• Посилання скопійовано

Перевиплата зарплати працівникам: які податкові наслідки?

Кілька працівників, яких було звільнено, мали перевиплату зарплати. Чи можна списати таку заборгованість? Чи потрібно донараховувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Згідно з п. «а» ч. 2 ст. 127 КЗпП однією з підстав для утримання суми із зарплати працівника є повернення сум, зайво виплачених внаслідок лічильних помилок, якщо працівник не оспорює підстав та розміру відрахування.

Водночас, відповідно до норми ст. 1215 ЦКУ, не підлягає поверненню безпідставно отримана виплата, у тому числі зарплата, якщо роботодавець її провів добровільно, за відсутності рахункової помилки з його боку та недобросовісності з боку працівника.

Якщо надміру виплачена зарплата визнається доходом працівника у вигляді зарплати, то ПДФО і військовий збір, а також ЄСВ належало сплатити під час виникнення такої переплати. Водночас такі суми податків потрібно було відобразити за відповідний місяць виплати доходу у звіті за ф. №1ДФ та звітності з ЄСВ. Донарахування таких сум відображається у звітності як зарплата такому працівникові.

Отже, доведеться подати звіт за ф. №1ДФ за квартал, у якому було виплачено більшу заробітну плату, ніж потрібно, а також відобразити донарахування у звіті з ЄСВ за поточний місяць, зазначивши місяць нарахування, в якому було здійснено переплату.

У платника податків у такому випадку виникне донарахування податкових зобов'язань з нарахування штрафу (у разі виникнення недоплати) та нарахування пені.

Штраф за подання уточнюючого розрахунку за ф. №1ДФ при зміні суми податків тягне за собою штраф у розмірі 510 грн.

При цьому зверніть увагу, що, можливо, у підприємства і не було перевиплати зарплати, а була виплата нецільової матеріальної допомоги. У такому випадку сума переплати як нецільової фінансової допомоги у межах 2470 грн звільняється від оподаткування. При цьому доведеться подати уточнюючу звітність за ф. №1ДФ з відображенням такого доходу з ознакою доходу «169» (у межах 2470 грн).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру