• Посилання скопійовано

Суть справи

Закон щодо сімейних фермерських господарств
15 серпня 2018 року набрав чинності Закон України від 10.07.2018 р. №2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств». Розгляньмо докладно, які зміни він приніс.

ТОВ виплачує дивіденди засновникам-фізособам
Як мають виплачуватися дивіденди у ТОВ? Коли ТОВ не можуть виплачувати дивіденди? У якій формі можна виплачувати дивіденди? Як мають проходити загальні збори та в які строки?

Строки застосування пені у сфері ЗЕД
Чи може ДФС провести виїзну позапланову перевірку щодо порушення валютного законодавства (порушення термінів надходження валютної виручки), яке сталося у серпні 2014 р.? Крім цього, у лютому 2018 р. був письмовий запит, на який підприємство надало відповідь і копії документів. Чи є строки давності для застосування пені у сфері ЗЕД?

Відпустка директора
Літо закінчується, а директор ще не був у відпустці? Як її оформити? А якщо він хоче у відпустку без збереження заробітної плати? А що робити, якщо він єдиний працівник на підприємстві? Про це поговоримо в статті.

Господарське придбання за підзвіт або за свої
Iноді підприємство доручає своїм працівникам придбати необхідні товари чи оплатити відповідні послуги. При цьому працівникам на такі дії можуть видаватися підзвітні кошти. Але в деяких випадках працівники витрачають власні кошти на такі доручення. Як звітувати працівнику при виконанні доручень? У яких випадках ДФС буде вимагати оподаткування ПДФО та військовим збором суми відшкодування? У яких розмірах можна видавати кошти під звіт? Коли можна визнавати податковий кредит зі сплаченої суми ПДВ при придбанні товарів працівником та як?

Коригування ПЗ з ПДВ за рішенням суду
Госпсуб'єкти, яким анулюють реєстрацію платником ПДВ, старанно обстоюють свою позицію в суді. Але доки тривають суди, податкове законодавство зазнає значних змін. IПК ДФСУ від 06.08.2018 р. №3446/6/99-99-12-02-01-15/IПК (див. «ДК» №34/2018) стосується саме такої ситуації — анулювання було у 2010 році, а судове рішення — у 2016-му. Чи можна повернути ПДВ на умовний продаж товару?

Рекламні послуги нерезиденту — облік
Підприємство надає рекламні послуги нерезиденту. Як оподатковується ПДВ ця операція? Який облік отриманої валюти від контрагента? Чи потрібно підприємству подавати Звіт про пільги?

Переведення працівника на нижче оплачувану роботу
Згідно з частиною першою статті 114 КЗпП у разі переведення працівника на іншу постійну нижче оплачувану роботу за працівником зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення. Але чи зберігається такий середній заробіток у випадку, якщо ініціатором переведення був сам працівник?

Працевлаштування директора без зарплати
Засновником новоствореного підприємства та його директором є одна особа. Позаяк діяльності у перші місяці підприємство не здійснюватиме, то планується в наказі зазначити, що директор працює без зарплати. Чи треба подавати до ДФС повідомлення про прийняття його за сумісництвом?

Чотири нові УПК про ПДВ від Мінфіну
Практика збирання Мінфіном індивідуальних податкових консультацій та створення на їх підставі узагальнюючих нарешті повертається! На виконання п. 52.6 ПКУ Мінфін наказом від 03.08.2018 р. №673 затвердив аж чотири нові УПК щодо оподаткування ПДВ різних операцій (див. «ДК» №34/2018).

Що таке «загальна площа»?
В IПК ДФСУ від 08.08.2018 р. №3463/Т/99-99-13-01-02-14/IПК (див. «ДК» №34/2018) податківці відповіли на запитання щодо здавання фізособою у статусі підприємця нерухомості в оренду. Але не на всі.

До змісту номеру