• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Податковий кредит з ПДВ за касовим чеком
Працівник надав касовий чек на придбання дизельного палива за готівку на суму 600 грн, у т. ч. ПДВ — 100 грн. Як відобразити ПК за цією операцією, якщо вона здійснена в межах госпдіяльності, а також якщо таке придбання здійснено для невиробничого використання? Обмеження в сумі чека (200 грн без ПДВ) стосуються одного постачальника за день чи всіх разом протягом одного дня?

Працівник оплатив послуги зв'язку власними коштами: які наслідки?
Працівник сплатив за користування телефоном компанії власною банківською карткою, про що стало відомо через місяць, коли бухгалтерія отримала від компанії ПН. За обліковими даними підприємства є заборгованість цій компанії, але в рахунках останньої немає. Як виправити таку ситуацію?

Працівник отримав матеріальну допомогу: чи матиме він право на ПСП?
Оклад працівника становить 4600 грн. Працівник утримує двох дітей та має право на ПСП (зарплата не перевищує 4940 грн). У липні 2018 р. працівник отримав матеріальну допомогу від підприємства в сумі 9200 грн на поховання батька. Чи матиме цей працівник право на ПСП та яку суму ПДФО слід утримати з його доходу в липні 2018 р.?

Факсимільне відтворення підпису директора на кадрових документах
Чи буде порушенням використання факсимільного відтворення підпису директора на кадрових документах підприємства (накази про прийняття, звільнення, переведення на іншу посаду, відпустку, трудові книжки)? Як правильно оформити таке використання?

Припинення нарахування резерву відпусток
Підприємство до 2018 р. нараховувало резерв відпусток. З 2018 р. у зв'язку з тим, що підприємство підпадає під ознаки мікропідприємства, резерв вирішили не нараховувати. Які бухгалтерські записи потрібно здійснити щодо нарахованого резерву відпусток?

Наслідки для підприємця-«єдинника» у разі перевищення доходу в 1 млн гривень
Фізособа-підприємець, платник 2-ї групи ЄП, перевищив суму доходу в 1 млн гривень. Які наслідки при цьому виникають?

Чи відносять до витрат дооцінку зносу основних засобів?
Підприємство дооцінює будівлю. Дооцінка первісної вартості становить 10000 грн, дооцінка зносу — 2000 грн. Податкові різниці з податку на прибуток не застосовуються. Чи потрібно списувати суму дооцінки зносу (2000 грн) на витрати? Як надалі нараховувати амортизацію дооціненого об'єкта ОЗ?

До змісту номеру