• Посилання скопійовано

Спецодяг: оподаткування та норми видачі

Чи оподатковується ПДФО та військовим збором спецодяг, виданий працівникам? Чи потрібно нараховувати ПДВ і ЄСВ?

Норми видачі спецодягу

Спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби безоплатно видаються працівникам на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами. Обов'язок забезпечення певних категорій працівників засобами індивідуального захисту на безоплатній основі покладено на роботодавця (ст. 163 КЗпП та ст. 8 Закону про охорону праці).

Відповідно до ст. 8 Закону про охорону праці, на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Працівники, які залучаються до разових робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо, що не передбачені трудовим договором, повинні бути забезпечені зазначеними засобами.

Роботодавець зобов'язаний забезпечити за власний рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

У разі передчасного зношення цих засобів не з вини працівника роботодавець зобов'язаний замінити їх за власний рахунок. У разі придбання працівником спецодягу, інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів власним коштом роботодавець зобов'язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.

Хто встановлює норми видачі спецодягу?

Згідно з п. 1.4 Положення №53 та додатком 1 до нього, засоби індивідуального захисту видаються тільки працівникам тих професій і посад, які передбачено в нормативно-правових актах з питань охорони праці, відповідно до галузевих норм безкоштовної видачі, якими для роботодавця встановлено обов'язковий мінімум безкоштовної видачі з урахуванням захисних можливостей засобів індивідуального захисту і термінів їх використання.

Згідно з колективним договором роботодавець може додатково, понад встановлені норми, видавати працівникові певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника потребують їх застосування.

Звісно, колективний договір є не на кожному підприємстві (фізособи-підприємці їх не мають взагалі). У такому випадку, на нашу думку, норми видачі спецодягу можна затвердити трудовими договорами або наказом (розпорядженням) тощо.

Відповідно до п. 4.1 Положення №53, спецодяг та інші засоби індивідуального захисту, що видаються працівникам для виконання службових функцій, є власністю підприємства, мають обліковуватися залежно від терміну використання і підлягають обов'язковому поверненню у разі:

— звільнення з підприємства;

— переведення на тому самому підприємстві на іншу роботу або інше робоче місце;

— зміни виду робіт, упровадження нових технологій або заміни наявних знарядь праці;

— якщо використання виданих засобів індивідуального захисту не є необхідним;

— після закінчення строків їх використання замість одержуваних нових засобів індивідуального захисту.

Податок на доходи та військовий збір

Відповідно до пп. 165.1.9 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, вартість спеціального (форменого) одягу та взуття, що надаються роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах. Порядок забезпечення, перелік та граничні строки використання спеціального (у тому числі форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановлюються Кабінетом Міністрів та/або галузевими нормами безоплатної видачі працівникам спеціального (форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Можливість самостійного затвердження роботодавцем норм видачі спецодягу передбачено постановою КМУ (про що ми зазначали вище). Тому, на нашу думку, навіть якщо ці норми було затверджено не колективним договором, а наказом, розпорядженням тощо, спецодяг, виданий у межах цих норм, не оподатковується ПДФО. Відповідно, з вартості спецодягу не утримується й військовий збір.

Але у податковому розрахунку за ф. №1ДФ1 зазначити таку видачу слід обов'язково. Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №4, вартість спеціального (форменого) одягу та взуття, що надається роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах, відображається із ознакою доходу 136.

1 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), затверджений наказом Міністерства фінансів від 13.01.2015 р. №4.

Єдиний соцвнесок

До бази нарахування ЄСВ включаються суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, що складаються з основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом про оплату праці.

Вартість виданого працівникам спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту не належить до фонду оплати праці. Про це зазначено в п. 3.19 Iнструкції №5. А отже, вартість спецодягу в межах установлених норм не є об'єктом для нарахування ЄСВ.

Податок на додану вартість

Безоплатна передача товарів іншим особам — це операція, яка з метою оподаткування ПДВ є постачанням. Проте оскільки такими особами є працівники підприємства, спецодяг видається їм не як подарунок, а для використання під час виконання трудових обов'язків, і його слід повернути роботодавцеві у разі звільнення, пошкодження та після завершення строку використання, то постачання в цьому випадку немає. Отже, немає й об'єкта оподаткування за п. 185.1 ПКУ.

Думка податківців

Передача спецодягу в експлуатацію не вважається постачанням товару, адже право власності на нього залишається за працедавцем і до працівника не переходить. А якщо немає товару, то немає й об'єкта для нарахування ПДВ (причому незалежно від того, вписується обсяг спецодягу у встановлені норми чи ні).

Лист МГУ ДФС — Центрального офісу з обслуговування ВП
від 08.12.2015 р. №26675/10/28-10-06-11

Не виникатимуть податкові зобов'язання з ПДВ і за п. 198.5 ПКУ. Оскільки роботодавцям дозволили затверджувати норми видачі спецодягу самостійно, то виданий за такими нормами спецодяг вважатиметься використаним у господарській діяльності.

Нормативна база

  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Закон про охорону праці — Закон України від 14.10.92 р. №2694-XII «Про охорону праці».
  • Iнструкція №5 — Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5.
  • Положення №53 — Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затверджене наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24.03.2008 р. №53.
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру