• Посилання скопійовано

Суть справи

«Чорнобильські» відпустки: надання та облік
Розгляньмо питання, що виникають у літній період у бухгалтерів підприємств, де працюють «чорнобильці». А саме: хто з працівників-«чорнобильців» має право на оплачувану додаткову відпустку? Як правильно її надавати? За яких умов роботодавець матиме право на отримання компенсації з бюджету за виплачені суми за дні такої відпустки?

Фінлізинг у ЗЕД
Коли оборотних коштів бракує на придбання обладнання, його можна позичити, а саме оформити у фінлізинг. А яким буде облік такої операції, якщо обладнання ввозиться з-за кордону? I які наслідки у разі повернення отриманого у фінансовий лізинг майна?

Маркування продуктів харчування
Новим Законом №2639 передбачено значні штрафні санкції за ненадання інформації про складники та алергени на маркуванні харчових продуктів. Утім, враховуючи тривалий термін перехідних положень (для алкоголю — 24 місяці, для інших продуктів — 3 роки), штрафи — лише на папері.

Назва товару у ПН іноземною мовою
Чи можна покупцю віднести до податкового кредиту суму ПДВ за ПН з номенклатурою іноземною мовою? Проаналізуймо, що говорить стосовно цього ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 21.06.2019 р. №2835/6/99-99-15-03-02-15/IПК (див. «ДК» №30/2019).

Податкова довіреність для фізосіб та ФОПів
ДФС вважає, що фізособи та фізособи-підприємці можуть уповноважувати представників виключно за нотаріальною довіреністю. Чи є альтернативні варіанти?

Коли останній день сплати податків — вихідний
Згадали про сплату податків та ЄСВ в останній день, який є вихідним, і сплатити їх вже немає змоги? Більше нічого не залишається, як сплатити наступного робочого дня. Чи буде у такому випадку відповідальність? Розгляньмо, що говорить з цього приводу Верховний Суд.

Бухгалтерський облік валютних надходжень
Обов'язковий продаж валюти на міжбанківському валютному ринку відбувався кілька років. Тож чимало бухгалтерів вже й забули, як це — вести облік валютних надходжень без такого продажу. Нагадуємо і заразом розповідаємо про долю розподільчих рахунків.

Гривнева зарплата у валютному еквіваленті
ВС ствердно відповів на запитання, чи може бути зарплата, яка виплачується в гривнях, встановлена у валюті з прив'язкою до певного курсу. Таким чином, валютний еквівалент зобов'язань з виплатою у гривнях поступово з'являється і в трудових відносинах.

Внески понад розмір СК: дохід чи ні?
Податківці в IПК ДФС від 08.05.2019 р. №2045/6/99-99-15-02-02-15/IПК (див. «ДК» №30/2019) говорять, що ПКУ не містить різниць для коригування фінрезультату до оподаткування на суму додаткових внесків від засновників/учасників. Таким чином, вплив цих внесків на оподатковуваний прибуток залежить від їх бухобліку. То чи є додаткові внески понад суму СК доходом?

Хто стягує аліменти?
На нашу «гарячу лінію» доволі часто надходять дзвінки з питань утримання аліментів, у т. ч. на момент звільнення або у разі виплати заборгованості із заробітної плати за судовими рішеннями. Маємо цікавий приклад зі судової практики — постанову ВС від 28.03.2019 р. №653/3230/14-ц.

До змісту номеру