• Посилання скопійовано

Постачальник надіслав РК покупцеві із запізненням: яка відповідальність?

Продавець надіслав РК на зменшення ПЗ із запізненням (через місяць з дати виписування ПН). Покупець після отримання РК проводить його реєстрацію. Хто сплачує штраф?

Відповідно до п. 201.10 ПКУ, реєстрація для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, складеної на отримувача — платника ПДВ, у яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їхньому постачальникові, здійснюється протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК до ПН отримувачем (покупцем).

При цьому відповідальності за несвоєчасне надсилання РК покупцеві для продавця немає, адже строків для надсилання РК для постачальника не встановлено.

Крім того, зверніть увагу, що РК складається не датою ПН, а датою виявлення помилки або події, яка призводить до виписування такого РК.

Отже, можна дійти висновку, що покупець зобов'язаний зареєструвати РК протягом 15 к. д. з дня його отримання від продавця. Таким чином, якщо постачальник надіслав РК із запізненням, то штрафи не мають застосовуватися ані до покупця, ані до продавця.

Своєю чергою, податківці вважають, що зареєструвати такий РК слід протягом 15 к. д. з дня його складання. Так, у роз'ясненні, розміщеному у ЗIР (підкатегорія 101.15), вони зазначають, що ПКУ не передбачено механізму фіксації дати отримання покупцем такого розрахунку коригування. Отже, з метою недопущення помилок під час складання податкової звітності та для уникнення непорозумінь при обрахунку у системі електронного адміністрування податківці зазначають, що реєстрацію розрахунків коригування на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг доцільно здійснювати з урахуванням термінів, визначених абз. 15 — 16 п. 201.10 ПКУ (тобто у строки, встановлені для реєстрації податкових накладних).

Проте зауважимо, що такий висновок податківців не має під собою законодавчого підґрунтя, тож застосування штрафів до покупця у випадку, якщо розрахунок коригування було отримано ним із запізненням, є неправомірним і потребує оскарження в судовому порядку!

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру