• Посилання скопійовано

Продаж неробочих ОЗ фізособам

Як відображається в обліку та як оподаткувати продаж юрособою (платником податку на прибуток, неплатником ПДВ) неробочих та повністю замортизованих основних засобів фізособам?

ПДФО та військовий збір

Оскільки фізособа за зазначеною операцією є покупцем і сплачує за придбаний актив, то його вартість не є оподатковуваним доходом такого покупця та у формі №1ДФ не відображається.

Проте у пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ згадуються такі додаткові блага, як суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку — для випадку, коли автомобіль продається фізособі зі знижкою від середньоринкової ціни, зокрема якщо така знижка є досить значною.

Згідно з пп. 14.1.71 ПКУ, звичайна ціна — це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, то вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Ринковою ціною є ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності — однорідних) товарів робіт, послуг) у порівнянних економічних (комерційних) умовах (пп. 14.1.219 ПКУ).

Наразі методику визначення звичайної ціни в неконтрольованих операціях законодавством не встановлено. Формально з метою визначення доходу від продажу ОЗ звичайною ціною, тобто ринковою, вважатиметься його ціна, передбачена умовами договору. Проте не можна виключати можливості виникнення розбіжностей з контролюючими органами щодо неправомірного визначення звичайної ціни для цілей оподаткування і необхідності доведення встановленої ціни.

Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Відповідно, розмір такої знижки оподатковуватиметься і військовим збором за ставкою 1,5%.

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об'єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Якщо підприємство не застосовує податкові різниці, то така операція впливає на об'єкт оподаткування лише за правилами бухгалтерського обліку (оскільки балансова вартість дорівнює нулю, то актив списується хіба що в аналітичному обліку, а отримана сума доходу відповідно включається до доходу (рахунок 712)).

Якщо підприємство застосовує податкові різниці, то відповідно до п. 138.2 ПКУ фінрезультат до оподаткування зменшується на суму залишкової вартості окремого об'єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням п. 138.3 ПКУ.

При цьому збільшувати фінрезультат до оподаткування відповідно до п. 138.1 ПКУ немає необхідності, бо у бухгалтерському обліку балансова вартість такого активу дорівнює нулю.

Податок на додану вартість

Оскільки за умовами запитання підприємство є неплатником ПДВ, то оподаткування цим податком у нього не виникає. Єдине «але» — вартість такої операції потрапить до загальної суми оподатковуваних операцій, яка розраховується для визначення обов'язкової реєстрації платником ПДВ відповідно до п. 181.1 ПКУ.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру