• Посилання скопійовано

Облік послуг автосервісу

В акті виконаних робіт від автосервісу щодо технічного обслуговування автотранспорту зазначено перелік виконаних робіт та використаних матеріалів. Чи потрібно оприбутковувати такі матеріали на склад підприємства з подальшим їх списанням за внутрішнім актом підприємства-замовника?

Згідно з п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік1, підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

1 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Таким чином, для правильного бухобліку такої операції необхідно зважати на первинне оформлення такої операції:

— якщо автосервіс за договором надає лише послуги з обслуговування чи ремонту автомобіля, відповідно надає акт виконаних робіт на повну вартість, а розшифрування використаних запчастин надається лише довідково (у вигляді додатка до акта), то в такому разі підприємство обліковує вартість таких робіт без оприбуткування запчастин;

— у разі якщо договором з автосервісом передбачено, що постачальник здійснює як надання послуг, так і постачання запчастин, при цьому складає окремо акт виконаних робіт та видаткову накладну (якою фіксується факт переходу права власності на автозапчастини), то підприємство окремо обліковує надані йому послуги з ремонту та окремо оприбутковує запчастини. Окрім цього, зважаючи на те що ці запчастини встановлюються автосервісом, має бути і складений акт про передачу таких запчастин автосервісу для встановлення.

Отже, якщо в цьому випадку автосервіс надає лише акт виконаних робіт, то підприємство обліковує таку операцію як отримання послуг без оприбуткування запчастин.

Варто звернути увагу, що якщо виконані роботи здійснюються лише для підтримання автомобіля в робочому стані, то їх вартість відносять до витрат поточного періоду. Якщо автосервіс виконує з автомобілем роботи, які збільшують отримані економічні вигоди від використання такого авто (поліпшення, модернізація), то вартість отриманих послуг збільшує первісну вартість такого автомобіля.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру