• Посилання скопійовано

Бухпослуги та платник ЄП

На практиці перед підприємцем, який планує надавати бухгалтерські послуги або консультації з питань оподаткування, може постати запитання: а яку систему оподаткування обрати самому? Чи немає обмежень для платників єдиного податку щодо надання таких послуг?

КВЕД за бухпослугами

Проблема з обранням спрощеної системи оподаткування пов'язана із пп. 291.5.2 ПКУ. Не можуть бути платниками єдиного податку 1-ї -3-ї груп фізичні особи — підприємці, які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Зверніть увагу, що у цій нормі жодного слова про діяльність у сфері бухобліку. I якщо звернутися до кодів видів економічної діяльності, то назва виду економічної діяльності за кодом КВЕД 69.201 та пояснення до нього об'єднують діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту за одним кодом КВЕД. До цього класу включають також консультування з питань оподаткування. Як аудит, так і послуги з бухобліку належать до одного розділу I групи — «Діяльність у сферах права та бухгалтерського обліку».

Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування

Цей клас включає:

— облік комерційних операцій компаній та фізичних осіб;

— підготовку або аудит фінансових рахунків;

— перевірку рахунків та підтвердження їх точності;

— складання податкових декларацій для приватних осіб або підприємств;

— консультаційні послуги та послуги з представництва клієнтів у податкових органах.

Цей клас не включає:

— оброблення даних та їх зведення у таблиці, див. 63.11;

— консультування з питань управління щодо бухгалтерських систем і процедур контролю за виконанням кошторису, див. 70.22;

— збирання рахунків, див. 82.91.

Тоді постає запитання: діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту є за своєю сутністю різними видами послуг чи ні?

1 Включає всі види економічної діяльності, які відносилися до позиції 74.12.0 за КВЕД-2005.

Різниця між аудиторськими і бухгалтерськими послугами

Вид діяльності за класом 69.20 «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування» КВЕД ДК 009:2010, який зазначили підприємці під час держреєстрації, може зле з ними пожартувати. А все через те, що за цим класом провадиться діяльність не лише аудиторів, а й бухгалтерів.

Власне тому, як свідчить практика, у минулому податківці безпідставно відносили до аудиторів також і підприємців, які надавали бухгалтерські послуги. Причиною такого фіскального висновку є посилання на той самий КВЕД. Відповідно, податкові органи заперечували право осіб, які надають бухгалтерські послуги, обирати спрощену систему оподаткування та пропонували залишатися на загальній системі.

Проте підприємці, які надають бухгалтерські послуги, усе ж таки можуть бути платниками єдиного податку. Надання послуг з ведення бухобліку, складання та подання податкової та бухгалтерської звітності не мають з аудитом нічого спільного. Мало того, у Законі про аудиторську діяльність можна знайти уточнення щодо визначення терміна «неаудиторські послуги» — див. таблицю.

Таблиця

Визначення термінів

Бухгалтерський облік Аудиторська послуга
Процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.
Ст. 1 Закону про бухоблік
Послуга з перевірки даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності та/або консолідованої фінзвітності юрособи або представництва іноземного СГ, або іншого суб'єкта, який подає фінзвітність та консолідовану фінзвітність групи, з метою висловлення незалежної думки аудитора про її відповідність в усіх суттєвих аспектах вимогам НП(С)БО, МСФЗ або іншим вимогам.
Ст. 1 Закону про аудиторську діяльність

Відповідно до ст. 8 Закону про бухоблік, підприємство самостійно обирає форму бухгалтерського обліку. А це означає, що клієнт може користуватися послугами спеціаліста з бухобліку, зареєстрованого як підприємець. З іншого боку, клієнт може обрати варіант ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку аудиторською фірмою або окремим аудитором. I це також не порушує законодавство (проте зараз ідеться саме про ведення бухобліку підприємцем).

Аудиторська фірма

Юридична особа, яка провадить виключно аудиторську діяльність та/або надає неаудиторські послуги на підставах та в порядку, що передбачені Законом про аудиторську діяльність та міжнародними стандартами аудиту.

Особа, що забезпечує ведення бухобліку клієнту (в нашому випадку — підприємець), виконує такі функції :

— складає і подає у встановлені строки фінзвітність (на практиці також і податкову звітність);

— організує контроль бухобліку всіх господарських операцій;

— бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

— бере участь в оформленні матеріалів щодо проведення інвентаризації тощо.

Аудитор — це незалежна особа, яка проводить безпосередньо перевірку фінансової звітності клієнта. I, до речі, згідно з ч. 4 ст. 6 Закону про аудиторську діяльність, до неаудиторських послуг належать, зокрема:

— складання податкової звітності, розрахунку обов'язкових зборів і платежів;

— консультування з питань управління, розробки і супроводження управлінських рішень;

ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності;

— розробка та впровадження процедур внутрішнього контролю, управління ризиками, а також інформаційних технологій у фінансовій сфері.

Аудитором є фізична особа, яка підтвердила кваліфікаційну придатність до провадження аудиторської діяльності, має відповідний практичний досвід та включена до Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності (https://www.apu.com.ua/category/pres).

Аудит — це перевірка бухгалтерського обліку та показників фінансової звітності суб'єкта господарювання — клієнта з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність у всіх істотних аспектах і відповідно до вимог законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших правил (внутрішніх положень суб'єктів господарювання) згідно з вимогами користувачів.

Отже, доходимо таких висновків:

1) діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності;

2) без реєстрації особи у Реєстрі аудиторів підприємець апріорі не може здійснювати діяльність у сфері аудиту та надавати такі послуги.

Останнім часом змінили свою позицію і податкові органи — див. ЗIР, підкатегорія 107.03, або роз'яснення податківців на регіональних сайтах1, де вони повідомляють, що фізичні особи — підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги, мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку.

1 Наприклад, http://rv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/361646.html.

КВЕД та група ЄП

I знову повертаємося до кодів видів економічної діяльності. Відповідно до чинного КВЕДу, фізособа під час здійснення держреєстрації суб'єкта господарювання — підприємця за власним бажанням обирає вид діяльності, який планує здійснювати під час господарської діяльності. А це означає, що під час держреєстрації не вдасться уникнути КВЕДу 69.20. Але можливість уникнути зайвих питань з боку податківців під час обрання спрощеної системи все ж є.

В індивідуальній податковій консультації ГУ ДФС у Львівській області від 05.09.2018 р. №3851/IПК/13-01-13-01-12 податківці повідомляють: якщо код виду діяльності за КВЕД ДК 009:2010 передбачає кілька видів господарської діяльності, в тому числі ті, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, то фізична особа — підприємець — платник єдиного податку у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає перелік видів діяльності, які віднесено до відповідного коду, крім видів госпдіяльності, на які встановлено заборону. Отже, у розділі 10 заяви потрібно зазначити КВЕД 69.20, а у графі «назва згідно з КВЕД» лише «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку».

Ми ж рекомендуємо тим підприємцям, хто вже зареєстрований як платник єдиного податку, отримати індивідуальну податкову консультацію і, можливо, подати заяву про уточнення відомостей. Згідно з ч. 4 пп. 298.3.1 ПКУ «до заяви включаються відомості (за наявності)... про зміну видів господарської діяльності» — у цьому випадку це будуть уточнення щодо обраного виду діяльності.

Пам'ятайте про обмеження відповідно до п. 291.4 ПКУ. Платник єдиного податку може надавати послуги будь-якому клієнту незалежно від його податкового статусу тільки на 3-й групі (це ставка єдиного податку 3% або 5% від доходу). Якщо підприємець обирає 2-гу групу єдиного податку (це фіксована щомісячна ставка єдиного податку), то його клієнтами можуть бути лише платники єдиного податку, зокрема підприємства, які обрали спрощену систему оподаткування та населення. Щодо терміна «населення», то його визначення у ПКУ немає. А податківці наполягають (див. лист ГУ Міндоходів у Чернівецькій області від 25.07.2013 р. №282/10/24-00-17-19), що він використовується у загальному значенні: як сукупність людей, які перебувають у межах цієї держави і підлягають її юрисдикції. До складу населення входять громадяни цієї держави, іноземні громадяни, які живуть у цій державі тривалий час, особи без громадянства та особи з подвійним і більше громадянством.

Iз цього умовного визначення податківці виводять жорстке правило: ФОПи 2-ї групи не можуть надавати послуги самозайнятим особам, які не є платниками єдиного податку (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 04.02.2016 р. №71/В/26-15-12-02-14). Отже, якщо клієнтом підприємця 2-ї групи буде підприємство на загальній системі або підприємець — неплатник єдиного податку, то це матиме негативні наслідки. А саме: відповідно до ч. 7 пп. 298.2.3 ПКУ, перехід на загальну систему з першого числа кварталу, наступного за тим, у якому надавалися такі послуги. Крім того, згідно з ч. 5 п. 293.4 ПКУ, дохід, який отримав такий порушник — платник єдиного податку 2-ї групи, слід оподаткувати не за фіксованою ставкою єдиного податку, а за ставкою 15%.

Отже, замість висновків. Основним видом діяльності при наданні бухгалтерських послуг є ведення обліку і складання фінансової та податкової звітності. Для здійснення таких видів діяльності сертифікат аудитора не потрібен.

Якщо бухпослуги надає СГ — фізособа-аудитор, тоді такі види діяльності є для аудиторів допоміжними, неосновними.

Відповідно, на спрощеній системі оподаткування не може перебувати саме фізособа-підприємець, яка здійснює аудиторську діяльність і має відповідний сертифікат. На відміну від фізособи-підприємця, яка надає лише бухгалтерські послуги і може бути платником єдиного податку.

Пам'ятайте: у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування доцільно зробити уточнення та зазначити: «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку» або «Крім діяльності у сфері аудиту».

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про аудиторську діяльність — Закон України від 21.12.17 р. № 2258-VIII «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • КВЕД — Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності» (ДК 009:2010), затверджений наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. №457.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру