• Посилання скопійовано

Що нового

Облікову ставку знижено до 17,0%

! Усім

Правління Національного банку схвалило рішення знизити облікову ставку до 17,0% річних з 19 липня 2019 року.

Як сказано в прес-релізі НБУ щодо цього, Нацбанк продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, адже бачить тенденцію уповільнення інфляції до цілі 5%.

Базовий сценарій Нацбанку передбачає подальше зниження облікової ставки до 8% упродовж наступних років за умови стійкого зниження інфляції до цілі 5%.

Найбільш стрімке зниження ставки очікується протягом 2020 року разом із поверненням інфляції до цільового діапазону та покращенням інфляційних очікувань.

Однак реалізація низки проінфляційних ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження може зумовити повільніше зниження процентної ставки до 8%. Водночас збільшення попиту нерезидентів на гривневі ОВДП та відповідне зміцнення обмінного курсу створить можливості для швидшого зниження облікової ставки порівняно з базовим сценарієм.

Рішення Правління НБУ від 18.07.2019 р. №493-рш чинне з 19.07.2019 р.


Нацбанк радить Кабміну запозичувати у фізосіб через казначейські зобов'язання

! Усім

Рада Нацбанку схвалила Рекомендації Кабінету Міністрів України стосовно впливу політики державних запозичень та податкової політики на стан грошово-кредитної сфери України.

Рекомендації містять шість пунктів, серед них:

— впровадити окремі механізми розширення бази потенційних інвесторів, у тому числі шляхом спрощення доступу фізосіб до ринку ОВДП у національній та іноземних валютах та (або) відновлення практики запозичень у фізосіб за допомогою казначейських зобов'язань;

— активізувати роботу з імплементації Україною рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо боротьби з ухиленням від оподаткування (Плану дій для боротьби з розмиванням бази оподаткування і виведенням прибутку з-під оподаткування (Base Erosion and Profit Shifting);

— збалансувати податкове навантаження на СГ та фізосіб із впровадженням якіснішої системи адміністрування податків, а також ініціювати зміни до законодавства для збільшення відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату податків.

Рішення Ради НБУ від 28.05.2019 р. №21-рд чинне з 28.05.2019 р.


Оновлено Порядок надання інформації з Держреєстру нерухомості

! Власникам нерухомості, нотаріусам

Кабмін постановою від 26.06.2019 р. №599 вніс зміни до низки власних нормативно-правових актів, зокрема до Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1141, та Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2015 р. №1127.

Також викладено у новій редакції Порядок надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений постановою КМУ від 25.12.2015 р. №1127.

Відповідно до нової редакції Порядку, отримати відомості про користувачів інформації можна лише у державного реєстратора прав на нерухоме майно, уповноваженої особи фронт-офісу або помічника нотаріуса виключно у паперовій формі. Довідка про користувачів інформації містить відомості про всіх осіб, що отримували інформацію з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права.

Натомість інформація про нерухомість в електронній формі надається через веб-портал Мін'юсту особі, яка ідентифікована шляхом використання кваліфікованого електронного підпису. Наданню інформації передує сплата адміністративного збору.

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 р. №599 чинна з 23.07.2019 р.


Внесено зміни до Положення про митні декларації

! Iмпортерам та експортерам

Кабмін вніс зміни до Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 р. №450.

Зокрема, Положення доповнено нормами, якими визначено, що для товарів, які відповідно до ст. 94 МКУ підлягають декларуванню з використанням митної декларації, можуть використовуватися митні декларації окремих типів, що подаються за формою єдиного адміністративного документа і заповнення яких здійснюється з урахуванням положень Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Митні декларації окремих типів застосовуються для декларування у митний режим транзиту іноземних товарів, які переміщуються підприємствами між ЄС, країнами — членами Європейської асоціації вільної торгівлі, окремими країнами — членами Конвенції про процедуру спільного транзиту та Україною транзитом (зокрема, внутрішнім) автомобільним транспортом (без перевантаження на інші види транспорту) та стосовно яких не встановлено обов'язку щодо забезпечення сплати митних платежів.

Виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення митних декларацій окремих типів згідно з вищезазначеними нормами здійснюється за допомогою національної підсистеми комп'ютеризованої транзитної системи ЄС.

Одна митна декларація окремого типу заповнюється на одну або кілька партій товарів за умови, що такі товари переміщуються від однієї митниці відправлення до однієї митниці призначення єдиним транспортним засобом.

Єдиним транспортним засобом вважається автотранспортний засіб (моторний транспортний засіб) разом із причепом (причепами) або напівпричепом (напівпричепами).

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.2019 р. №619 чинна з 24.07.2019 р.


Зміни в Порядку подання фінансовоїзвітності

! Бухгалтерам

Кабмін вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. №419.

Зокрема, визначено, що суб'єкти господарювання, які провадять діяльність у видобувних галузях, звіт про платежі на користь держави подають відповідно до Закону «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях».

Також уточнено, що підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до мікропідприємств, непідприємницькі товариства (крім тих, що зобов'язані складати фінансову звітність за МСФЗ) та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі балансу і звіту про фінрезультати.

Крім того, уточнено, які розпорядники бюджетних коштів можуть подавати фінзвітність розпорядникам вищого рівня без позначок Казначейства, а також які підприємства мають застосовувати особливий порядок проведення інвентаризації активів, зобов'язань та власного капіталу в умовах АТО.

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.2019 р. №625 чинна з 24.07.2019 р.


Нові критерії відбору для перевірок органами Пенсійного фонду України

! СГ

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) органами Пенсійного фонду України.

До них належать:

— дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;

— кількість позапланових заходів державного нагляду (контролю), проведених щодо суб'єкта господарювання протягом останніх 3-х років, що передують плановому періоду, з підстав, передбачених абз. 3, 5, 7, 9 ч. 1 ст. 6 Закону про держнагляд, за результатами яких виявлено порушення.

До ризиків настання негативних наслідків від провадження госпдіяльності відносять:

— подання СГ недостовірних відомостей до реєстру застрахованих осіб;

— невиконання СГ приписів щодо усунення порушень, виявлених під час попередніх заходів держнагляду (контролю), виданих відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 13-1 Закону про ЄСВ;

— порушення строків подання або неподання передбаченої законодавством звітності органам ПФУ платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Відносять СГ до високого, середнього або незначного ступеня ризику з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними в додатку 2, за такою шкалою:

— від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

— від 21 до 40 балів — середнього;

— від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб'єктів господарювання проводяться органами ПФУ з такою періодичністю:

— з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на 2 роки;

— середнім — на 3 роки;

— незначним — на 5 років.

Якщо за результатами планових та позапланових заходів держнагляду (контролю) протягом останніх 6 років для СГ, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх 10 років для СГ, які віднесені до незначного ступеня ризику, у суб'єкта господарювання не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства у зазначеній сфері, наступний плановий захід держнагляду (контролю) щодо такого СГ проводиться не раніше ніж через період, установлений для відповідного ступеня ризику, збільшений в 1,5 разу.

Постанова КМУ від 17.07.2019 р. №632
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.07.2019 р. офіційно не опублікована


Міненерговугілля позбулося радянської спадщини

! Енергетикам

Міненерговугілля визнало такими, що не застосовуються на території України, 45 нормативних документів електроенергетичної галузі, що були прийняті ще за часів СРСР.

Наказ Міненерговугілля від 08.04.2019 р. №166 чинний з 08.04.2019 р.


Затверджено Методи відбору зразків для контролю мікотоксинів у продуктах

! Харчовикам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю.

Ці Методи відбору встановлюють процедури, за якими відбираються зразки харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст мікотоксинів.

Методи відбору є обов'язковими для:

— державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби;

— акредитованих лабораторій;

— операторів ринку.

Наказ Мінагрополітики від 22.05.2019 р. №264 набирає чинності з 12.08.2019 р.


Встановлено процедуру розрахунку кількості голосуючих акцій

! Акціонерам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Порядок розрахунку кількості голосуючих акцій, що належать фізичній особі або юридичній особі відповідно до фінансових інструментів, передбачених частиною десятою статті 64-1 Закону України «Про акціонерні товариства».

Вимоги Порядку поширюються винятково на голосуючі акції ПАТ.

Порядок встановлює процедуру розрахунку кількості голосуючих акцій, які прямо або опосередковано належать фізособі або юрособі відповідно до:

— фінансових інструментів, що на дату їх виконання надають своєму власнику право набути голосуючі акції ПАТ шляхом їх поставки;

— фінансових інструментів, не зазначених вище, які мають подібну економічну природу з ними, але не передбачають поставки акцій товариства.

Орієнтовний (невиключний) перелік фінансових інструментів, передбачених ч. 10 ст. 64-1 Закону про АТ, розміщений на офіційному веб-сайті НКЦПФР.

Цей Порядок не застосовується для фінансових інструментів, що на дату їх виконання надають своєму власнику право набути голосуючі акції додаткової емісії.

Рішення НКЦПФР від 09.04.2019 р. №207 чинне з 20.07.2019 р.


Методика розрахунку плати за послуги комерційного обліку електроенергії

! Енергопостачальникам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Методику розрахунку плати за послуги комерційного обліку електричної енергії, що надаються оператором системи розподілу на території здійснення його ліцензованої діяльності.

Ця Методика розроблена відповідно до вимог Закону України від 13.04.2019 р. №2019-VIII «Про ринок електричної енергії» з метою визначення механізму формування плати за надані оператором системи розподілу послуги комерційного обліку електричної енергії на території здійснення його ліцензованої діяльності.

Плата за послуги комерційного обліку, що надаються оператором системи розподілу на території здійснення його ліцензованої діяльності, розраховується відповідно до цієї Методики.

Замовник послуг — фізична або юридична особа, або фізична особа — підприємець, яка замовляє послуги комерційного обліку електричної енергії.

Постанова НКРЕКП від 09.07.2019 р. №1381 чинна з 18.07.2019 р.


Затверджено форми документів для справляння акцизного податку

! Платникам акцизного податку

Мінфін затвердив:

— форму заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів;

акцизну накладну форми «П»;

акцизну накладну форми «С»;

розрахунок коригування акцизної накладної форми «П»;

розрахунок коригування акцизної накладної форми «С»;

форму заявки на поповнення (коригування) залишку пального;

форму заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового.

Також затверджено Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового. Про цей Порядок «ДК» писав в №29/2019, однак офіційний текст Порядку оприлюднено лише зараз.

Водночас втратив чинність наказ Мінфіну від 25.02.2016 р. №218, яким були затверджені попередні форми АН, РК та заявки на поповнення (коригування) залишку пального.

Наказ Мінфіну від 19.06.2019 р. №262 чинний з 23.07.2019 р.


Оновлено Гігієнічні нормативи безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів

! Аграріям

Міністерство охорони здоров'я виклало в новій редакції Гігієнічні нормативи і регламенти безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів, затверджені наказом МОЗ від 02.02.2016 р. №55.

Наказ МОЗ від 19.06.2019 р. №1413 чинний з 02.07.2019 р.


Знято мінімальне обмеження на плату за вчинення нотаріальних дій

! Приватним нотаріусам і їхнім клієнтам

Мін'юст вніс зміни до п. 3 гл. 16 розд. I Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України затвердженого наказом Мін'юсту від 22.02.2012 р. №296/5.

Уточнено, що приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між приватним нотаріусом та фізичною або юридичною особою.

Попередньою редакцією було передбачено, що приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між приватним нотаріусом та фізичною або юридичною особою, але не меншу від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії.

Наказ Мін'юсту від 24.06.2019 р. №1923/5 чинний з 27.06.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру