• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

З декрету в декрет: як розрахувати допомогу по вагітності та пологах?
Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною до 3 років (до 23.07.2018 р.), очікує другу дитину. З 17.07.2018 р. працівниця йде у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. За останні 12 місяців жінка заробітку не мала. Як розраховувати допомогу по вагітності та пологах: виходячи з окладу (3726 грн) чи двох МЗП (7446 грн)? До першого декрету працівниця працювала на умовах неповного робочого часу (4 години на день).

Безоплатна роздача рекламної продукції: як оподаткувати?
Як оформлюється проведення рекламної акції з роздачею інформаційних брошур, ручок та пакетів з логотипом? Як у такому випадку складати податкову накладну?

Облік послуг автосервісу
В акті виконаних робіт від автосервісу щодо технічного обслуговування автотранспорту зазначено перелік виконаних робіт та використаних матеріалів. Чи потрібно оприбутковувати такі матеріали на склад підприємства з подальшим їх списанням за внутрішнім актом підприємства-замовника?

Власна торгова марка: визнання витрат на створення та передача права на використання іншим особам
Підприємство — виробник сільгосптехніки зареєструвало знак для товарів і послуг та авторське право на зображення логотипу продукції з метою власного виробництва (поки що без передачі права користування іншим, але надалі таку можливість не виключено). Як правильно відобразити в бухобліку отримання свідоцтва про реєстрацію авторського права на зображення логотипу і знака для товарів власного виробництва та можливість продавати частково право на бренд (тобто право користуватися логотипом і знаком, наприклад, дочірньому підприємству або іншим виробникам товарів цієї групи)?

Чи у всіх випадках обов'язково оформлювати письмовий трудовий договір?
Відповідно до чинного законодавства, наказ на прийняття на роботу вважається за форму трудового договору. Чи потрібно оформлювати наказ про прийняття на роботу та трудовий договір?

Відображення в бухобліку витрат на приєднання до електричної мережі
Юрособа оплатила рахунок за приєднання теплиці до електричної мережі. Як таку операцію відобразити в бухобліку?

До змісту номеру