• Посилання скопійовано

Що нового

Підписано закон про колективну власність на землю

! Землевласникам, землекористувачам

Президент України 20.08.2018 р. підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (колишній законопроект №6049-д).

Закон уносить зміни до Земельного кодексу, Лісового кодексу, законів «Про колективне сільськогосподарське підприємство», «Про меліорацію земель», «Про землеустрій», «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», «Про оренду землі», «Про оцінку земель», «Про Державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Метою прийняття нового закону було, зокрема:

— вирішення проблем колективної власності на землю;

— визначення порядку проведення інвентаризації масиву земель Держземкадастру;

— визначення масиву земель сільськогосподарського призначення як об'єкта Держземкадастру;

— передача земельних ділянок під польовими дорогами в оренду землекористувачу, який використовує істотну частку земель масиву (понад 75%);

— встановлення обов'язковості відшкодування витрат на зрошення масиву сільгоспземель землекористувачу з істотною часткою;

— надання можливості використовувати ділянки під лісосмугами на праві оренди без проведення земельних торгів;

— встановлення порядку запровадження земельних сервітутів для розташування меліоративних систем.

Огляд нововведень Закону чекайте в наступних номерах «ДК».

Закон України від 10.07.2018 р. №2498-VIII набирає чинності 01.01.2019 р.


Аліментники-боржники не зможуть заборонити дитині виїхати за кордон

! Батькам

Кабмін уніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.95 р. №57.

Відповідно до змін, згода другого з батьків для виїзду дитини за кордон не потрібна в разі пред'явлення довідки про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем.

Крім того, нотаріально посвідчена згода другого з батьків не вимагається у разі тимчасового виїзду з України строком до одного місяця під час пред'явлення рішення суду або органу опіки та піклування або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїхати з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

Однак у разі тимчасового виїзду з України той із батьків, який має намір виїхати з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб, перевіряється уповноваженими службовими особами підрозділу охорони держкордону щодо відсутності відомостей про нього у переліку відомостей про боржників за рішеннями про встановлення побачення з дитиною, про усунення перешкод у побаченні з дитиною Єдиного реєстру боржників. За наявності таких відомостей у перетині кордону буде відмовлено.

Зміни внесено на виконання Закону України від 03.07.2018 р. №2475-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 р. №619 чинна з 28.08.2018 р.


Виїзд дитини за кордон, якщо батьки розлучені

! Батькам

Кабмін уніс зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою КМУ від 24.09.2008 р. №866.

Порядок доповнено новим пунктом 72-1, відповідно до якого для вирішення питання тимчасового виїзду дитини за межі України з метою, визначеною ч. 5 ст. 157 СКУ (лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей), той із батьків, із ким проживає дитина, має підтвердити місце проживання дитини відповідною довідкою.

Порядок доповнено новими додатками 13 і 14 «Висновок про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України» та «Рішення/розпорядження про затвердження висновку служби у справах дітей про підтвердження місця проживання дитини».

Зміни внесено на виконання Закону України від 03.07.2018 р. №2475-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 р. №620 чинна з 28.08.2018 р.


Аліментники-боржники не зможуть перереєструвати авто

! Власникам ТЗ

Кабмін уніс зміни до пункту 15 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 р. №1388.

Відповідно до змін, під час держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку ТЗ уповноважені особи сервісного центру МВС перевіряють відомості про особу за Єдиним реєстром боржників. У разі наявності відомостей про особу в Єдиному реєстрі боржників перереєстрація, зняття з обліку транспортного засобу не проводяться.

Зміни внесено на виконання Закону України від 03.07.2018 р. №2475-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 р. №621 чинна з 28.08.2018 р.


ПФУ реорганізовують

! Платникам ЄСВ, застрахованим особам

Кабінет Міністрів України видав постанову «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України».

Постановою реорганізовуються деякі територіальні органи ПФУ шляхом приєднання до окремих органів ПФУ. Перелік таких органів наведено в додатку до постанови.

Постанова КМУ від 22.08.2018 р. №628
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 29.08.2018 р. офіційно не опублікована


Затверджено Положення про АРМА

! Усім

Кабмін затвердив Положення про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (Агентство з розшуку та менеджменту активів, АРМА), є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні, а також активів, на які накладено арешт або які підлягають стягненню в дохід держави в позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх витребування.

Накази АРМА, видані в межах повноважень, передбачених законом, обов'язкові для виконання центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами, місцевими держадміністраціями, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності та громадянами.

Постанова КМУ від 11.07.2018 р. №613
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 29.08.2018 р. офіційно не опублікована


Оновлено Порядок надання соцпослуг зі встановленням диференційованої плати

! Суб'єктам, що надають соціальні послуги

Кабмін виклав у новій редакції Порядок надання соціальних послуг зі встановленням диференційованої плати, затверджений постановою КМУ від 19.12.2012 р. №1184.

Соцпослуги зі встановленням диференційованої плати в обсязі, визначеному держстандартами соцпослуг, надаються підприємствами, установами, організаціями та закладами незалежно від форми власності, ФОПами, які відповідають критеріям діяльності суб'єктів, що надають соцпослуги, із залученням бюджетних коштів.

