• Посилання скопійовано

Порушено строки реєстрації зведеної ПН: чи можна уникнути штрафів?

Підприємство здійснює продаж макулатури. На підставі цього щомісяця складається зведена ПН на нарахування ПЗ (на суми отриманого податкового кредиту). Чи застосовуватиметься штраф за порушення строків реєстрації такої ПН?

У п. 120-1.1 ПКУ встановлено штрафи за порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН.

При цьому зазначено, що штрафи не застосовуються лише до податкової накладної, яка не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнено від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

Своєю чергою, податківці неодноразово зазначали, що таке звільнення поширюється лише на ПН, для яких одночасно виконуються обидві умови:

1) звільнені від оподаткування/оподатковуються за нульовою ставкою;

2) не надаються отримувачу (покупцю).

Зведена податкова накладна реєструється у ті самі терміни, що й звичайна податкова накладна (терміни передбачено у п. 201 ПКУ). Водночас хоча така накладна і не надається отримувачу, операції, передбачені у ній, оподатковуються за ставкою 20% (здійснюється нарахування ПЗ). Відповідно звільнення від штрафів за порушення терміну реєстрації такої ПН не діє.

Тому, на жаль, податковим законодавством не передбачено продовження терміну реєстрації зведеної податкової накладної. Не передбачено й звільнення від штрафу у разі порушення термінів, установлених для реєстрації податкової накладної.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру