• Посилання скопійовано

Щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму витрат у вигляді штрафів, пені, неустойки, що нараховуються на користь інших платників податку на прибуток

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 28.08.2018 р. №3742/6/99-99-15-02-02-15/IПК

Щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму витрат у вигляді штрафів, пені, неустойки, що нараховуються на користь інших платників податку на прибуток

Суттєво. Фінрезультат до оподаткування збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізосіб), та платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків.

! Платникам податку на прибуток

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму витрат у вигляді штрафів, пені, неустойки, що нараховуються на користь інших платників податку на прибуток, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє таке.

Неустойка (штраф, пеня) — грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання (п. 1 ст. 549 Господарського кодексу України (далі — ГКУ).

Водночас неустойка (штраф, пеня) — це штрафна (господарська) санкція у вигляді грошової суми, яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання (п. 1 ст. 230 ГКУ).

Залежно від порядку розрахунку неустойки визначено два її підвиди:

1) штраф, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання;

2) пеня, що розраховується у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання, за кожен день прострочення виконання (пп. 2 — 3 ст. 549 ГКУ).

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Згідно з пп. 140.5.11 п. 140.5 ст. 140 Кодексу фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» цього Кодексу.

Отже, фінансовий результат до оподаткування не збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, що є платниками податку на прибуток (юридичних осіб), та збільшується на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» цього Кодексу.

Пунктом 52.2 ст. 52 Кодексу визначено, що індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру