• Посилання скопійовано

Що нового

Посилено відповідальність за несплату аліментів

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 28.07.2018 р. через місяць після цієї дати набирає чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».

У КУпАП викладено в новій редакції статті 183-1 «Несплата аліментів», 184 «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей», 325-4 «Наслідки ухилення особи від відбування суспільно корисних робіт», додано нові статті 183-2 «Ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт», 188-50 «Невиконання законних вимог посадових (службових) осіб органу опіки та піклування», 389-2 «Злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт».

ККУ доповнено новою статтею 389-2 «Злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт».

Суспільно корисні роботи призначаються у разі несплати аліментів протягом 3 місяців.

Новою ч. 2 ст. 175 СКУ встановлено, що діти мають право на виділ у натурі майна, що є у спільній сумісній власності батьків і дітей.

Згідно зі змінами до ст. 182 СКУ мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів, причому суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

Зміни до ч. 1 ст. 49 Закону «Про нотаріат» (новий п. 8-1) покликані не допустити відчуження майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру боржників, зокрема за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за наявності заборгованості з відповідних платежів понад три місяці.

У шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом Нацбанк має забезпечити перевірку інформації щодо наявності відкритих до набрання чинності цим Законом рахунків у банках на ім'я фізосіб, внесених до Єдиного реєстру боржників, та повідомлення про це зазначеного у Єдиному реєстрі боржників органу державної виконавчої служби або приватного виконавця у день виявлення такої інформації.

Закон України від 03.07.2018 р. №2475-VIII набирає чинності з 28.08.2018 р.


Особливості оцінки стійкості банків і банківської системи України у 2018 році

! Банкам

Нацбанк за результатами оцінки стійкості у 2018 році, здійсненої згідно з вимогами Положення про здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України затвердженого постановою НБУ від 22.12.2017 р. №141, надсилатиме банкам, щодо яких оцінка стійкості у 2018 році здійснюється із застосуванням трьох етапів та за якими визначено потребу (нестачу) у капіталі, вимогу про складання програми капіталізації та/або плану реструктуризації.

Банк, що отримав вимогу, подає до НБУ:

1) програму капіталізації, складену згідно з установленими вимогами, на суму потреби (нестачі) у капіталі, визначеної відповідно до пп. 1 п. 2 постанови;

2) план реструктуризації, складений згідно з установленими вимогами, на суму потреби (нестачі) у капіталі, визначеної відповідно до пп. 2 п. 2 постанови.

Банк повинен забезпечити покриття суми потреби (нестачі) у капіталі шляхом виконання:

1) програми капіталізації в термін, установлений у п. 29 розд. III Положення про здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України;

2) плану реструктуризації — до 31 грудня 2019 року.

Додатком до постанови є Вимоги до складання банком плану реструктуризації та форма плану реструктуризації.

Постанова Національного банку України від 14.08.2018 р. №94 чинна з 16.08.2018 р.


Зразковий договір на розміщення ваучерів нарешті скасовано

! Банкам

Нацбанк визнав таким, що втратив чинність, наказ ФДМУ та НБУ від 25.07.95 р. №959/80 «Про затвердження Зразкового договору на обслуговування комерційним банком посередника, що надає послуги щодо розміщення приватизаційних майнових сертифікатів».

Постанова Національного банку України від 04.07.2018 р. №74 чинна з 21.08.2018 р.


Зміни до низки банківських інструкцій і положень

! Банкам

Нацбанк вніс зміни до низки своїх документів, зокрема до:

Iнструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ від 28.08.2001 р. №368;

Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам, національному оператору поштового зв'язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, затвердженого постановою НБУ від 09.08.2002 р. №297;

Положення про порядок ідентифікації та визнання банківських груп, затвердженого постановою НБУ від 09.04.2012 р. №134;

Положення про здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України, затвердженого постановою НБУ від 22.12.2017 р. №141.

Метою змін є приведення зазначених документів у відповідність до Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», який вводиться в дію з 01.10.2018 р.

Постанова Національного банку України від 10.08.2018 р. №92 набирає чинності 01.10.2018 р.


Зміни до Положення про порядок створення страхового фонду документації

! Банкам

Нацбанк уніс зміни до Положення про порядок створення Національним банком України та банками, які залучаються до роботи в особливий період, страхового фонду документації, затвердженого постановою НБУ від 08.11.2004 р. №533.

Перелік документів, які включаються до складу страхового фонду документації (СФД), затверджується розпорядчим актом НБУ, а в банках — керівництвом.

СФД формується шляхом розроблення та реалізації програм створення СФД, що погоджуються з Укрдержархівом та затверджуються рішенням Правління НБУ, а в банках — керівництвом.

Банки повинні забезпечити формування СФД. Оригінали документів у паперовій формі, які включено до переліку СФД, зберігаються в банку в підрозділі, визначеному його керівником.

Постанова Національного банку України від 20.07.2018 р. №85 чинна з 18.08.2018 р.


Зміни в організації захисту приміщень банків в Україні

! Банкам

Нацбанк уніс зміни до Правил з організації захисту приміщень банків в Україні, затверджених постановою НБУ від 10.02.2016 р. №63.

Метою змін є забезпечення банками України належних умов схоронності готівки та інших цінностей.

Банки зобов'язані до 01.01.2020 р.:

— ужити заходів щодо обладнання засобами інженерно-технічної укріпленості зовнішніх вікон перших, цокольних та підвальних поверхів, приміщень касового вузла, приміщень для виготовлення й оброблення ламінованих карток, підрозділів захисту інформації, архівів, підрозділів охорони, а також приміщень, доступ до яких можливий із пожежних сходів, покрівель прибудов тощо;

— обладнати системою відеоспостереження з обов'язковою реєстрацією та архівацією відеосигналу строком не менше ніж три доби сховище для індивідуальних сейфів, робоче місце касира, зону клієнтів біля робочого місця касира та вхід/вихід клієнтів до банку.

Постанова Національного банку України від 14.08.2018 р. №93 чинна з 22.08.2018 р.


Роботодавці щомісяця звітуватимуть про відрахування аліментів

! Роботодавцям

Мін'юст вніс зміни до Iнструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом від 02.04.2012 р. №512/5.

Відповідно до змін, за кожною постановою про стягнення підприємствами, установами, організаціями, фізособами, ФОП, з якими боржник перебуває у трудових відносинах, щомісяця та після закінчення строку відповідних виплат або у разі звільнення працівника подається окремий звіт про здійснені відрахування та виплати за встановленою формою (додаток 9).

Докладніше див. «ДК» №35/2018.

Наказ Мін'юсту України від 02.08.2018 р. №2522/5 набирає чинності 28.08.2018 р.


Сплата податків з 11 вересня — тільки на нові рахунки

! Кому

Державна казначейська служба України звертає увагу платників податків на те, що з 02.07.2018 р. функціонують нові рахунки для сплати податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів, які відкриті на балансі центрального апарату Держказначейства (МФО 899998).

Граничний термін перехідного періоду функціонування централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів закінчується 10.09.2018 р.

З 11.09.2018 р. кошти, які сплачуватимуться платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватися до бюджетів, а повертатимуться платникам як нез'ясовані надходження.

З метою уникнення недоїмки та податкового боргу зі сплати податків, зборів, платежів Держказначейство наголошує на необхідності сплати платниками податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів на нові реквізити рахунків, які відкриті на балансі центрального апарату Держказначейства (МФО 899998), в повному обсязі.

Реквізити діючих рахунків для зарахування податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів розміщені на веб-сторінках Держказначейства та Головних управлінь Держказначейства в областях та м. Києві.

Повідомлення Держказначейства від 17.08.2018 р.


Змінено Правила організації діловодства

! Юрособам

Мін'юст затвердив зміни до Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін'юсту від 18.06.2015 р. №1000/5.

Відповідно до змін вилучення (виїмка) оригіналів службових документів із документаційного та архівного фондів установи має бути тимчасовим(ою) і лише у випадках, передбачених законом.

Тимчасовий доступ до документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду в порядку, визначеному КПКУ. У разі вилучення (виїмки) оригіналів документів в установі обов'язково залишаються копії цих документів, засвідчені відповідно до пунктів 8, 9 глави 10 розділу II цих Правил, та опис вилучених документів. Вилучені документи надаються безпосередньо особі, визначеній в ухвалі слідчого судді, суду.

Документи, вилучені на підставі ухвали слідчого судді, суду, підлягають обов'язковому поверненню установі, але не пізніше ніж через один рік після закриття провадження або винесення судом рішення у справі.

Додавання до назви посади керівника установи або самостійного структурного підрозділу слів «Виконуючий обов'язки» або «В. о.» здійснюється на підставі розпорядчого документа.

В особових справах, що формуються впродовж усього часу роботи працівника в установі, документи групуються в хронологічному порядку в міру їх надходження (поповнення). До особової справи обов'язково складається внутрішній опис, який розміщується на початку справи.

Відомості про стягнення, заохочення, виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, заміщення вакантної посади вносяться до доповнення до особового листка з обліку кадрів.

Експертиза цінності документів проводиться відповідно до законодавства у сфері архівної справи та діловодства, типових та галузевих переліків видів документів із нормативно встановленими строками їх зберігання, типових і примірних номенклатур справ, інших НПА з питань експертизи цінності.

Додатки 22 «Опис справ з кадрових питань (особового складу) за рік», 43 «Архівна довідка», 51 «Акт про приймання-передавання справ (документів) від однієї установи до іншої» викладено у новій редакції.

Наказ Мін'юсту від 04.07.2018 р. №2277/5 чинний з 27.07.2018 р.


Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу

! Емітентам ЦП

НКЦПФР затвердила Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу.

Положення установлює порядок здійснення емісії, обігу іменних облігацій підприємств, реєстрації випуску облігацій, реєстрації випуску облігацій та затвердження проспекту облігацій, затвердження змін та/або доповнень до проспекту облігацій, погодження змін до рішення про емісію облігацій, реєстрації звіту про результати емісії облігацій в НКЦПФР, надання звіту про результати погашення та скасування реєстрації випуску цих облігацій.

Положення поширюється на всі товариства, що прийняли рішення про емісію облігацій підприємств, і не застосовується до емісії цінних паперів іноземними емітентами.

Рішення НКЦПФР від 21.06.2018 р. №425 чинне з 18.08.2018 р.


Змінено Порядок розроблення проектної документації на будівництво об'єктів

! Проектним організаціям

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України внесло зміни до Порядку розроблення проектної документації на будівництво об'єктів, затвердженого наказом Мінрегіону від 16.05.2011 р. №45. Відповідно до змін, зокрема:

— проектні рішення щодо можливості автономного функціонування черг та пускових комплексів мають бути відображені у всіх розділах проектної документації;

— при проектуванні об'єктів із класом наслідків (відповідальності) СС2, СС3 можуть бути виконані робочі креслення на спеціальні допоміжні споруди, пристосування та установки, що обов'язково має бути обґрунтовано у пояснювальній записці проекту;

— перед затвердженням проектів будівництва у випадках, визначених статтею 31 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», здійснюється оцінка впливу на довкілля відповідно до Закону «Про оцінку впливу на довкілля».

Наказ Мінрегіону від 12.07.2018 р. №174
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 21.08.2018 р. офіційно не опублікований


Зміни до Положення про здійснення депозитарної діяльності

! Депозитарним установам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності, затвердженого рішенням НКЦПФР від 23.04.2013 р. №735. Зміни пов'язані з прийняттям Закону «Про електронні довірчі послуги».

Внутрішні документи Центрального депозитарію цінних паперів та депозитарних установ мають бути приведені у відповідність до змін не пізніше трьох місяців з дня набрання чинності цим рішенням.

Окремі положення змін набирають чинності 01.01.2019 р. або з дня набрання чинності Законом «Про електронні довірчі послуги».

Рішення НКЦПФР від 10.07.2018 р. №451
чинне з дня офіційного опублікування,
станом на 21.08.2018 р. офіційно не опубліковане


Як провести аудит технічного стану теплоелектроцентралі

! Теплоелектроцентралям

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України затвердило Типове технічне завдання на проведення аудиту технічного стану теплоелектроцентралі.

Виробник, що здійснює комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, перед зверненням до комісії з метою отримання тимчасової підтримки для проведення реконструкції та/або модернізації теплоелектроцентралей повинен провести аудит технічного стану обладнання теплоелектроцентралі відповідно до вимог, визначених п. 7 Порядку надання тимчасової підтримки виробникам, що здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, затвердженого постановою КМУ від 18.04.2018 р. №324.

Наказ Міненерговугілля від 12.07.2018 р. №377
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 21.08.2018 р. офіційно не опублікований

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру