• Посилання скопійовано

Працівник отримав матеріальну допомогу: чи матиме він право на ПСП?

Оклад працівника становить 4600 грн. Працівник утримує двох дітей та має право на ПСП (зарплата не перевищує 4940 грн). У липні 2018 р. працівник отримав матеріальну допомогу від підприємства в сумі 9200 грн на поховання батька. Чи матиме цей працівник право на ПСП та яку суму ПДФО слід утримати з його доходу в липні 2018 р.?

Згідно з пп. 169.2.1 ПКУ ПСП застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, який діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

А граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків у випадку та у розмірі, передбачених пп. 169.1.2 та пп. «а» і «б» пп. 169.1.3 ПКУ, визначається як добуток суми, визначеної в абз. першому цього підпункту, та відповідної кількості дітей.

Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання ПСП, та в інших випадках їх оподаткування такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування.

Таким чином, ПСП застосовується виключно до нарахованої зарплати. При цьому отримані протягом звітного місяця разові виплати (зокрема, нецільова благодійна допомога тощо) ніяк не впливають на граничний розмір для застосування ПСП, а оподатковуються окремо.

Отже, якщо нарахована в липні зарплата не перевищить граничного розміру 4940 грн, то працівник матиме право на ПСП у сумі 1762 грн.

Оподаткування матеріальної допомоги

Підпунктом 170.7.3 ПКУ визначено, що не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 п. 169.4.1 ПКУ (у 2018 році — 2470 грн).

Тобто із загальної суми 9200 грн сума 2470 грн не оподатковується, але з перевищення 6730 грн буде утримано ПДФО та військовий збір.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру