації податкових накладних без зазначення контролюючим органом конкретних причин зупинення реєстрації таких накладних.

Дивіденди виплачено в інвалюті
У рішенні про виплату дивідендів нерезиденту за 2018 р. зазначено: «Нарахувати дивіденди в розмірі 1 млн грн (100% чистого прибутку). Виплату здійснити в євро». Як відобразити в обліку нарахування дивідендів: у гривнях чи у валюті? Чи виникають курсові різниці? Як перерахувати суму в валюті на дату купівлі з урахуванням необхідності сплати податку на репатріацію?

До змісту номеру