Соцпослуги зі встановленням диференційованої плати надаються особам, які мають право на їх отримання відповідно до Закону «Про соцпослуги», крім осіб, які мають право отримувати такі послуги безоплатно.

Диференційована плата за надання соцпослуг установлюється виходячи зі середньомісячного сукупного доходу особи за попередній календарний рік у розмірах, які не перевищують:

75% зазначеного доходу — у разі надання соцпослуг стаціонарного догляду, паліативного/хоспісного догляду в умовах стаціонару;

12% — у разі надання соцпослуг догляду вдома, паліативного догляду вдома, денного догляду, підтриманого проживання, надання притулку;

5% — у разі надання соцпослуг представництва інтересів, посередництва (медіації), натуральної допомоги;

3% — у разі надання соцпослуг соціальної адаптації, соціальної інтеграції та реінтеграції, соціальної реабілітації, консультування, соціального супроводу під час працевлаштування та на робочому місці, соціальної профілактики.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 р. №629 чинна з 29.08.2018 р.


Офіційно опубліковано Правила виробництва коньяків України

! Виробникам коньяків України

В «Офіційному віснику України» 10.08.2018 р. опубліковано Правила виробництва коньяків України, які наберуть чинності через шість місяців від цієї дати.

Правила визначають порядок виробництва коньяків України та є обов'язковими для складання технологічних інструкцій, контролю коньячного виробництва всіма суб'єктами господарювання незалежно від форми власності.

Відповідно до Правил, виробництво коньяків України здійснюють суб'єкти господарювання незалежно від форм власності за умови урахування вимог законів України «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», «Про виноград та виноградне вино».

Наказ Мінагрополітики від 27.12.2017 р. №702 набирає чинності з 10.02.2019 р.


Зміни до Загального табеля форм держстатспостережень на 2018 рік

! Юрособам

Державна служба статистики України внесла зміни до Загального табеля (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2018 рік, затвердженого наказом Держстату від 20.12.2017 р. №330.

Додано нові пункти 39 «Звіт про ціни на природний газ, який постачається споживачам (27.07.2018 р. №161)» та 40 «Звіт про ціни на електроенергію, яка постачається споживачам (27.07.2018 р. №161)» у частині коду 2.03.08 тематики «Енергетика» розділу «Економічна діяльність» галузі «Економічна статистика».

Наказ Держстату від 21.08.2018 р. №175 чинний з 21.08.2018 р.


Витрати на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території

! Усім

Мінрегіон затвердив Обов'язковий перелік робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Наказом установлено, що:

Обов'язковий перелік є таким, що забезпечує належний санітарно-гігієнічний, протипожежний, технічний стан будинку та прибудинкової території;

зменшення Обов'язкового переліку можливе лише за об'єктивних умов експлуатації будинку, що залежать від його капітальності, рівня облаштування та благоустрою;

витрати на виконання робіт з техобслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення, теплопостачання, гарячого водопостачання не включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території у разі укладення індивідуальних договорів про надання відповідної комунпослуги згідно з ч. 3 ст. 14 Закону про ЖКП;

витрати на виконання робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем електропостачання та газопостачання включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території у разі, якщо співвласники не доручили виконання цих робіт іншій особі згідно з ч. 3 ст. 14 Закону про ЖКП;

вартість робіт з підготовки житлового фонду до сезонної експлуатації враховується під час визначення вартості техобслуговування та поточного ремонту конструктивних елементів, інженерних мереж та систем, технічних пристроїв будинку та елементів зовнішнього упорядження, що розташовані на прибудинковій території.

Наказ Мінрегіону від 27.07.2018 р. №190
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 29.08.2018 р. офіційно не опублікований


Зміна до Правил користування вагонами і контейнерами

! Власникам вагонів

Міністерство інфраструктури України внесло зміну до Правил користування вагонами і контейнерами, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 25.02.99 р. №113, — вилучило пункт 3 розділу I. Відповідно до цього пункту, який був унесений до Правил наказом Мінінфраструктури від 21.09.2012 р. №570, для власних вагонів, що мають нумерацію інвентарного парку, державних вагонних компаній застосовуються порядок та умови користування, які встановлено для вагонів парку залізниць (пунктуацію оригіналу збережено).

Наказ Мінінфраструктури від 24.07.2018 р. №336
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 29.08.2018 р. офіційно не опублікований


Удосконалено Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

! Нотаріусам

Міністерство юстиції України затвердило зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін'юсту від 22.02.2012 р. №296/5.

Зокрема, викладено в новій редакції підпункт 1.8 пункту 1 глави 2 розділу II Порядку: при посвідченні правочину щодо відчуження нерухомого майна відчужувач цього майна подає заяву про наявність/відсутність прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування цим майном. З метою перевірки відсутності прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування відчужуваним нерухомим майном нотаріус має право додатково витребовувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення такого правочину.

За новою редакцією підпункту 3.1 пункту 3 глави 12 розділу II Порядку приватні виконавці можуть складати акт про проведені публічні торги для надання свідоцтва про придбання заарештованого нерухомого майна з прилюдних торгів.

Наказ Мін'юсту від 27.08.2018 р. №2785/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 29.08.2018 р. офіційно не опублікований

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру