• Посилання скопійовано

Чи повинен «єдинник» застосовувати РРО під час наданння медичних послуг?

Фізособа — підприємець на спрощеній системі оподаткування (обсяг доходу до 1 млн грн) надає медичні послуги. Для надання медичних послуг використовуються медичні препарати та лікарські засоби. Чи потрібно в такому випадку застосовувати РРО відповідно до змін ПКУ від 01.01.2019 р.?

Згідно з п. 296.10 ПКУ в редакції від 01.01.2019 р. РРО не застосовуються, зокрема, платниками єдиного податку другої — четвертої груп (фізособи-підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн.

Водночас норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Термін «вироби медичного призначення (медичні вироби)» наведено у ст. 2 Закону про РРО — це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Визначення терміну "лікарський засіб" наводиться у Законі № 123 і це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФI та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФI та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

Водночас продаж (реалізація) товарів — будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, постачання та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів. Не вважаються продажем товарів операції з надання товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, схову (відповідального зберігання), доручення, довірчого управління, оперативного лізингу (оренди), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари (пп. 14.1.202 ПКУ).

При цьому постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав щодо таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються у процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Отже, виняток у п. 296.10 ПКУ стосується саме реалізації товарів медичного призначення, а не надання медичних послуг (у т. ч. під час надання яких використовуються лікарські засоби та вироби медичного призначення).

Тож у разі, якщо підприємець надає виключно медичні послуги (й обсяг його доходу не перевищує 1 млн грн), він має право не застосовувати РРО.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру