• Посилання скопійовано

Щодо зіставності ціни/рентабельності експортних операцій для цілей трансфертного ціноутворення

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 13.09.2018 р. №4017/6/99-99-15-02-02-15/IПК

Щодо зіставності ціни/рентабельності експортних операцій для цілей трансфертного ціноутворення

Суттєво. Рішення щодо можливості використання неконтрольованих операцій для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» має прийматись у кожному конкретному випадку окремо.

! Суб'єктам контрольованих операцій

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо зіставності ціни/рентабельності експортних операцій для цілей трансфертного ціноутворення та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пп. 39.1.1 пп. 39.1 ст. 39 Кодексу платник податку, який бере участь у контрольованій операції, повинен визначати обсяг його оподатковуваного прибутку відповідно до принципу «витягнутої руки».

Обсяг оподатковуваного прибутку, отриманого платником податку, який бере участь в одній чи більше контрольованих операціях, вважається таким, що відповідає принципу «витягнутої руки», якщо умови зазначених операцій не відрізняються від умов, що застосовуються між непов'язаними особами у зіставних неконтрольованих операціях (пп. 39.1.2 п. 39.1 ст. 39 Кодексу).

Елементи (критерії) для зіставлення комерційних та фінансових умов операцій зазначені у пп. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 Кодексу. Так, визначення зіставності комерційних та/або фінансових умов операцій з умовами контрольованої операції може здійснюватися, зокрема, але не виключно, за результатами аналізу кількості товарів, обсягу виконаних робіт (наданих послуг), строків виконання господарських зобов'язань, умов проведення платежів під час здійснення операції тощо (пп. 39.2.2.3 пп. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 Кодексу).

Згідно із пп. 39.5.3 п. 39.5 ст. 39 Кодексу для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» платник податків та контролюючий орган використовують джерела інформації, які містять відомості, що дають можливість зіставити комерційні та фінансові умови операцій згідно з пп. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 Кодексу, зокрема інформацію про зіставні неконтрольовані операції платника податків, а також інформацію про зіставні неконтрольовані операції його контрагента — сторони контрольованої операції з непов'язаними особами.

Отже, рішення щодо можливості використання неконтрольованих операцій платника податків з нерезидентом — непов'язаною особою для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» має прийматись у кожному конкретному випадку з урахуванням вимог щодо зіставності комерційних та фінансових умов операцій, встановлених пп. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 Кодексу.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру