• Посилання скопійовано

Чи у всіх випадках обов'язково оформлювати письмовий трудовий договір?

Відповідно до чинного законодавства, наказ на прийняття на роботу вважається за форму трудового договору. Чи потрібно оформлювати наказ про прийняття на роботу та трудовий договір?

Згідно з нормами ст. 24 КЗпП, письмовий трудовий договір є обов'язковим:

— при організованому наборі працівників;

— при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

— при укладенні контракту;

— у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору в письмовій формі;

— при укладенні трудового договору з неповнолітнім;

— при укладенні трудового договору з фізичною особою;

— в інших випадках, передбачених законодавством України.

За відсутності зазначених обставин трудовий договір оформлюється наказом роботодавця, виданим на підставі заяви працівника.

Також трудовий договір обов'язково укладається в письмовій формі:

— з працівниками, що приймаються на роботу до релігійної організації (ст. 25 Закону «Про свободу совісті та релігійні організації»);

— з працівниками, які проходять альтернативну (невійськову) службу (ст. 15 Закону «Про альтернативну (невійськову) службу»);

— з особами, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру (п. 5 Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 р. №175).

Додержання письмової форми є обов'язковим при укладенні трудового договору з фізособою (п. 6 ч. 1 ст. 24 КЗпП).

Зазначена норма КЗпП зобов'язує укладати нові договори у письмовій формі між працівником та фізособою-роботодавцем.

Поняття «фізична особа — підприємець» у сукупності теж охоплюється поняттям «фізична особа», позаяк громадянин, який бажає реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур лише набуває нової ознаки — «підприємець», не втрачаючи при цьому статусу фізособи (лист Мінсоцполітики від 12.12.2016 р. №488/0/22-16).

Отже, письмовий трудовий договір є обов'язковим за наявності однієї з вищезгаданих умов. В інших випадках для укладення трудового договору з працівником достатньо лише наказу про прийняття на роботу.

Проте кожен роботодавець за бажання може укладати письмові трудові договори разом із наказом про прийняття на роботу.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру