• Посилання скопійовано

Нюанси подання декларації про майнове становище підприємцем

Підприємець на 3-й групі (платник ПДВ) отримував протягом 2017 року непідприємницькі доходи:
— продав вантажний автомобіль та причіп;
— здавав в оренду трьом податковим агентам приміщення.
Чи потрібно в такому разі подавати за підсумками 2017 року декларацію про майнове становище та доходи? Якщо так, то в яких розділах (рядках) слід відобразити зазначені вище доходи?

Здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності (про це має бути зазначено шляхом обрання відповідного КВЕД), так і шляхом виконання норм п. 170.1 ПКУ без реєстрації орендодавця як фізособи-підприємця. У контексті запитання здавання в оренду відбувається не в межах підприємницької діяльності, а як фізособою, а отже, такі суми доходу мають знайти своє відображення в декларації про майнове становище і доходи.

Для такої категорії доходів передбачено окремий рядок 10.3 розд. II декларації про майнове становище і доходи. Зверніть увагу: за підсумками 2017 року подається нова форма декларації — оновлена на підставі наказу Мінфіну від 06.04.2017 р. №556. Крім того, у разі отримання доходів від оренди слід заповнити гр. 7 розділу відомостей про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду, суборенду. У гр. 3 рядка 10.3 зазначається сума загального річного доходу від надання нерухомого майна в оренду. Показники гр. 4 та гр. 5 ряд. 10.3 — це відповідно сума ПДФО та військового збору з доходів, отриманих протягом 2017 року від надання майна в оренду, утриманих трьома податковими агентами. Оскільки ці три податкові агенти утримують та перераховують ПДФО та військовий збір самостійно, то орендодавцеві нараховувати їх за підсумками річного декларування не потрібно (графи 6 та 7 ряд. 10.3 розд. II залишаться порожніми).

Щодо продажу вантажного автомобіля та причепа, то податківці вже давно стоять на позиції, що ЦКУ не передбачає наявності такого суб'єкта права приватної власності, як фізична особа — підприємець1. Отже, дохід, отриманий фізичною особою — підприємцем від продажу власного рухомого майна, підлягає оподаткуванню за ст. 173 ПКУ. Дохід, отриманий від продажу рухомого майна, слід відобразити в ряд. 10.2 розд. II декларації про майнове становище і доходи. У гр. 3 цього рядка зазначається сума загального річного доходу від продажу рухомого майна, який, своєю чергою, не може бути нижчим від оціночної вартості. Показники гр. 4 та гр. 5 ряд. 10.2 — це відповідно сума ПДФО та військового збору, сплачених під час вчинення нотаріальної дії щодо продажу об'єктів рухомого майна. Як і у випадку з ряд. 10.3, графи 6 та 7 ряд. 10.2 розд. II залишаться незаповненими: нарахування й утримання ПДФО та військового збору відбулися під час нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу вантажного автомобіля та причепа.

1 Див., наприклад, IПК ДФСУ від 17.10.2017 р. №2253/С/99-99-13-01-02-14/IПК та коментар до неї у «ДК» №44/2017.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру