• Посилання скопійовано

Що нового

Нацбанк запроваджує міжнародний номер банківського рахунку IBAN

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк прийняв постанову «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні».

Відповідно до постанови, банки України з 1 квітня 2019 року формують номер банківського рахунку відповідно до стандарту IBAN. Під час формування номера банківського рахунку заборонено використовувати номер платіжної картки.

Банки України зобов'язані з 1 квітня до 31 жовтня 2019 року самостійно змінювати (не за ініціативою клієнта) діючі рахунки клієнтів банків відповідно до вимог стандарту IBAN зі збереженням довжини номера рахунку аналітичного обліку — не більше 14 символів. Протягом цього перехідного періоду прийматимуться до виконання розрахункові документи, де заповнено або реквізит «IBAN», або реквізити «Код банку» та «Рахунок клієнта».

Постанова Національного банку України від 28.12.2018 р. №162 набере чинності 01.04.2019 р.


Фізособи зможуть обміняти валюту на пошті

! Фізособам, операторам поштового зв'язку

Нацбанк уніс зміни до своєї Постанови від 09.08.2002 р. №297 «Про затвердження Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам, національному оператору поштового зв'язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій».

Відповідно до змін, отримати ліцензію на здійснення валютних операцій зможуть оператори поштового зв'язку за дотримання таких умов:

— наявності в них не менше 50 структурних підрозділів, розташованих на території від 50% областей України;

— отримання не менше ніж 50% доходів від діяльності у сфері надання послуг поштового зв'язку;

— відповідності вимогам до фінансового становища, структури власності, ділової репутації (в тому числі їхніх керівників і власників істотної участі) та професійної придатності керівників.

Крім того, Нацбанк пом'якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі небанківським фінансовим установам.

Постанова Національного банку України від 02.01.2019 р. №9 набере чинності 07.02.2019 р.


Оновлено форму і зміст фіскального чека з обміну валюти

! Усім

Нацбанк постановив, що під час здійснення валютно-обмінних операцій форма і зміст розрахункового документа, який друкується РРО та застосовується для обліку та реєстрації валютно-обмінних операцій (далі — розрахунковий документ РРО) уповноваженої установи (крім банку), пункту обміну іноземної валюти уповноваженої установи та квитанції/чека, що формуються платіжним пристроєм уповноваженої установи (крім банку), повинні відповідати вимогам Положення про форму та зміст розрахункових документів та додатково містити таку інформацію:

— назву операції (купівля, продаж, обмін іноземної валюти, операція сторно);

— назву і код прийнятої валюти;

— суму прийнятої валюти;

— курс, крос-курс;

— назву і код валюти до видачі;

— суму валюти до видачі;

— суму комісії;

— дані про клієнта [прізвище, ім'я та по батькові (за наявності) фізичної особи];

— додаткові реквізити, необхідні для проведення валютно-обмінних операцій.

Дані про клієнта заповнюють лише під час здійснення валютно-обмінної операції на суму (в еквіваленті), що дорівнює чи перевищує розмір, установлений для фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінмоніторингу.

Водночас розрахунковий документ РРО додатково повинен містити такі реквізити:

— підпис клієнта (проставляється, якщо сума валютно-обмінної операції дорівнює або перевищує в еквіваленті суму, зазначену вище);

— підпис працівника уповноваженої установи, яка отримала відповідну ліцензію НБУ;

— відбиток штампа.

Постанова Національного банку України від 04.01.2019 р. №16 набере чинності 07.02.2019 р.


Затверджено Положення про транскордонне переміщення валютних цінностей

! Усім

Нацбанк затвердив Положення про транскордонне переміщення валютних цінностей.

Це Положення визначає порядок ввезення, пересилання на митну територію України, вивезення, пересилання з митної території України або транзиту через митну територію України фізичними особами, юридичними особами та банками готівкової валюти і банківських металів.

Фізична особа ввозить в Україну та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро, без письмового декларування митному органу.

Юридична особа ввозить в Україну або вивозить за межі України готівкову валюту або банківські метали через повноважного представника без обмеження суми на умовах письмового декларування митному органу в повному обсязі за умови, що таке ввезення/вивезення зумовлене господарською діяльністю.

Постанова Національного банку України від 02.01.2019 р. №3 набере чинності 07.02.2019 р.


Нацбанк спростив касові операції банків із готівковою валютою

! Банкам

Нацбанк уніс зміни до Iнструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою НБУ від 25.09.2018 р. №103.

Як повідомляє НБУ, замість розпорошених по різних нормативно-правових актах НБУ норм щодо регулювання касових операцій із банківськими металами та з готівковою іноземною валютою, надалі ці операції регулюватиме ця Iнструкція. Йдеться, зокрема, про:

— оформлення касових документів на операції з переміщення або передавання між банками, приймання/видачі банками банківських металів в операційних касах від клієнтів/клієнтам;

— визначення маси банківських металів під час здійснення касових операцій із банківськими металами;

— встановлення банками ліміту каси для суб'єктів підприємницької діяльності, яким дозволяється використовувати готівкову іноземну валюту.

Низка змін до Iнструкції №103 набирають чинності з 07.02.2019 р.

Постанова Національного банку України від 21.12.2018 р. №145 чинна з 01.01.2019 р.


Банки оприлюднюватимуть більше інформації

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк уніс зміни до своєї Постанови від 15.02.2018 р. №11 «Про встановлення переліку інформації, що підлягає обов'язковому опублікуванню банками України».

Відповідно до змін, НБУ на сторінці свого офіційного інтернет-представництва та банки на власних веб-сайтах щомісяця (за звітний місяць — до 30 числа кожного місяця, наступного за звітним, за січень — до 28 лютого, за грудень — до 1 лютого наступного року) оприлюднюватимуть дані про:

— стан виконання банками нормативу LCR (коефіцієнт покриття ліквідністю);

— розмір кредитного ризику за класами боржників банку;

— розподіл наданих СГ кредитів (у т. ч. непрацюючих за визначенням, наведеним у Положенні №351) у розрізі видів економічної діяльності позичальників;

— розподіл вкладів фізосіб у розрізі суми вкладів та кількості вкладників в іноземній та національній валюті та суму можливого відшкодування ФГВФО.

Також НБУ і банки щороку публікуватимуть результати оцінки стійкості банків і банківської системи України: інформацію про суму регулятивного та основного капіталу, значення нормативів достатності регулятивного капіталу (Н2) та основного капіталу (Н3), а також суму потреби (нестачі) в капіталі або необхідний рівень достатності капіталу за результатами оцінки стійкості.

Постанова Національного банку України від 27.12.2018 р. №157 чинна з 27.12.2018 р.


Доповнено перелік послуг, що становлять загальний економічний інтерес

! СГ сфери ЖКГ

Кабмін доповнив перелік послуг, що становлять загальний економічний інтерес, затверджений постановою КМУ від 23.05.2018 р. №420, включивши до нього такі послуги у житлово-комунальній сфері:

— послуги з централізованого опалення, послуги з постачання теплової енергії;

— послуги з централізованого постачання гарячої води, послуги з постачання гарячої води;

— послуги з централізованого постачання холодної води, послуги з централізованого водопостачання;

— послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), послуги з централізованого водовідведення;

— послуги з вивезення побутових відходів, послуги з поводження з побутовими відходами.

Нагадаємо, на госпдіяльність, пов'язану з наданням послуг, що становлять загальний економічний інтерес, у частині компенсації обґрунтованих витрат на надання таких послуг, не поширюється дія Закону від 01.07.2014 р. №1555-VII «Про державну допомогу суб'єктам господарювання».

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 р. №1141 чинна з 29.12.2018 р.


Затверджено переліки ліцензованих товарів та квоти на 2019 рік

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін затвердив:

— обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню;

— перелік товарів (озоноруйнівних речовин), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню;

— перелік товарів, що можуть містити озоноруйнівні речовини, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів, що перевозяться у контейнерах з особистими речами);

— перелік товарів, імпорт яких з Республіки Македонія підлягає ліцензуванню в межах тарифної квоти відповідно до положень Угоди про вільну торгівлю між Республікою Македонія та Україною від 18 січня 2001 р.;

— перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню.

Установлено, що:

— не використані у 2018 році ліцензії дійсні до 01.03.2019 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України;

— відповідно до ст. 16 Закону про ЗЕД для митного оформлення товарів, які навантажуються навалом та операції з експорту (імпорту) яких підлягають ліцензуванню, гранична різниця фактичного значення їх вартості, кількості або ваги не може перевищувати 5% значення, зафіксованого у відповідній ліцензії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 р. №1136 чинна з 01.01.2019 р.


Перелік травм та хвороб дитини, за яких надаватимуть неоплачувані відпустки

! Батькам, працедавцям

Кабмін затвердив перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право працівнику на отримання відпустки без збереження заробітної плати на дитину, якій не встановлено інвалідність.

Наявність у дитини захворювань, розладів, травм, станів із цього переліку відповідно до ст. 25 Закону про відпустки дає право матері або іншій особі, яка доглядає за дитиною, на отримання відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку. У переліку наводяться:

— код згідно з міжнародною статистичною класифікацією хвороб МКХ-10;

— назва захворювань, розладів, травм, станів;

— характеристика клінічного перебігу захворювання та функціонального стану органів і систем.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 р. №1162 чинна з 01.01.2019 р.


Доповнено перелік офшорних зон

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін уніс зміни до свого Розпорядження від 23.02.2011 р. №143 «Про перелік офшорних зон», змінивши його назву на «Про віднесення держав до переліку офшорних зон».

Також Кабмін згадав, що п. 161.2 ПКУ, який був підставою існування переліку, вилучено з Кодексу ще з 2015 року, й обґрунтував необхідність цього переліку пунктом 1 ч. 1 ст. 15 Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Назву додатка до розпорядження викладено в редакції «Держави, віднесені до переліку офшорних зон».

До переліку додано Тринідад і Тобаго, Намібію, Гуам, Палау, Американське Самоа.

Розпорядження КМУ від 27.12.2018 р. №1079-р чинне з 27.12.2018 р.


Трудові книжки на підставі ЦПД

! Працівникам і працедавцям

Кабмін уніс зміну до своєї Постанови від 27.04.93 р. №301 «Про трудові книжки працівників».

Пункт 3 постанови доповнено новим абзацом, згідно з яким трудові книжки працівників, які працюють у міжнародних організаціях, представництвах міжнародних організацій в Україні, іноземних дипломатичних представництвах та консульських установах, у виконавців (юросіб-нерезидентів) проектів міжнародної технічної допомоги, можуть зберігатися і вестися на підставі цивільно-правового договору з юрособами-резидентами, які вносять відомості до трудових книжок відповідно до довідок, виданих зазначеними міжнародними організаціями, представництвами міжнародних організацій в Україні, іноземними дипломатичними представництвами та консульськими установами, виконавцями (юрособами-нерезидентами) проектів міжнародної технічної допомоги.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 р. №1126 чинна з 28.12.2018 р.


Унесено зміни до Методики розрахунку орендної плати за державне майно

! Орендарям держмайна

Кабмін уніс зміни до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. №786.

До переліку орендарів, яким річна орендна плата за оренду нерухомого майна встановлюється у розмірі 1 гривня, додано юридичних та фізичних осіб для облаштування у закладах охорони здоров'я кімнат відпочинку (сімейних кімнат) для перебування в них на безоплатній основі осіб, які перебувають на лікуванні у цьому закладі, та членів їхніх сімей (під час лікування таких осіб). Крім того, для зручності цей перелік розділено на окремі абзаци.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 р. №1098 чинна з 21.12.2018 р.


Затверджено Правила техногенної безпеки

! Підприємствам, установам, організаціям

МВС затвердило Правила техногенної безпеки.

Ці Правила визначають загальні вимоги до організації техногенної безпеки на підприємствах, в установах, організаціях та на небезпечних територіях і є обов'язковими для виконання керівниками, посадовими особами і працівниками міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, ФОПами, власниками, керівниками та працівниками підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності.

Водночас утратив чинність Наказ Мінчорнобиля від 15.08.2007 р. №557 «Про затвердження Правил техногенної безпеки у сфері цивільного захисту на підприємствах, в організаціях, установах та на небезпечних територіях».

Наказ МВС від 05.11.2018 р. №879 чинний з 02.01.2019 р.


Затверджено Порядок ведення Реєстру організацій колективного управління

! ОКУ

Мінекономрозвитку затвердило Порядок ведення Реєстру організацій колективного управління.

Юрособа для реєстрації як ОКУ подає до Мінекономрозвитку заяву про реєстрацію ОКУ та відомості про засновників, персональний склад наглядового і виконавчого органів та штатних працівників юрособи.

Відомості про ОКУ вносяться до Реєстру на підставі наказу Мінекономрозвитку про реєстрацію або акредитацію ОКУ. Внесення ОКУ, у тому числі акредитованої, до Реєстру здійснюється шляхом заповнення форми Реєстру ОКУ.

Відомості про ОКУ вносяться до Реєстру не пізніше 3 р. д. з дня прийняття наказу Мінекономрозвитку про реєстрацію або акредитацію ОКУ.

Наказ Мінекономрозвитку від 21.11.2018 р. №1741
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 08.01.2019 р. офіційно не опублікований


Оновлено звіт про квоти

! Працедавцям

Мінсоцполітики внесло зміни до Порядку надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. №271. Форму інформації (додаток до Порядку) уточнено, що роботодавцями є підприємства, установи, організації з чисельністю штатних працівників від 8 осіб (до змін — до 20 осіб).

Подати звіт про квоти за новою формою та новим порядком слід вже зі звіту за 2018 рік, тобто до 01.02.2019 р.

Наказ Мінсоцполітики від 23.11.2018 р. №1763

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру